In het donkerste uur: Crypto stierenmarkt in zicht?

1

Ervaren (crypto)beleggers weten dat temidden van het extreemste pessimisme meestal de grootste stierenmarkten geboren worden. Met BTC in vrije val en altcoins nog feller dalend, zou einde november 2019 zo’n nieuwe bullish periode kunnen ontkiemen? Dat is toch wat ‘a famous crypto trader and analyst, Crypto Rand‘, meent. Hij ziet namelijk parallellen met wat er in 2017 gebeurde.

Rood of groen

Laat ons eerst eens checken of het pessimisme in de markt wel voldoende extreem is. Dat doen we door te kijken naar de stand van de Fear and Greed Index. Die meet het bitcoin sentiment elke dag. Dat gaat van 1 tot 100. Hoe meer de wijzer in het rood, riching 1 gaat, des te negatiever de verwachtingen der beleggers in het algemeen. BTC staat dan reeds erg laag. Hoe groener de wijzer aanduidt naar de 100 toe, des te optimistischer die meerderheid gestemd is. De koers staat dan erg hoog. Men verwacht dat de digitale bomen tot in de hemel groeien. Niet dus, en dat is meestal een voorbode van lagere koersen in het verschiet. Iedereen heeft reeds gekocht, en dan resten er slechts potentiële verkopers in de markt.

Extreme vrees

D.d. 24 november 2019 meet de wijzer 23. Dat staat voor extreme fear, extreme vrees. Gisteren was dat nog 20 en we zagen inderdaad dat BTC de laagste koers in 6 maanden haalde. 6878 Dollar dus. Vandaag is die stand dus een ietsje minder ‘extreem’ maar nog altijd flink in het rood. En kijk: op moment van schrijven, 11 uur in de ochtend, doet BTC 7192 dollar. Terwijl er op 23 november reeds geprobeerd werd uit de negatieve trend te breken tot wel 7365 in de avonduren. Het is misschien nog iets te vroeg maar…the early bird catches the worm, luidt het Engelstalige gezegde. De kans is reëel dat we met die 6878 dollar het allerdieptste dieptepunt gehaald hebben. Sinds de zomer van dit jaar toch. En binnen de stijgende trend die bitcoin in januari 2019 aanving.

Vroege vogels

Zo denken contrarians dus. Wanneer ‘iedereen’ negatief is, gaan zij aan de andere kant van het spectrum staan. Het glas is volgens de contrarian niet halfleeg (of helemààl leeg), maar halfvol. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. In die denktrant is het belangrijk dat we vanaf gisteren, vandaag en de komende dagen hogere diepten of dalen neerzetten. En hogere toppen. Opnieuw dus de langzame of minder langzame weg omhoog vinden. Die dan ook duurzamer is dan tevoren. Het kan zo wel eens met sprongen omhoog gaan, net als op 23 november. Met alle correcties tussendoor, maar wel die hogere diepten en toppen. Voor nu is het afwachten en de bitcoin grafiek goed in het oog te houden. Wie vandaag instapt kàn zijn vingers nog eens branden, maar kan evenzeer zo’n ‘early bird’ zijn. Wordt vervolgd…