Industrie boekt meer omzet, productiegroei kleiner

3

De industrie behaalde in augustus 16% meer omzet dan een jaar eerder. In juli bedroeg de groei 14%. Augustus had in 2011 echter één werkdag meer dan in 2010. Het positieve effect op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 2%. De door de industrie verkochte producten waren bijna 10% duurder dan een jaar eerder. In de transportmiddelenindustrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de omzet met circa 20% toe.

In de laatstgenoemde branche kan de toename van de omzet vrijwel geheel worden toegeschreven aan prijsstijgingen. De omzet in de voedings- en genotmiddelen industrie nam toe met 13%, waarvan twee derde aan hogere prijzen valt toe te rekenen. De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam toe met 12%.In augustus werd op zowel de buitenlandse markten als op de binnenlandse markt 16% omzetgroei behaald.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus ruim 1% hoger dan in augustus 2010. Daarmee is de productiegroei gehalveerd ten opzichte van die in juni en juli. In nagenoeg alle branches in de industrie was er sprake van een kleinere productiegroei dan in juli. Met 14% nam de productie het meest toe in de transportmiddelenindustrie. Ook in de basismetaal- en metaalproductenindustrie (3%) en de elektrotechnische en machine-industrie (2%) groeide de productie ten opzichte van een jaar eerder.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde 1% meer dan een jaar eerder, de voedings- en genotmiddelenindustrie produceerde een fractie minder dan een jaar eerder. Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode juli – augustus 0,3% kleiner dan die in mei – juni. Dit blijkt uit cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

3 REACTIES

 1. Hoe dan ook er is vraag en omzet.
  Allemaal flink minder, maar wat kan je anders verwachten.
  Nog geen reden om zelfmoord te plegen zoals nu in Griekenland.
  NEURO en snel dan komen we er wel.
  Anders gat het hier ook fout met hoofdletters.

 2. bij deze nog een tip voor Ktm, aangezien jij een man van kennis bent en goed op de hoogte bent. Als je eens naar de volgende
  website gaat kan je gratis (echt) e-books downloaden en ook het boek van Juri Lina in the shadows of hermes of beter heel uitgebreid e-book met de titel under the sign of scorpio 421 pagina,s even intikken juri lina en je kan zo downloaden, ik heb de contents even gelezen erg intressant dat wel.

  http://www.pdf-search-engine.com/juri-lina-pdf.html

 3. “In de laatstgenoemde branche kan de toename van de omzet vrijwel geheel worden toegeschreven aan prijsstijgingen.”

  Dus minder produktie, maar duurder gefactureerd.
  Geen èchte groei dus, behalve dan op pampier..;

  @Ptoupa: bedankt, ik zal die tekst eens gaan downloaden. De doc was gewoonweg fenomenaal namelijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.