Inflatie in België stijgt tot bijna 3%

De inflatie in België is in september naar 2,9% gestegen. Dit is het hoogste inflatiepercentage in de afgelopen twee jaar. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 2,3%. Door de prijsstijging van onder andere aardgas, groenten en bloemen steeg de consumentenprijsindex van onze zuiderburen naar 114,25 punten.

Ook stegen de prijzen in de restaurants en cafés. In cafés stegen de prijzen gemiddeld 1,8%. Een huisje in een Belgisch vakantiedorp boeken is echter een stuk goedkoper geworden. Na de zomervakantie daalde de prijs van een weekje in een vakantiebungalow met 34%. Ook hotelkamers (-5%) en aardappels (-7,6%) daalden in prijs.

De prijs van aardgas steeg in september met 6,1%. Verse groenten werden 8,3% duurder. Onder de groenten steeg de prijs van sla het snelst. Daarvoor moest bijna 90% meer worden betaald. Ook tomaten (+24%) en broccoli (+17%) stegen flink in prijs.

Het indexcijfer van de consumptieprijzen in België meet de prijsevolutie van de goederen en diensten die de gezinnen consumeren. Dit cijfer wordt al sinds 1920 gemeten. Het indexcijfer wordt maandelijks bepaald aan de hand van de waarde van een ‘mandje’ met de belangrijkste consumptiegoederen en diensten. Het verloop van de indexcijfers toont de evolutie van de kosten voor de Belgische gezinnen. Hier kunt u de Belgische consumentenprijsindex van het afgelopen jaar per maand terugvinden.

De ‘gezondheidsindex’ steeg met 0,25 punt tot 113,29 punten. In deze index wordt geen rekening gehouden met de prijs van benzine, alcohol en tabak. De gezondheidsindex wordt in Belgié gebruikt voor de indexering van de lonen. De inflatie in België mag dan stijgen, de prijsstijgingen zijn nog niet op het niveau van 2008 belandt. Net voordat de kredietcrisis uitbrak was de inflatie bij onze zuiderburen nog zo’n 6%.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: