De Chinese autoriteiten beginnen zich de laatste tijd steeds meer zorgen te maken over de almaar aanhoudende inflatie. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever kreeg deze maand een boete opgelegd van 300.000 dollar wegens het zinspelen op prijsverhogingen van zeep en waspoeder. Dit zou een ‘ontwrichtend effect hebben gehad op de marktorde.’

Maar ook in een strakke planeconomie als de Chinese laat niet alles zich aan banden leggen en in banen leiden. Ondanks alle inspanningen van de autoriteiten zijn de prijzen in april op jaarbasis toch weer met 5,3 procent gestegen, en de voedselprijzen zelfs met 11,5 procent. Dat is geen fijne ontwikkeling als je bedenkt dat de demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 in eerste instantie ook werden veroorzaakt door onvrede over de stijgende voedselprijzen.

De autoriteiten geven de schuld graag aan externe factoren, zoals het beleid van ‘kwantitatieve versoepeling’ van de Amerikaanse centrale bank of de hoge grondstoffenprijzen, ook al zijn die voor een deel een rechtstreeks gevolg van de enorme Chinese vraag. Maar de belangrijkste oorzaken van de inflatie zijn van binnenlandse aard. Zo zijn de lonen het afgelopen jaar met zo’n 20 tot 40 procent gestegen, als gevolg van bewust beleid om de binnenlandse consumptie aan te jagen. Maar als de productiviteit geen gelijke tred houdt met de loonsverhogingen, wordt de inflatie aangewakkerd.

Volgens Nouriel Roubini, ook wel ‘Dr. Doom’ genoemd wegens zijn doorgaans pessimistische voorspellingen (die overigens wel vaak uitkomen), zal de Chinese economie op z’n laatst in 2013 crashen. Hij meent dat de Chinezen veel te veel hebben geïnvesteerd in infrastructuur, woningen en nieuwe fabrieken, en dat deze ‘overcapaciteit’ uiteindelijk een zware tol zal eisen.

Bron: The Financial Times

Door Menno Grootveld van Wereldkoersen

2 reacties

  1. China zit nu duidelijk in de 2e ronde inflatie: de loon-prijsspiraal. Daar kom je niet zomaar uit. Het grote probleem hiervan is dat je al gauw te duur kunt worden voor de rest van de wereld.

  2. De Chinese economie crasht, de E.U. in de schuldencrisis, de V.S. haast failliet. We stevenen zo op een enorme economische catastrofe af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: