Wauw, het hoge woord is er eindelijk uit! We wisten het wel al heel lang maar komend van een instelling als het Internationaal Monetair Fonds … Het is een officiële erkenning en waardeoordeel dat kan tellen. De kogel is hier ook zo goed als (maar nog niet helemaal, geef ze nog wat tijd) door de spreekwoordelijke kerk. Het VK vordert ondertussen met cryptoregulering en stelde reeds lang geleden dat alvast bitcoin en ethereum géén ´securities´ zijn, maar als ´foreign currency´ worden aanzien. (Zouden het securities of effekten zijn, dan dienen cryptomunten aan heel wat meer regulering te voldoen, technisch, administratief en wettelijk, nogal een rompslomp). De VS talmen ermee, want maar liefst 8 instanties hebben bijvoorbeeld een verschillende kijk op wat XRP wel is. De munt die toch reeds wereldwijd gebruikt wordt over de Ripple Labs Inc. blockchain. 

Hoogste tijd

Crypto-news-flash.com: ´The International Monetary Fund (IMF) recently published a working paper entitled “Legal Aspects of Central Bank Digital Currency: Central Bank and Monetary Law Considerations” in which it analyzes the legal basis of a Central Bank Digital Currency (CBDC) in central banking and monetary law. Interestingly, the IMF also examined the legal status of cryptocurrencies such as Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) and XRP.´ Het is hoog tijd, schrijft het IMF, en dit niet voor de eerste keer, dat digitale munten een wettelijke status krijgen, of er tenminste gedefinieerd wordt wat ze precies zijn. De term ´munt´ of currency is tot nu toe gereserveerd voor staten en internationale lichamen. (Het IMF is zelf zo´n lichaam of uitgever met de SDR´s, special drawing rights, die ze o.m. tijdens de Kredietcrisis uitgaf). 

Is het geld of is het een munt

´Some assets (e.g., Bitcoins) may be considered as money under one body of law (e.g., VAT law), but not under another (e.g., financial law),´ gaat het IMF verder. En nog met: voor de term money is er geen officiële definitie maar wel mag hij ´breder´ gezien worden. Voorlopig en tot er meer duidelijke internationale wetgeving rond komt, stelt het IMF dat bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en ripple (XRP) gezien kunnen worden als ´non-official quasi-monetary units´. 

Wetgever loopt achter

Of cryptomunten als bitcoin, ethereum, XRP en andere als geld, money, of munten, currencies of zelfs securities, effekten worden gekwalificeerd, is erg belangrijk voor de sector omwille van de acceptatie. Door overheden omdat zij werken aan een CBDC (80 procent van hen is daar op moment van schrijven in diverse stadia mee bezig). Door burgers – hoewel hier alvast minstens 100 miljoen deze accepteren, ermee betalen en vooral: erin beleggen en traden, handelen, professionelen en privépersonen. Zeker ook door betaalproviders als Paypal, beleggingsfondsen wereldwijd en zelfs bedrijven. Hoewel: zonder heel precieze wetgeving af te wachten slorpen zij gretig alvast alle bitcoins die nieuw gemijnd worden op. Neem het grootste digitale beleggingsfonds ter wereld, Grayscale Investments. Dat vorige maand, november 2020, de mijlpaal van 500.000 BTC gehaald heeft. 2,69 Procent van alle bitcoins in omloop opgekocht voor geaccrediteerde beleggers (lees: rijkere investeerders). En u, wat doet u ondertussen…? 

´Grayscale Bitcoin Trust now holds more than 500,000 $BTC. Yes, you read that right. Learn more about the world’s largest #Bitcoin investment product. #GoGrayscale https://t.co/2sEpUdw8iN pic.twitter.com/9h8nGZ8i4t

— Grayscale (@Grayscale) November 16, 2020´. Cryptopotato.com

2 reacties

  1. Jullie weten inmiddels wel dat ik weinig ken van cryptomunten wat niet wegneemt dat ik er soms over lees. Hier nog een rapport over de Bitcoin: https://seekingalpha.com/article/4392349-why-bitcoin-is-going-to-fall-off-cliff?utm_medium=email&utm_source=seeking_alpha&mail_subject=gold-the-correction-is-finally-over&utm_campaign=nl-macro-view&utm_content=link-1 Vooral de laatste zin van het rapport is voor een eenvoudige ziel als mij duidelijk.

  2. Ik las net nog een artikel in De Standaard en wil toch een stukje citeren: “Maar wat met het tegenargument dat je gemakkelijk een nieuwe bitcoin kunt lanceren die de bestaande munt waardeloos maakt. ‘De bitcoin is niet uniek door het ­algoritme. Je kunt perfect een alternatieve versie lanceren. Alleen moet je wel een netwerk zien te overtuigen om massaal in die nieuwe digitale munt te stappen, en dat is heel moeilijk. Vergelijk het met Facebook. Het is niet zo moeilijk om de software van Facebook na te maken. Alleen moet je de miljarden gebruikers ervan overtuigen om het andere netwerk te gebruiken. Met de bitcoin is het precies hetzelfde. De waarde van de bitcoin zit hem juist in het netwerk van mensen die ­precies deze digitale munt willen gebruiken’.”. Naar het schijnt werkt men nu al aan de crimicoin vanwege een heel groot en rijk netwerk dat interesse toont. De crimicoin zal niet enkel openstaan voor criminelen. Hackers zullen op een veilige manier kunnen worden betaald in ruil voor veiligheid. Tot welk waardeverlies dat moet leiden bij andere cryptomunten kan nog niet worden becijferd. Maar het wordt beslist een succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: