In Trumps vizier: Europa aan de beurt voor sancties

3

Op 18 oktober 2019 zal de Amerikaanse administratie voor 7,5 miljard dollar sancties opleggen aan Europa. Het gaat om ‘10% TARIFFS ON LARGE COMMERCIAL AIRCRAFT AND 25% TARIFFS ON OTHER AGRICULTURAL AND INDUSTRIAL GOOD.’ Van sauzen tot kazen en van koffie tot mandarijntjes die de VS vanaf die datum binnen komen, het zal allemaal een pak duurder worden. De handelsoorlog door de Verenigde Staten oorsponkelijk aangegaan met China en daarna met tal van andere landen, wordt aldus nog uitgebreid.

Onwettelijk

De staatssteun die Europa aan Airbus jarenlang toekende, wordt door de Wereld Handelsorganisatie (WTO) als oneerlijk aanzien. Onwettelijk. Aldus de WTO op 2 oktober 2019:’

  • WTO ON WEDNESDAY ISSUED RULING ON 15-YEAR-LONG U.S. TRADE CASE VS. AIRBUS
  • WTO SAYS U.S. CAN RETALIATE AGAINST $7.5B IN EU GOODS A YEAR
  • U.S. EXPECTED TO IMPOSE TARIFFS ON EU BEFORE NEGOTIATING SETTLEMENT
  • U.S HAS RIGHT TO RETALIATE FOR ILLEGAL EU SUBSIDIES TO AIRBUS -WTO’

Doodlopende straat

Hiermee wordt in wat een never ending story lijkt een nieuw front geopend in de handelsoorlog. De Trump administratie vindt dat de Amerikaanse economie en handel benadeeld wordt en straft aldus de verantwoordelijke landen. Hier vindt u de lange lijst met alle landen waartegen anno 2019 reeds Amerikaanse sancties lopen. Daarin gaat Europa dus een weinig benijdenswaardige plaats innemen. Biflatie heeft het al meermaals geschreven: in een handelsoorlog bestaan er slechts verliezers. Doordat geviseerde landen zoals China op hun beurt weer tegensancties instellen, worden almaar meer goederen aan beide zijden duurder voor de burgers.