Iksil: De man die de markten beweegt

4

Aandelenmarkten zijn voor de gewone burger de enige graadmeter voor de stand van de economie, maar kenners weten wel beter. Achter de aandelenmarkten is er inmiddels een enorme wereld ontstaan vol met afgeleide producten die nauwelijks gereguleerd worden. Hier op Biflatie schreven wij al eerder over de Over-the-Counter (OTC) markt waar naar schatting tussen de 230.000 en 250.000 miljard aan derivaten wordt verhandeld. Vooral de concentratie in de markt is opvallend. Vier grote spelers, te weten: JPMorgan, Citibank, BofA en Goldman Sachs zijn voor bijna 95% verantwoordelijk voor de gehele handel.

Veel is er over deze wereld niet bekend. De handel is ongereguleerd en dus komt er weinig informatie naar buiten. Tot deze maand. Het was persbureau Bloomberg die kwam met een interessant verhaal over “The Londen Whale”, een handelaar van JPMorgan, genaamd Bruno Iksil, die de markten eigenhandig beweegt.

Volgens Bloomberg heeft Iksil eigenhandig een positie van 100 miljard dollar in een indices van kredietderivaten. Deze index geeft aan wat de kans is op een faillissement van verschillende bedrijven. Met zijn positie zou Iksil de op zes na grootste in de markt zijn (zie deze afbeelding). Ondertussen klagen investeerders al dat de handel van Iksil de prijsstelling beïnvloedt. Ondanks dat Iksil zelf weinig informatie prijs over zijn positie prijs geeft aan andere handelaren, geven rivalen die aan de andere kant van de transactie staan aan dat zijn orders veruit de grootste zijn. Ook twee hedgefund managers geven aan dat zij onnatuurlijke prijsbewegingen hebben gezien nadat zij hoorde dat Iksil in de markt was.

De vraag is dan ook hoelang dit goed gaat. In sommige gevallen praat men zelfs over het breken van de index, het disfunctioneren van de markt op langere termijn. Met een handelaar die zulke posities in handen heeft is het een accident waiting to happen. Met de zogenaamde Volcker rule zou in juli echter een eind moeten worden gemaakt aan het handelen voor eigen rekening. Niemand verwacht echter dat dit serieus zal gaan gebeuren. Vanuit Wall Street wordt alles gedaan om de regel af te zwakken, met JPMorgan CEO Jamie Dimon als een van de drijvende kracht hierachter. Het is duidelijk waarom.