Inflatie Verenigd Koninkrijk stijgt op jaarbasis

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn in juni 2010 op jaarbasis met 3,2% gestegen. Een maand eerder bedroeg de algemene prijsstijging 3,4% op jaarbasis. Ten opzichte van de vorige maand stegen de prijzen in juni met 0,1%. In april piekte de inflatie nog op 3,7%, wat toen het hoogste inflatiepercentage was in de afgelopen 17 maanden. Vanaf begin 2010 blijft de inflatie in het Verenigd Koninkrijk boven de 3% steken. Ondanks dat er door de monetary policy committee’s (MPC) van de centrale bank van Engeland gestreefd wordt naar een inflatie van rond de 2%, wordt de rente nog steeds op 0,5% gehandhaafd (het laagste niveau in de afgelopen 315 jaar!) en wordt de economie nog gestimuleerd met vers gedrukte ponden. In totaal heeft het Verenigd Koninkrijk zo’n 200 miljard pond in de economie gepompt. Geld dat door quantitative easing uit het niets is gecreëerd.

 

De inflatie in het het Verenigd Koninkrijk steeg op jaarbasis voornamelijk door de hogere prijzen van vliegtickets, transport en de prijzen in de horeca. Ook de premies van verzekeringen stegen. Hierdoor steeg de inflatie in de service sector van 3,4% naar 3,9%. De prijzen in de detailhandel lagen over het algemeen lager in vergelijking met vorig jaar. De prijs van kleding en schoenen daalden met 2,1% het snelst in de afgelopen 14 jaar (tevens sinds het begin van de metingen van ONS (Office for National Statistics)). De benzineprijzen stegen in juni met 2,6% op jaarbasis. Vorig jaar stegen de prijzen voor brandstoffen nog met 4,4%.

De kerninflatie in het VK (dus de inflatie minus de voedselprijzen, alcoholprijzen en energieprijzen), steeg in juni met 0,2 procentpunt ten opzichte van mei. Deze stijging van de kerninflatie op maandbasis is de snelste stijging in 13 jaar, aldus het bureau voor de statistiek in Engeland. Mede hierdoor wil Andrew Sentance als enige lid van de MPC van de centrale bank dat er snel een renteverhoging moet worden doorgevoerd. De rente in het Verenigd Koninkrijk is al zo’n 2 jaar niet verhoogd. Volgens Sentance heeft de inflatie laten zien beter tegen de recessie bestand te zijn dan eerder werd aangenomen. Andere leden verwachten dat de economie in het VK na het stopzetten van de stimlueringen wat zal afkoelen en dat daardoor de inflatie in de tweede helft van 2010 zal dalen tot onder de 2%.

3 reacties

  1. Engeland mag dan misschien problemen krijgen met inflatie door geldcreatie, maar de inflatiecijfers van Amerika zullen op termijn naar veel grotere hoogte stijgen, want die printen duizenden miljarden aan dollars.

  2. @#2 Fluminis: En ze doen er alles aan om het inflatiecijfer zo laag mogelijk te houden…

    [url]www.lexology.com/library/detail.aspx?g=0b56854b-b12f-473f-a09e-ff6e33ac1ee7[/url]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: