De gevaarlijk lage rentestandaard blijft mijn aandacht trekken. Ik blijf de beweging van de marktrente kritisch volgen met daarbij de nodige kanttekeningen. We hebben inmiddels te maken met een negatieve spaarrente, dan maar beleggen?

0% rente

Ja hoor, we zijn er bijna. Bijna bij de 0% rente op onze spaartegoeden. Langzaam worden we gaar gekookt voor negatieve rente. Let wel, de opbrengst van de meest voorkomende spaarvormen is al negatief! Na aftrek van kosten en inflatie teren we duidelijk in met ons spaarsaldo. Daarom kunnen we gerust spreken van een negatieve rentestandaard. Ik vind deze ontwikkeling buitengewoon zorgelijk, vooral voor ons particuliere rekeninghouders! Steeds meer calculerende burgers kiezen voor andere alternatieven, zoals beleggen of edele metalen. Het zoeken naar meer rendement zit nu eenmaal in ons bloed. Maar beleggen in de onberekenbare financiële markten is uitermate riskant voor de kleine spaarders die vaak een groot deel van hun spaarcenten in handen geven van vermogensbeheerders die altijd een hoger rendement beloven. Ondanks de waarschuwing dat behaalde rendementen geen garantie zijn voor de toekomst. Het lijkt er op dat we op een historisch keerpunt zijn aanbeland in het huidige monetaire tijdperk. De omslag van positieve spaarrente naar negatieve. Hoe gevaarlijk deze omschakeling is gaan we zeker meemaken. Het is een nieuw fenomeen waarvan we mogen verwachten dat een dergelijk verschijnsel fout afloopt.

rente 2018

Negatieve spaarrente: Nieuw tijdperk met nieuwe risico’s

Het feit dat spaarders zich langzaam bewust worden van een omgekeerde rentecurve betekent dat we automatisch een tijdperk ingaan met dreigende risico’s. De enorme geldschepping wat centrale banken doen door middel van een reeks van renteverlagingen en het opkopen van risicovolle leningen van verlieslatende banken heeft geleid tot een ongekend hoge schuldenberg. De mondiale schuldenberg bedroeg afgelopen jaar zelfs 233 biljoen dollar (=12 nullen!!!) Zelfs meer dan verdubbeld in vergelijking met de kredietcrisis van 2009. Daar tegenover staat nog wel een toegenomen spaarquote doordat eeuwenlang de overtuiging overheerste dat je reserves achter de hand moet houden. Nu, anno 2018,  gaan we door de lage rentevergoeding(feitelijk al negatief) met ons allen interen op de reserves die we juist zo zuinig bij elkaar gespaard hebben. En dat gaat zeer doen. Dus zoeken we naar alternatieven. Wanneer de eerste durfallen zijn overgestapt naar risicovolle beleggingen met een hoger rendement volgen er meer schapen over de dam. Het werkt aanstekelijk. We gaan er bijna automatisch in mee. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet mee zou doen.

Gouden tijden voor beleggingsadviseurs

Het feit dat veel particulieren nu hun heil zoeken in aandelen is waarschijnlijk mede de oorzaak van de langdurige aandelenrally vanaf de instorting in 2009. We zien dat juist nu ervaren beleggers (Buffet) er uitstappen omdat ze de boel niet meer vertrouwen en precies dan stappen wij onnozele en onervaren burgers in om toch nog voor ons spaargeld rendement te ontvangen in de vorm van dividend en de winst bij verkoop van je aandelen. Zo ging dat altijd wanneer een beurscrash aanstaande was. Het feit de huidige stijgende trend op de beurs langer duurt dan gemiddeld wordt heel eenvoudig veroorzaakt door de lage centrale rente. Zo simpel is dat. Het geld van de grote massa wordt nu als een magneet aangetrokken door de lokkertjes van beleggingsadviseurs die rendement in het vooruitzicht stellen. Het is de grote verleiding van de mens waaronder we met ons allen lijden. Zoals we altijd op jacht zijn naar koopjes en aanbiedingen, zo zullen we ook altijd zoeken naar rendement voor ons geld dat we nu nog niet willen uitgeven maar bewaren voor eventueel onheil.

Manipulatie van de vrije markteconomie

De mensheid heeft zich aangeleerd om het overtollige geld te bewaren op een bank die daarvoor een vergoeding geeft in de vorm van spaarrente. Vervolgens heeft de bank een verdienmodel door ons geld tegen een hogere rente uit te lenen. Zo is het in onze lange monetaire geschiedenis altijd geweest. En zo hoort het onder normale omstandigheden ook te zijn, althans in een samenleving die leeft in een vrije markteconomie. Nu zien we door voortdurend ingrijpen van centrale banken en overheden een contraire ontwikkeling waarbij we ons zouden moeten afvragen of dit nu wel een gunstige uitwerking heeft. Nou ja, voor op de korte termijn eerst wel. Uiteraard is de uitwerking op de lange termijn uitermate ongunstig. Het manipuleren van een vrije markteconomie is in de geschiedenis van ons monetaire tijdperk altijd afgestraft met een langdurige recessie die vaak ontaardde in een depressie.

Loopt verdienmodel banken ten einde?

Maar waarom draait onze economie nu nog op volle toeren? Het is de enorme kunstmatige maatschappelijke beïnvloeding van centrale banken die met gratis geld de mondiale schuldenberg oppompen naar een onhoudbaar niveau. Een zeer wankel niveau wat we spoedig gaan merken. Het vertrouwen van spaarders in hun banken zal omslaan in wantrouwen en binnen afzienbare tijd krijgen banken daar last van nu klanten gaan zoeken naar alternatieven. Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. De eeuwenoude verworven status van de vertrouwde bank kan in tijden van tegenspoed snel afbrokkelen. Het verdienmodel van onze systeembanken gaat er aan wanneer rekeninghouders hun geld opnemen en investeren in alternatieve beleggingen. Er zijn genoeg fondsen die het werk voor de particuliere beleggers opknappen. Het kost wat maar onder de streep houd je nog wat over, althans in de huidige stierenmarkt(maar ik zie al beren op de weg). Bij de bank is het resultaat onder de streep negatief. Kijk eens  hoeveel er momenteel door vermogensbeheerders geadverteerd wordt. Altijd aan het einde van een periode van hoogconjunctuur worden particulieren tot het laatst toe overgehaald om te gaan beleggen. Juist nu we geen rente meer ontvangen zullen twijfelaars over de schreef gaan. Berouw komt na de zonde.

Schuldafschrijving zorgt voor armoedeval

0% rente, of eigenlijk negatieve spaarrente, zal makkelijk een beurscrash tot gevolg kunnen hebben. Simpelweg doordat er sprake is van een grote onbalans in het huidige monetaire tijdperk. De grootste schuldenberg sinds mensenheugenis met de laagste rente. Tegenover een recordbedrag aan uitstaande vorderingen op de debetzijde van de balans van de één staat een recordbedrag aan schulden op de creditzijde van de ander. Het naar een natuurlijk evenwicht terugbrengen van deze onbalans gaat ontegenzeglijk ten koste van grote verliezen. Het begint langzaam maar geleidelijk aan worden meer schuldenaren nalatig door te hoog opgelopen schuld. Schulden worden door faillissementen noodgedwongen op de balansen van de schuldeisers afgeschreven. Het verspreidt zich als een inktvlek doordat de armoedeval van de schuldenaren de economie doet krimpen met automatisch lagere omzetten bij ondernemers en bedrijven waardoor als een kettingreactie steeds meer bedrijven nalatig blijven en failliet gaan. De bekende neerwaartse spiraal. Het is een optelsom van narigheden met een geweldig boemerangeffect op de mondiale economie. Boem is ho!

De grote verliezers: banken en pensioenfondsen

We hoeven niet voor hogere wiskunde of economie te hebben gestudeerd om te begrijpen welk effect deze enorme afschrijving op schuldpapier zal hebben op de bezitters van schuldpapier. Er staat voor biljoenen op de balansen van grote beleggers zoals banken en pensioenfondsen. Te samen met deze grote fondsen zullen ook de laat ingestapte particuliere beleggers grote verliezers zijn. Dit is een doemscenario in deze 21-ste eeuw wat ongetwijfeld niet meer lang in de tijdlijn kan worden doorgeschoven door de centrale banken die in paniek de rente verder gaan verlagen naar negatief. Men zou dit als laatste redmiddel kunnen proberen maar op een gegeven moment is de laatste reddingsboei van het reddingsbootje vergeven wanneer de drenkelingen in aantal te groot zijn. Velen  verdrinken in de enorme draaikolk van schuldpapier.

11 reacties

  1. Doemscenario’s, donkere wolken pakken zich samen. Open deuren en holle frases! Wat zou je de particulier aanbevelen? Schulden aflossen ? Filatelie maar weer eens oppakken? Fysieke edelmetalen inslaan? Kom eens met een goed advies…

    1. Ik denk dat Gerrit de spijker op z’n kop slaat. We zitten in een vicieuze cirkel en de ballon wordt steeds verder opgeblazen. Ik ben nu gelukkig aandelenvrij. Liever dan straks denken: Had ik maar..

    2. Het is juist om deze reden, “Wie de chaos beschrijft stelt orde op zaken,” dat deze website zijn bestaansrecht vindt. Een uitspraak van de Nederlandse dichter Bergman (A. Kok). Gelukkig ben ik geen adviseur maar een nuchtere waarnemer. Ook ben ik geen doemdenker of zwartkijker, maar een realist en zie ik de dingen zoals ze zijn. Het zijn de keiharde feiten die ik beschrijf in een bijna onwerkelijke wereld. Hadden we vroeger ooit durven dromen dat het geld later bijna voor niks zou zijn? En dat centrale banken massa’s schuldpapier zouden opkopen om de boel draaiend te houden? En dat wij dus lui achterover kunnen hangen en zien dat alles wat scheef is automatisch door overheden en beleidsmakers weer recht gezet wordt? Nuchter beschouwd leven we zo ongeveer in een sprookjeswereld. Maar ja, toen kwam er een olifant met een lange snuit en die blies het hele verhaaltje uit. Juist nu loopt er een olifant door de porseleinkast. Eén keer raden wie die olifant is….

  2. Over goud en zilver betaal je vermogensbelasting 1,2% daarbij komt dat goud en zilver nu niet de beste belegging was de afgelopen vijf jaar.
    Daar bij loop je met goud het risico dat als het echt fout gaat dat de overheid het confisqueert.
    Als de inflatie oploopt gaat de rente stijgen.

    1. Dat is niet helemaal waar, als je een gediversifieerd aantal munten in jou zilver pot heb zitten kan er sprake zijn van een collectie. Zo kun je alle jaargangen sparen van de kookaburra, koala, Somalian elephant, of de Lunar2 reeks.. Opgeteld is het dan een collectie.. Hier is geen sprake van als je de reguliere maple leaf 500oz box aanschaft.

      Over een collectie wordt geen vermogensbelasting geheven..

      1. De meeste mensen die beleggen kopen een monster box met 500 ounce zilver en gaan geen verschillende muntjes verzamelen. Er wordt ook in dit column gesproken om je geld veilig te stellen en het gaat niet over het verzamelen van muntjes.

        1. Wel als het over kilo munten 0.999 Zilver betreft. Ik denk niet dat jij het allemaal helemaal begrijpt gezien je reactie. dus ik laat je lekker in je waan met jou maar erg vreemde opmerking..

          In het Hollands

          Je zoekt het maar uit! Excuses voor mijn reactie (die ik niet terug neem)

  3. Een blik vooruit. Stel de crisis in Turkije zet door, wat zou de EU gaan doen? Dat valt m.i. wel te raden. Net zoals we eerder Griekenland moesten helpen met veel leningen en gedeeltelijke kwijtscheldingen van leningen zou vanuit Duitsland de roep kunnen klinken om ook Turkije te hulp te schieten. Want stel je voor, het besmettingsgevaar richting de EU-banken met de slechte Italiaanse banken voorop. En niet te vergeten de Deutsche Bank. Dld heeft grote angst dat wanneer de DB gaat wankelen deze de hele bankensector met zich meetrekt. Een heuse bankencrisis ligt daarmee serieus op de loer. Dus gaan we met ons allen lappen richting Erdogan. Deze despoot is slim genoeg om te gaan dreigen met de 3 miljoen vluchtelingen die hij achter de hand heeft. En uiteraard zal hij de strategische ligging uitbuiten. Uiteindelijk zal het land failliet moeten gaan maar de onberekenbare Erdogan zal impopulaire maatregelen moeten nemen waarmee onrust ontstaat binnen de bevolking. Om de overvolle gevangenissen te ontlopen zullen veel Turken de benen nemen. Er wonen al vele familieleden in West-Europa en daar kunnen er nog wel een paar bij van die 81 miljoen inwoners wat het land rijk is. Ach ja, het is maar een doemscenario. Misschien komen de grote tovenaars van de centrale banken of het IMF in actie en worden we weer gerust gesteld met nieuwe nog niet uitgeprobeerde geldverruimingstruukjes. Ben zeer benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: