In China en het Verenigd Koninkrijk beginnen inflatiecijfers tegen de 5 procent heel normaal te worden. Dan hebben we het natuurlijk over de “officiële” (lees: gemanipuleerde) cijfers. Zo heeft China onlangs haar berekening voor het CPI-cijfer (Concumer Price Index) aangepast door “snel in waarde stijgende producten” een kleinere rol te laten spelen in de berekening van het CPI cijfer. Op papier hebben de Chinezen het dus zo slecht nog niet. Echter, de werkelijke inflatie die door de burgers gevoeld wordt ligt een stukje hoger. Een heel klein stukje maar. Slechts enkele miljoenen mensen zijn namelijk wereldwijd de armoedezone ingedrukt.

Mensen die het iets breder hebben op financieel gebied blijven ook niet gespaard. Hun bestedingsvermogen is ineens met meerdere procenten afgezwakt. Nu krijgen deze mensen gelukkig wel een salarisverhoging ter compensatie van deze inflatie. Helaas is deze compensatie gebaseerd op het “officiële” inflatiecijfer. Naast de hele berg met nare ontwikkelingen die reeds een dikke stempel op de economie hebben gedrukt, begint de wereldwijde inflatie (zelfs in Europa en de VS), angstige proporties aan te nemen.

Toch neemt niet alles in waarde toe. Wanneer we de vastgoedmarkt bekijken, zien we al een aantal jaren dat de huizenprijzen afnemen. De verklaring hiervoor is heel logisch en bevestigt tevens dat de wereldwijde financiële koers nu stevig vastgeankerd zit in een inflatoire spiraal. Er zijn twee redenen waarom de huizenmarkt wereldwijd in waarde zullen blijven dalen, ondanks allerlei stimuleringen en reguleringen. De eerste is heel simpel: Door de lage rente “wereldwijd” is deze markt compleet opgeblazen en gaat deze vastgoedmarkt nog verder leeglopen. De tweede reden kan gezien worden als een situatie in een lus die zichzelf herhaalt, waardoor het effect alleen maar versterkt wordt – iets waar we niet meer uit kunnen komen: de ultieme spiraal.

In tegenstelling tot voedsel, olie en kleding wordt vastgoed gekocht op krediet. En dat is precies waar het verschil zit. Voor het kopen van vastgoed worden hypotheken met rente afgesloten. Echter, in tijden van inflatie neemt de rente toe. ik leen niemand 100 euro uit met 5 procent rente als ik weet dat de inflatie 15 procent is. Dan verlies ik na een jaar 10 procent aan koopkracht ondanks de 5 procent rente. Zo gaat het ook met het verstrekken van leningen in de vastgoedmarkt. Door de inflatie gaat de rente omhoog en dus het te financieren bedrag voor deze vastgoed. Hierdoor stagneert deze markt al snel, omdat dit al snel een duur grapje wordt. Wat er dus gebeurt, is dat de waarde van vastgoed naar beneden moet om deze markt aan de gang te houden.


De geschiedenis heeft zulke ontwikkelingen bevestigd. In 2001 tijdens de crisis in Argentinië wilde zelfs geen enkele bank geld uitlenen voor het kopen van een huis. De vastgoedmarkt stortte compleet in elkaar. Ook vanaf 1973 in Chili was een vergelijkbare situatie gaande. Wie tijdens de hyperinflatie een huis kocht, deed goede zaken, omdat jaren later het herstel van deze economieën de prijzen weer deden opleven. De situatie in Argentinië en Chili waren allesbehalve uniek. Iedere hyperinflatoire situatie door de geschiedenis heen, hetzij Weimar (1930), Chili (1973), Zimbabwe (2009) of Argentinië (2001) – en we kunnen er veel meer opnoemen – resulteerde in dezelfde situatie: prijzen voor olie, voedsel en kleding (de gewone zaken) gingen de lucht in, maar vastgoed zakte als een kaartenhuis in elkaar. (zie ook dit artikel).

We zien het ook nu gebeuren – globaal! Het verschil alleen tussen een globale ontwikkeling en een lokale ontwikkeling is dat een lokale ontwikkeling zich sneller voltrekt. De situatie is nu wereldwijd. Deze trein weegt ook iets zwaarder en zal dus moeilijker te remmen zijn. Sterker nog, deze trein kan niet geremd worden en dendert naar een global collapse.

Voor degenen die nog hopen dat de vastgoedmarkt zal aantrekken, heb ik dus slecht nieuws: je zult er geen overwaarde meer mee kunnen maken. Voor degenen die wel met de tijd meegaan heb ik goed nieuws: het schijnt dat de waarde van goud en zilver de komende jaren, zo niet, de komende decennia alleen nog maar in waarde kunnen stijgen.

Tijdens hyperinflatoire periodes kocht men regelmatig voor enkele ounces goud complete huizen en in sommige gevallen hotels! Een bekende anekdote gaat over een jongen die ooit buschauffeur was tijdens de hyperinflatie in de Weimar Republiek. Voor één gouden $20-munt die hij ooit eens als fooi van een rijke Amerikaan kreeg, kocht hij een compleet hotel. Vergelijkbare situaties zullen zich opnieuw aandienen. Hoewel goud een hele wijze investering is voor in ieder geval de komende tien jaar, zijn er velen, zoals Mike Maloney, die geloven dat zilver een nog grotere potentie heeft om in waarde toe te nemen.

Richard de Feber van GoudPortal

10 reacties

  1. Dit lijkt een artikel van Willem Middelkoop te zijn. Hij is vrijwel de enige die de situatie in vorige hyperinflatie landen heeft onderzocht en ze in verband brengt met de deflatie die hoort in deze Winter-tijd van de Kondratieffcyclus.

    Ik raad iedereen aan deze “long wave cyclus” eens te bestuderen. Het is economische geschiedenis, maar dan snap je ook “alles”!
    Je snapt dan ook “oorzaak” en “gevolg” in de juiste volgorde te zien in deze tijd. Iets waar nogal wat botte leugens over verspreid worden momenteel door bank-economen.

    Een prima artikel!
    Precies zoals het is.

  2. Denk het ook Gerard
    Willem Middelkoop is zeker klaar met zijn nieuwe boek over GOUD.(Ik kijk er naar uit)
    En sluit me bij je aan goed artikel.
    Gr.Theo

  3. In Duitsland is er veel meer bewustzijn en meer aankoop van Goud en zilver.

    Als we in Nederland te laat reageren dan kopen de Duitsers straks half Nederland op.

    Ook al zouden de Duitsers hun goud uit de USA niet krijgen dan nog is de hoeveelheid privegoud erg groot.

    Ik hoop dat Middelkoop dat niet vergeet aan te geven in zijn nieuwe boek. Het zou motiverend kunnen werken. Ik heb wel gemerkt dat hij zich er meer van bewust is geworden -ook een beetje door mij- dat het in Duitsland sterker leeft als bij ons. De Duitsers hebben hyperinflatie aan den lijve meegemaakt.

    We zullen zien.

    De manipulatie is nog niet ten einde gezien de val van zilver van nu al 5 procent; je wordt er chagrijnig van.

  4. @3: Ach 5% in de min na 20% in de plus is allemaal wel te overzien. Het is heel hard gegaan. Valt gewoon even terug en dan ligt we gnaar boven weer vrij, want de inflatiecijfers beginnen inderdaad steeds hoger uit te vallen.

    Overigens staat in het artikel dat ook in Amerika de inflatie stijgt, maar deze is juist afgelopen maanden flink afgenomen. Al die producten die ze daar eigenlijk helemaal niet nodig hebben, worden niet meer verkocht. Mark raakt verzadigd. Dus dalen de prijzen. Maar nu met de stijgende olieprijs zal dat ook wel snel teniet gedaan worden.

  5. Beste Bob, Als ik NIA mag geloven (National Inflation Association), dan stijgen de prijzen vooral van voedsel de pan uit. Echter, wat je zegt is waar dat het officiele cijfer is gedaald, maar de werkelijke inflatie wordt wel degelijk gevoeld door de burgers. Ik ben benieuwd inderdaad hoe dit met de olie gaat uitpakken. Echter heb je daar ook weer twee maten voor: crude en brent. Hoewel Crude hard stijgt blijft Brent best wel achter. Laten ze nu net Brent zwaarder meewegen in de inflatieberekeningen…

  6. Beste Bob, dit soort manipulatie en gegoochel gebeurt wel degelijk! Als “biefstuk” te duur is voor het consumer-mandje, dan vervangen ze die door “Hamburger”. Dat gebeurt in ALLE landen. Pas nog een mooi voorbeeld gezien in China.
    Als “benzine” te duur wordt, vervangen ze die door “diesel”. O ja, die rijdt wat zuiniger dus 25% minder liters in het mandje. Als aardappels duurder worden dan wordt die vervangen door rijst, want die was “toevallig” erg goedkoop.
    Die inflatiecijfers zijn zo NEP als maar kan!
    En waarom doen ze dit? Om de NEP cijfers als waarheid te verspreiden, gaan vakbonden hiermee akkoord. 1,5% inflatiecorrectie zeggen ze dan, terwijl de werkelijke inflatie 5% tot 7% is (in Nederland). Zo bestelen ze de arbeiders met hartelijk dank aan de samenzwerende FNV en consorten.

  7. Verder is er ook nog de hidden inflatie. In een pakje zakdoeken doen ze geen 8 zakdoeken, maar 7. In een zak koffie zit nu geen pond koffie, maar drie/vierde daarvan. Echter blijft de prijs hetzelfde. En veranderd er ook niets aan de CPI. Wel degelijk hevige inflatie in de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: