Bankaandelen in Ierland crashen, kans op bankrun

De miljarden van de ECB en het IMF zijn binnen. Ierland krijgt beschikking over 90 miljard euro 85 miljard euro uit het noodfonds waar eerder Griekenland al gebruik van heeft gemaakt. Waar iedereen stiekem had gehoopt dat hiermee de problemen zouden zijn opgelost, blijkt niets minder waar. De problemen in Ierland liggen voornamelijk in de financiële sector. En de bankencrisis kwam dinsdag even tot uiting. Laten we voor de grap even gaan kijken naar de Ierse bankaandelen. Die deden het op z’n zachts gezegd niet zo goed op de 23ste dag van november in 2010.

We beginnen met Bank of Ireland, in het begin van 2007 nog goed voor €97,89. De huidige waarde van een aandeel Bank of Ireland is nog geen biertje in de kroeg waard. €1,70 wordt er momenteel voor een aandeel van deze Ierse bank betaald. De koers van de Bank of Ireland daalde dinsdag met maar liefst 23,5%. In de afgelopen 4 handelsdagen daalde BoI al met ruim 40%.

Ook andere financiële aandelen in Ierland gingen in duikvlucht naar beneden. Allied Irish Banks daalde met bijna 20% en sloot op €0,89. In de gouden tijden van Ierland werden deze aandelen voor €62,- per stuk verhandeld. Irish Life and Permanent moest dinsdag 10% inleveren en sloot op drie eurokwartjes per aandeel. De Anglo Irish Bank heeft geen koers meer, want deze bank is in 2009 al genationaliseerd.

Het lijkt erop alsof beleggers ervan uitgaan dat er wellicht nieuwe nationalisaties in het verschiet liggen. Als Europa niet snel meer actie onderneemt riskeert Ierland volgens Mohamed El-Erian, hoofdeconoom van Pimco (grootste obligatiebelegger ter wereld) een heuse bankrun. Uit eerdere cijfers is reeds gebleken dat de Ieren massaal hun spaargeld van de bank aan het halen zijn. Ook de Ierse politiek werkt niet mee, die verkeert, net als de economie in een zware crisis. Wat zal er over blijven van de Keltische Tijger? En dan meteen de volgende vraag: Who’s Next?

K. Dil

3 reacties

 1. Niet meer als correct doch een Bank overleeft altijd met dit huidige Eu beleid en goudpot van de burgers voor Banken ..

  De hele crisis is mede opgezet om Banken GRATIS EXTRA CASH te geven …

  Tijdens de Griekse Bail out was t lastig te traceren hoeveel van het geld nu direct en GRATiS naar de Griekse Banken ging.

  Uiteindelijke berekeningen kwamen op minstens 18 miljard …
  Ja 18 miljard minimaal en geheel gratis De Banken hoeven er Niets meer van terug te betalen ..

  Liggen die dubbel en vieren die feest…
  Ze organiseren bootreizen en geven bonussen van miljarden …logisch
  Allemaal gewoon Gratis geld en de burger heeft t niet eens door …

  Werkt en werkt totdat hij 67 is en kan opstappen.

  Van daaruit groeit de steun aan mensen die mens die menen dat een crisis eigenlijk bewust wordt opgezet en voorbereid om Banken veel en veel sterker eruit te laten komen ..

  Er is dus geen crisis het is een opgezette Fazant ..de Burger wordt in het nieuws wijsgemaakt dat er een crisis is
  Het wordt emotioneel gebracht beladen opgeblazen ..de Noodklok wordt geluid etc… etc ..

  v Rompgespuis is daar erg bedreven in hij verteld voortdurend dat over ondergang van.. de noodklok ..de redding op t laatste nippertje.. etc etc ….

  Allen valt dit onder ordinaire PR oftewel Public Relation how to manipulate the mind of millions of EU citizens to maken them pay extra …
  En dom …oftewel onwetend…ignorant..

  Banken hebben een hekel aan inzicht en doorzicht ze kweken ignorance …

  De wereldbanken hebben dus geen geld nood dat is op papier en voor jouw om te geloven …

  Hebben ze wel geld nodig laat mij of ons de boeken maar eens zien …
  Durven zij dat en wie komt erop t idee om Banken eens naar hun boeken en vragen

  Wie vaargt de banken naar hun Boeken ..wie Willem Middelkoop niet …Rutte Niet …RTlz niet..

  Ignorance –onwetendheid –geen inzicht daar leven deze Banken op.
  Zo halen ze gratis geld op wat een droom is voor een ieder …en wordt Goedgelovigheid misschien wat beter en anders belicht .

  De burger wordt Goedgelovig gehouden ..dat is onwetendheid ignorance in volle glorie ..

 2. In het ergste geval zullen alle banken genationaliseerd moeten worden, maar op zich is dat geen oplossing, behalve dat de Ierse overheid garant staat voor de schulden van de bankiers. En hebben alle Ieren schuld bij de overheid, met alle 2e en 3e hypotheken die er in de afgelopen jaren zijn afgesloten. Ernstige situatie, waar waarschijnlijk de andere Europese landen weer voor mogen gaan betalen. Het is nu wachten wanneer het potje leeg raakt, want Portugal kan er misschien nog bij, maar Spanje is wellicht een maatje te groot voor een bailout.

 3. @M: Deze problemen zijn niet door ‘duistere illuminati’ ontstaan, niet alle bankiers zitten bij een of ander vreemd clubje. De banken hebben in Ierland voor alle ellende gezorgd. Daar krijgt de Ierse overheid nu miljard voor van europa, om de banken te nationaliseren, zodat de sociale ontrust niet groter wordt. Lijkt me veel te ver gezocht dat daar de ‘bilderbergers’ achter zitten, op welke feiten baseer je dit eigenlijk? Deze conspiracy’s slaan echt nergens op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.