Ierland, Wikileaks en Portugal

Ierland is dit weekend officieel gered van de ondergang. De Ieren zullen zo’n 85 miljard euro van Europa en het IMF ontvangen tegen een rentepercentage van rond de 6%. Ondanks de reddingsactie daalde de euro in de ochtend met ruim 1% ten opzichte van de dollar. Één euro is momenteel zo’n $1,31 waard. De beurzen reageerden maandagochtend in eerste instantie positief. De AEX-index stond rond 10.00 uur zo’n procent in de plus, maar staat inmiddels op moment van schrijven 0,8% in de min. (de index sloot uiteindelijk 2% in het rood) Wellicht komt dit door ander nieuws wat dit weekend naar buiten werd gelekt. Naast de schuldencrisis in Europa nu ook een internationale diplomatieke crisis.

Wikileaks, een klokkenluiderssite die geheime documenten van verschillende overheden (maar voornamelijk Amerika) publiceert, gaat ruim 250.000 top secret files het internet opgooien. De waarheid zal in etappes worden gepubliceerd. De eerste honderden documenten zijn reeds naar verschillende kranten opgestuurd. Hier overigens hoe de wereld op de ‘cablegate’ reageert. Veel zaken passeren de revue. Diplomaten die tevens spionnen zijn, Saoedi Arabië die Iran wilden aanvallen, een Amerikaanse beschrijving van ongeveer alle regeringleiders ter wereld en de problemen met de Guantanamo Bay gevangenen. Een diplomatieke rel is geboren. Het laatste nieuws is trouwens dat er Amerikaanse kernwapens worden ondergebracht in Nederland. Er zullen waarschijnlijk nog veel meer geheimen volgen.

Geen geheim is overigens dat de onrust, ondanks de bailout van Ierland, op de obligatiemarkten niet is afgenomen. Beleggers blijven immers bezorgd over een mogelijke verdere uitbreiding van de schuldencrisis. Als Portugal in de problemen zou komen, kan dat land nog gered worden met de noodfondsen die momenteel voorzien zijn, maar voor het veel grotere Spanje zou men op zoek moeten naar extra geld. En daarover zijn wel ideeen, maar er is absoluut nog geen akkoord. Voornamelijk Spanje en Portugal komen volgens de statistieken in de problemen. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties is gestegen tot 5,35%, terwijl de rente op 10 jarig Portugees staatspapier inmiddels is opgelopen tot boven de 7%.

5 reacties

 1. http://www.irishtimes.com/newspaper/frontpage/2

  Lees hoe ze 17 miljard uit de pensioenfondsen willen halen om de Banken verder te ondersteunen tot een bedrag van 35 Miljard.

  Alles gratis geld voor de banken
  Ze behoeven er niets meer van terug te betalen .

  Als ik stel dat de Eu Van en Voor de Banken- multinationals -Ambtenaren en politici dan kijken velen vreemd op.

  Gaat dit in nederland ook gebeuren ..
  Logisch natuurlijk wat in Ierland kan kan hier ook ..

  Weinig begrijpen wat de Eu en van Wie de Eu is.

 2. For the next three years…..!

  Lees en besef ….In Griekenland waar wij bekenden hebben wordt nu gesproken over de volgende BAil Out.

  Dit rondje bracht meer als 18 miljard Gratis geld op voor de Banken en voor de bevolking iets meer..

  Over 4 jaar is de pot leeg …
  Bij de Ieren is dat over drie jaar ..

  Zie je zo wordt je genomen .
  De Eu is van en Voor Banken.
  Jij betaalt dus armoede en aftakeling van ..dat is een zekerheid

 3. Punt is dat er paar banken nu weer in l;even worden gehouden, terwijl ze door het nemen van veel te veel risico eigenlijk over de kop hadden moeten gaan. Ze kunnen dat doen omdat ze zelf ook weten dat failliet gaan geen optie is. Nu zijn er in Portugal geen hele grote banken, maar Spanje wordt een ander verhaal. Beleggers en obligatiehouders konden ook altijd de dans ontspringen, dit moet maar eens ophouden. En voor het mismanagement krijgt de bankier ook vaak nog een exorbitante bonus.

 4. In belgie schieten de staatsobligaties ook omhoog! [url]http://www.slimbeleggen.net/2010/11/belgische-staatsobligaties-incasseren-mokerslag/[/url]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.