Bankaandelen in Ierland crashen, kans op bankrun

3

De miljarden van de ECB en het IMF zijn binnen. Ierland krijgt beschikking over 90 miljard euro 85 miljard euro uit het noodfonds waar eerder Griekenland al gebruik van heeft gemaakt. Waar iedereen stiekem had gehoopt dat hiermee de problemen zouden zijn opgelost, blijkt niets minder waar. De problemen in Ierland liggen voornamelijk in de financiële sector. En de bankencrisis kwam dinsdag even tot uiting. Laten we voor de grap even gaan kijken naar de Ierse bankaandelen. Die deden het op z’n zachts gezegd niet zo goed op de 23ste dag van november in 2010.

We beginnen met Bank of Ireland, in het begin van 2007 nog goed voor €97,89. De huidige waarde van een aandeel Bank of Ireland is nog geen biertje in de kroeg waard. €1,70 wordt er momenteel voor een aandeel van deze Ierse bank betaald. De koers van de Bank of Ireland daalde dinsdag met maar liefst 23,5%. In de afgelopen 4 handelsdagen daalde BoI al met ruim 40%.

Ook andere financiële aandelen in Ierland gingen in duikvlucht naar beneden. Allied Irish Banks daalde met bijna 20% en sloot op €0,89. In de gouden tijden van Ierland werden deze aandelen voor €62,- per stuk verhandeld. Irish Life and Permanent moest dinsdag 10% inleveren en sloot op drie eurokwartjes per aandeel. De Anglo Irish Bank heeft geen koers meer, want deze bank is in 2009 al genationaliseerd.

Het lijkt erop alsof beleggers ervan uitgaan dat er wellicht nieuwe nationalisaties in het verschiet liggen. Als Europa niet snel meer actie onderneemt riskeert Ierland volgens Mohamed El-Erian, hoofdeconoom van Pimco (grootste obligatiebelegger ter wereld) een heuse bankrun. Uit eerdere cijfers is reeds gebleken dat de Ieren massaal hun spaargeld van de bank aan het halen zijn. Ook de Ierse politiek werkt niet mee, die verkeert, net als de economie in een zware crisis. Wat zal er over blijven van de Keltische Tijger? En dan meteen de volgende vraag: Who’s Next?

K. Dil