De inflatie in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) is op jaarbasis in september met 1,7% gestegen. In agusutus was er nog sprake van 1,6% inflatie. Weer blijkt dat de hogere prijzen voor voedsel en energie het inflatiecijfer doen stijgen. De voedselinflatie bedroeg 2,3% in september en de prijzen van energie stegen met 5,2% op jaarbasis. De prijs van olie staat momenteel op het hoogste punt sinds april 2010.
Een vat ruwe olie is ongeveer $85,- waard.

Exclusief de volatiele componenten voedsel en energie bleef de inflatie in september gelijk ten opzichte van augustus en juli, op 1,2%. In Japan was er sprake van deflatie. Daar dalen de prijzen al 20 (!) maanden achter elkaar. In september was er sprake van 0,6% deflatie op jaarbasis, tegenover 0,9% in de maand ervoor. In Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten bleef de inflatie stabiel op respectievelijk 3,1%, 1,6% en 1,1%. In de andere G7-landen nam de inflatie iets toe. De geldontwaarding in Canada nam licht toe van 1,7% naar 1,9%, in Frankrijk steeg de inflatie ook met 0,2 procentpunt tot 1,6% en in Duitsland nam de inflatie toe van 1,% naar 1,3%.

De op basis van de Europese geharmoniseerde methode berekende inflatie (HICP) in de eurozone kwam uit op 1,8%, tegen 1,6% in augustus. In vergelijking met augustus stegen de consumentenprijzen in het Oeso-gebied met 0,2% in september. In Japan bedroeg de inflatie op maandbasis volgens de HICP van de ECB 0,3%, in Canada 0,2% en in de VS 0,1%. Daar komt waarschijnlijk wel verandering in, na de QE2. In Groot-Brittannië was sprake van stabiele prijzen, terwijl Frankrijk en Duitsland een deflatie kenden van 0,1%. In Italië daalden de consumentenprijzen met 0,2% op maandbasis.

De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde europese methode kwam uit op 1,4% op jaarbasis. Uit cijfers van het CBS bleek dat Nederland in september te maken had met 1,6% inflatie in vergelijking met september 2009. Volgens het ECB waren voornamelijk kleding & schoenen (-2%) en recreatie (-0,5%) goedkoper, terwijl communicatie (+3,4%), transport (+3,2%) en tabak (+3,5%) flink duurder werden. De prijs van voedsel en drinken steeg in Nederland met 1,3%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: