In de winter geen gas? Koop alvast extra winterjas…

De titel van deze column geeft de zotheid aan van een ministaatje aan de Noordzee dat beschikt over een enorm gasveld en olieplatforms in de Noordzee. De Noordzeebodem bevat grote reserves aan olie en gas. Winning daarvan draagt fors bij aan de Nederlandse economie. Olie- en gaswinning zijn van nationaal belang. Van de ongeveer 160 productielocaties in het Nederland deel van de Noordzee liggen enkele platforms in de territoriale wateren, het merendeel ligt in het centrale stuk van het Nederlands Continentaal Plat. In de provincie Groningen ligt het aardgasveld van Slochteren met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas. Het grootste aardgasveld van Europa en nu “willen(?)” we van het gas af.

104 Miljard blijft liggen

Het is natuurlijk erg simpel om te stellen dat we tegen wil en dank van het gas af moeten. Maar waarom doen we moeilijk als we rijk zijn aan bodemschatten nu olie en gasprijzen als een raket de lucht in schieten. Poetins raketten zijn niet de enige oorzaak, er is meer aan de hand. Er ligt een Klimaatakkoord dat mede is ondertekend door onze MP. Omdat Nederland als klein jongetje het beste jongetje van de klas wil zijn doen wij ons best om voorop te lopen met het verlagen van onze CO2-uitstoot. Daarvoor offeren we ons nationale verdienmodel op, het aardgasveld in Groningen dat miljarden opbrengt in onze Schatkist. Vanaf de opening van het gasveld in Slochteren in 1959 is in 60 jaar 80 procent van dit enorme gasveld opgebruikt. De aardgasbaten voor de overheid van gaswinning bedroegen in deze periode bijna 417 miljard euro(bron CBS). Waarom zouden we bij hoge nood het restant ter waarde van 104 miljard euro ongemoeid laten? Wat we nu zien is bepaald geen dans om het gouden kalf. We laten een gemest kalf verhongeren omdat we beter willen zijn dan de rest.

Groningen en/of Randstad de dupe

Uiteraard spelen er tegengestelde belangen maar die kunnen we tegen elkaar afwegen. In Groningen is door verzakking van huizen een schadepost ontstaan waarover veel getouwtrek is tussen bewoners en overheid. Het compenseren van de gedupeerden zou beter moeten. Maar eerst moet een nationale discussie worden gevoerd of de kraan in Slochteren weer open mag. Mag ik de uitkomst van deze discussie alvast verklappen? De meerderheid zal voor heropening zijn omdat de meeste gedupeerden in de Randstad e.o. wonen en zijn we allemaal de dupe van de ontspoorde energierekening. De solidariteit met de dun bevolkte provincie Groningen zal ver te zoeken zijn als 2 miljoen huishoudens koppie onder gaan. Maar als de nood hoog is, is de redding nabij. De reddingsboei ligt binnen handbereik door ruime compensatie van de verzakkingsschade aan de gedupeerden. Er is echter nog een hindernis.

Teveel mensen

Het Groninger gasveld bevat aardgas met een laagcalorische waarde met een 14% stikstof. Daarmee wijkt het af van andere gasvelden in de wereld die hoogcalorisch gas bevatten met minder stikstof. Bij het verder opendraaien van de gaskraan lopen we kans achter te lopen met de klimaatdoelen door meer CO2 te produceren. Hoe erg is dat? Zo komen we terecht in een andere maatschappelijke discussie, de stikstofcrisis. Daarbij gaat het niet alleen om huishoudelijk gas maar ook om de uitstoot van boerenbedrijf. Er ligt 25 miljard euro op de plank in Den Haag om boeren uit te kopen om daarmee hun CO2-emissie te reduceren. Hoe gek kunnen we het maken. We bezitten volop gas en (nog) redelijk wat landbouwgrond. We zien de prijzen van voedsel en energie extreem stijgen omdat we van alles minder moeten gebruiken. Wat is nu het probleem? We nemen teveel voedsel en energie af volgens de normen van het Klimaatakkoord. Dat zou betekenen dat we met teveel mensen rondhangen op onze aardkloot. Al weer een maatschappelijke discussie.

Open de gaskraan

Krijgen we nu de ethische discussie dat we een deel van de bevolking moeten elimineren om de Klimaatdoelstellingen te halen? Ach nee, dat gaat te ver. Laten we normaal doen en het Klimaatakkoord opdoeken. Dat is dezelfde discussie als het opendraaien van de gaskraan om de bevolking de winter door te loodsen. Zo werkt nu eenmaal de intermenselijke sociale samenleving die meebeweegt met de economische golven van hoog- en laagconjunctuur. Verscheur dat papieren klimaatakkoord en gooi open de kraan. Ik woon niet in Groningen maar in Drenthe en ben solidair met de Groninger bevolking. Geef ze gratis gas en een schadevergoeding. Wordt natuurlijk op de energierekening doorberekend terwijl die omlaag moet. Hoeft geen probleem te zijn als we die 25 miljard voor de boeren van de plank halen en toezeggen aan de Groningers. Zo blijven de boeren doorboeren en kan Slochteren doorboren. Zo voorkomen we voedsel- en energieschaarste. De oplossing ligt in eigen land.

Emigreren

Veel landen om ons heen hanteren lagere normen om het klimaat te redden, maar NL moet en zal consuminderen. Wat stelt een polderlandje met die IJsselmeervijver nu voor op de wereldkaart. Waarom vliegen Rutte en Hoekstra zo stilletjes naar Davos voor de WEF-borrel en direct door naar Washington voor de borrel van de Bilderbergconferentie. De andere gasten daar fluisterden: “daar heb je die lange Hollanders weer die hebben genoeg te eten.” In Nederland wonen de langste mensen ter wereld, die eten teveel gezond voedsel. Ik begin langzaam te begrijpen wat de NWO van plan is maar dat leg ik niet nader uit, is nogal schizofreen. Ik bestel een emigratiefolder.

GW

19 reacties

 1. Unilever weg uit NL
  Shell weg uit NL
  DSM weg uit NL
  Boeren weg uit NL
  Zonder banen en boeren valt er weinig te voeren…

 2. Wèlkom in Bretagne, waarde Gerrit !

  Waar je (op ’t platteland) je huis nog met brandhout mag verwarmen en de beste landbouwgrond (slechts) 7500€ per hectare doet !

  Een jaar of 10 geleden wilde de overheid hier overal tolpoortalen wegzetten op de snelwegen. Honderden boeren kwamen opdragen en trokken ze eenvoudig tegen de vlakte, allemaal. Het overheidsplannetje moest worden geannuleerd na enkele tientallen miljoenen euro’s schade. De boeren die de tolpoorten plattrokken werden veroordeeld tot hoge boetes en schadeloosstellingen, maar werden via inzamelakties gewoon gered door de Bretonnen.

  Bretonnen zijn de “Basken” van Frankrijk : “OPZOUTEN met de Overheid !”

 3. De afgelopen 4 jaar heb ik hier beetje bij beetje (3 percelen) 4,4 hectare weide gekocht voor m’n twee paarden met een gemiddelde aankoopprijs van 4700€/ha.

  M’n eerste aankoop was een “mini”-weitje van 0,6ha voor 2400€, maar dat hadden m’n twee Bloedjes binnen 3 maanden hélemaal afgegraasd.

  Gelukkig kwam er de ene cryptostijging na de andere hihi

  1. Je verhaaltjes beginnen steeds enger te worden……kijk mij eens geweldig geslaagd zijn…..en dan afsluiten met….”crypto….hihi”…..ok je hebt wat centjes, knap hoor…..maar wat een armoede verder……

   1. hahaha, ja

    kneus2muts ™ sinds 1887.
    zelfde geneuzel jaar in jaar uit.
    de jodenkoekexpress.
    ‘sorry’ ,gnnn gnnn, dabedoelik, hihi

    triest maar waar

  1. Zolang er nog voldoende elektrische stroom is, tenminste. Het opwekken (fossiel of groen) is geen probleem, maar de distributie is totaal verouderd en (volgens Telnet) niet in staat om aan de hals-over-kop toenemende vraag te voldoen.

   1. “Bedankt” PJ voor het “terstond leveren van bewijs” : “fossiele energie” is namelijk een INGEPROGRAMMEERDE LEUGEN ; het is (vanuit het BINNENSTE van) de Aarde die aardolie en -gas produceert !

    NIKS geen “ingedaalde rottende boomstammen of -bladeren of algen !

    Dat ( organische, dus zeer lichte ! ) spul kan nou eenmaal niet, TEGEN DE IMMENSE ONDERGRONDSE DRUK IN, indalen !

    En al hélemaal geen 10 of 13 ki-lo-me-ter hè ?

    1. Dat is de theorie van William Engdahl. Bovendien bestaan er ook nog heel veel gashydraten. Zijn volgens mij met een beetje technologische ontwikkeling ook nog bruikbaar. Helemaal met je eens dus Rene

 4. NL het ‘beste jongetje’? Als je achteraan begint misschien wel, ja. Het was de onafhankelijke rechter die het kabinet nadrukkelijk moest herinneren aan zijn aangegane verplichtingen in groter verband (zie stikstofplan).
  Kabinetten Rutte konden nooit worden betrapt op iets dat een ‘visie’ zou kunnen worden genoemd.
  NL doet gas in de ban. Waarom? ‘Brussel’ merkt (aard)gas, samen met kernenergie, aan als ‘duurzaam’.
  Vooral elektrische stroom is de basis van de energietransitie. Terwijl netbeheerders al jaren moord en brand schreeuwen over het gebrek aan capaciteit van de infrastructuur. Nu al lopen projecten (zoals de uitbreiding van het kennis- en innovatiecentrum Eindhoven) tegen leveringsgrenzen aan. Het einde van de stopcontactenwelvaart (o.a. in elektrische auto’s) is nadrukkelijk in zicht.
  Wat bouwen we op het lege platteland, als meer dan de helft van de boerenbedrijven is ‘geruimd’? Kerncentrales soms?
  Als land- en tuinbouw (samen voor niet meer dan de helft verantwoordelijk voor de stikstofuitstoot) hier grotendeels verdwijnen, dan is NL in 2030 Nederland niet meer. Halen we groenten, fruit en vlees uit Oost-Europa, waar ze blijkbaar geen last hebben van milieu- en klimaatproblemen.

  1. Als iedereen weer een vaccin haalt ga ik mijn pensioenfonds vragen om extra te beleggen in Big Farma.
   Wetenschappers die geen belangen (meer) hebben in de farmaceutische industrie komen minder geloofwaardig over dan de vaccinologen en virologen in dienst van Big Farma. Deze verdienen juist extra via de talkshows van de media als er een pandemie rondwaart.

   Het feit dat natuurlijke immuniteit veel langere bescherming dient dan de experimentele mRNA-vaccins wordt niet gepropagandeerd door de media, want is geen verdienmodel. Het vuurtje van oplopende besmettingen zal weer extra worden opgestookt.

 5. Er werd ooit gezegd dat we door vaccinatie het coronavirus konden laten verdwijnen. Er werd ooit gezegd dat kinderen moesten worden gevaccineerd om ouderen te beschermen. Wie ook maar de minste twijfel hierover had werd gezien als een antivaxer, asociaal en marginaal. Tal van wetenschappers die met hypotheses uitpakten waarvan nu blijkt dat ze ten minste aandacht verdienden werden beschuldigd van pseudowetenschap. Het loont de moeite om de uitzending helemaal tot het einde te bekijken. Men verschuilt zich graag achter het “voortschrijdend inzicht”. Maar dat is dan een voorrecht voor de farmaceutische industrie en geldt niet voor kritische wetenschappers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: