Energieprijzen stijgen 8,5% op jaarbasis

0

De inflatie in de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) is in december 2009 opgelopen naar 1,9%. In november stegen de consumentenprijzen nog met 1,3% op jaarbasis. De prijzen voor energie lagen in december 8,5% hoger dan een jaar geleden. De voorgaande maand bedroeg de stijging van de energie nog 2,4% op jaarbasis.

De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, kwam in december uit op 1,6%, vergeleken met 1,5% in november 2009. In het eurogebied lag de jaarlijkse prijsinflatie in december op 0,9%, een verhoging ten opzichte van 0,5% in november. Tegen een maand eerder stegen de prijzen met 0,3%, vergeleken met 0,1% in november. Exclusief voedsel en energie, bedroeg de inflatie 1,1% in december, tegen 1,0% in november. 

De inflatie in Nederland bedroeg in december 1%. Dat was nipt meer dan in grote eurolanden als Duitsland, Frankrijk en Italie, waar de geldontwaarding respectievelijk 0,9%, 0,9% en 1,0% bedroeg. In Griekenland was de inflatie 2,6%, terwijl de prijzen in Ierland met gemiddeld 5,0% daalden. Dat is iets minder dan de 6,6% deflatie waar Ierland in oktober nog mee te maken had.

In het Verenigd Koninkrijk, dat niet tot het eurogebied behoort, was de inflatie 2,9%. Landen met de hoogste inflatie waren Hongarije, Turkije en IJsland met cijfers van 5,6%, 6,5% en 7,5%. Prijzen in de Verenigde Staten lagen in december 2,7% hoger dan een jaar eerder. Japan bleef kampen met deflatie. De gemiddelde prijsdaling was hier 1,7% in december.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.