Het zal je niet ontgaan zijn dat we momenteel te maken hebben met een sterke inflatie. Kijk alleen maar naar de prijzen in de supermarkt. Voor een tros bananen betaal je momenteel al met gemak twintig cent meer dan enkele maanden geleden. Sommige mensen zijn meer dan tien euro meer kwijt aan hun boodschappen. Iedere week. En dat zijn alleen de boodschappen. Gooi hier ook nog eens de stijgende zorgprijzen en energieprijzen bovenop en je zal merken dat we het in Nederland niet gemakkelijk gaan krijgen het komende jaar. Dit geldt zeker voor de mensen die het nu al moeilijk vinden om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar wat gaat de inflatie volgens experts doen in 2022? Wat kunnen we verwachten? Moeten we ons echt zorgen maken?

Alles wordt duurder

Helaas is het duidelijk dat alles duurder gaat worden de komende maanden. De inflatie zal nog verder toenemen het komende jaar. Zelfs de simpelste dingen, zoals de aanschaf van een eenvoudige Parker pen, zal het komende jaar meer gaan kosten. Daar is geen ontkomen meer aan. Daarnaast moeten sommige bedrijven in Nederland hogere prijzen vragen om de hoge energiekosten te compenseren.

Hier staat tegenover dat de koopkracht van de Nederlanders er niet zo sterk op vooruit gaat. De regering heeft niet aangegeven veel te doen tegen de inflatie of mensen in hun koopkracht te helpen. De meesten van ons zullen er niet zo sterk op vooruit gaan. Dat betekent dat veel duurder wordt, maar onze salarissen veelal achter zullen blijven. Vooral voor mensen met een laag inkomen kan dit dus problemen geven.

Is er ook goed nieuws?

Dit klinkt natuurlijk allemaal vreselijk. Wel meer betalen, maar niet meer verdienen. Dat betekent immers dat we allemaal een stapje terug moeten doen. Is er dan helemaal geen goed nieuws?

Jawel! Het kan namelijk veel erger. Dankzij onze euro zullen de prijzen zo stabiel mogelijk worden gehouden. Hierdoor is de kans op hyperinflatie door de aantrekkende economische markt vrijwel onmogelijk. Taferelen die je wel ziet in landen zonder een stabiel betaalmiddel. In dergelijke gevallen kan een brood plotseling onbetaalbaar worden of betaal je je ineens scheel aan de pennen van Mont Blanc.

Daarnaast is er ook licht aan het einde van de tunnel. Ondanks de toenemende inflatie, verwachten experts dat dit wel zal stabiliseren in 2022. Dit geldt als het goed is ook voor de olie- en energieprijzen. Hierdoor zullen we uiteindelijk weer meer te besteden krijgen en zullen de prijzen niet verder toenemen. Tot die tijd is het natuurlijk wel even schakelen en voor sommigen geldt dit ook op de kleintjes letten.

Meer aandacht voor financiële stress

Door de sterke inflatie en weinig stijging in de koopkracht zijn banken berekend op financiële stress. Zij verwachten dat meer mensen in de knel komen te zitten door deze gebeurtenissen. Hierdoor zijn zij meer bedachtzaam op schulden en willen ze mensen meer informeren over hoe zij het beste met deze inflatie om kunnen gaan. Ben of ken jij iemand die zonder hulp ook in de financiële problemen terecht komt? Schroom je dan zeker niet om ook bij jouw bank aan te kloppen voor financieel advies.

9 reacties

  1. Wat ik apart vind is dat mensen zelden of nooit eisen dat het bankensysteem stopt met geld bijdrukken. Ze willen altijd meer loon en gooien daarmee hun eigen glazen in voor wat betreft hun pensioen …

  2. Inflatie is gewoon een vorm van belasting heffen.
    En het zorgt ervoor dat de slaven blijven presteren omdat het geld steeds minder waard wordt.

    Werkt perfect voor de machthebbers.

  3. Op https://www.xandernieuws.net/algemeen/leger-oostenrijk-bereidt-bevolking-voor-op-2-weken-durende-totale-blackout-in-europa/ “Leger Oostenrijk bereidt bevolking voor op 2 weken durende totale blackout in Europa”.

    Betekent een wereldwijde totale stroomuitval van meerdere weken lang dat het huidige financiële systeem dan domweg in het niets verdwijnt, doordat computers van (centrale) banken en financiële instellingen die het financiële systeem in de lucht houden, ophouden met functioneren? Na de stroomuitval zou de Nieuwe Wereld Orde dan heel gemakkelijk een nieuw financieel systeem kunnen oprichten.

    1. Zo is het. De olifant in de woonkamer wordt gewoon genegeerd. Onze digitale manier van leven is afhankelijk van een verouderde en totaal overbelaste, fysieke infrastructuur. We rijden vrolijk op een nieuwe fiets met een frame van karton.

  4. @ Ivo inflatie of deflatie zijn twee zijden van hetzelfde nl: bankroet

    Toch ga ik er vanuit dat uiteindelijk inflatie het middel zal zijn waarmee de overheid over de rug van een onwetend volk haar schulden saneert. Kijk bv eens naar rente die is al negatief in de eurozone maar de inflatie ligt aanzienlijk hoger.

  5. Inflatie.. geld wordt voldoende gedrukt, maar alle grondstoffen over ons ganse planeet raken gewoonweg op. Saudi Arabie bouwt kerncentrales (meerdere olielanden overigens)… weten zij iets dat wij nog niet weten?
    En bovendien wordt de productieketen door wanbeleid van politiekers verstoord. Kijk naar een olieraffinaderij.. deze maakt veel meer producten dan benzine voor auto’s.. het teer uit de olie wordt gebruikt voor het asfalt en in andere constructieve toepassingen, misschien wel dakbedekking. Diverse andere grondstoffen uit die olie worden weer verder verwerkt in bijvoorbeeld verf, smeermiddelen of plastic. Alles met draaiende delen heeft volgens mij olie nodig, machines, maar ook de Tesla’s van onze Groene politiekers.
    zodra de raffinaderijen sluiten zullen prijsstijgingen voor dergelijke producten een onvoorziene bijvangst worden. En dit is maar 1 voorbeeld van verstoring van ketens die al decennialang op elkaar afgestemd zijn waar niet technici over heen walsen.

  6. “Dankzij onze euro” , die de afgelopen maanden ruim 8% aan waarde heeft ingeleverd bij de US Dollar wordt importeren extra duur en krijgt de inflatie een extra boost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: