Industrie: Productie krimpt, omzet groeit

De industrie behaalde in november 7% meer omzet dan een jaar eerder. Dit is gelijk aan de groei in oktober. De door de industrie verkochte producten waren in november 8% duurder dan in november 2010. De transportmiddelenindustrie realiseerde met 11% de sterkste omzetgroei. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie behaalde weliswaar 10% meer omzet, maar de prijzen waren 15% hoger.

De voedings- en genotmiddelenindustrie realiseerde 8% meer omzet. Ook in deze branche viel de toename bijna volledig toe te schrijven aan hogere prijzen. De basismetaal- en metaalproductenindustrie realiseerde 3% meer omzet, de elektrotechnische en machine-industrie 2%. In november werd op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt 7% meer omzet behaald dan een jaar eerder.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november ruim 1% kleiner dan in november 2010. In oktober groeide de productie nog met ruim 1%. De krimp in november is de eerste in twee jaar tijd. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde 6% minder dan een jaar eerder. In de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie kromp de productie met 1%.

Daarnaast waren er ook branches waar de productie nog groei toonde. De productie in de transportmiddelenindustrie nam toe met 5%. Wel is deze toename beduidend kleiner dan voorgaande maanden, toen telkens dubbele groeicijfers werd gerealiseerd. Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie was de productie hoger (3 procent).

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was de industriële productie in de periode oktober – november 1,0% kleiner dan die in augustus – september. (Bron: CBS)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: