Inflatie Zuid-Afrika blijft net boven de 6%

De Zuid-Afrikaanse economie is nog niet uit de problemen. In januari 2010 was de inflatie in Zuid-Afrika 6,2% op jaarbasis. Dat heeft Stats South Africa, het bureau voor de statistiek van Zuid-Afrika bekendgemaakt. Die 6,2% is weliswaar 0,1% beter dan in december 2009, maar nog steeds ver boven het streefdoel van “3 tot 6%” van de South African Reserve Bank (SARB, de nationale bank van Zuid-Afrika).

Zuid-Afrika gebruikt voor de inflatie de CPI – de Consumer Price Index: de index van de kleinhandelsprijzen, dus de stijging (of daling) van de consumentenprijzen. Tijdens de maanden oktober en november 2009 was de CPI-index net onder de 6% gezakt (5.9%).

Volgens de meeste waarnemers zal de inflatie in februari en maart 2010 stabiliseren en in april verder stijgen. NERSIA, de nationale energie-regulator, heeft namelijk bekendgemaakt dat Eskom de elektriciteitstarieven op 1 april 2010 met maar liefst 24,8% mag verhogen. Eskom is de nationale elektriciteitsmaatschappij van Zuid-Afrika: het bedrijf heeft een marktaandeel van 99%. Die prijsstijging van 24,8% is zowel van toepassing voor particuliere huishoudens als voor bedrijven. Volgens NERSIA-voorzitter Cecilia Khuzwayo zal de prijsstijging van Eskom de inflatie op jaarbasis met “minder dan 1,5%” doen stijgen, maar geeft de prijsverhoging Eskom nog dit boekjaar een financiële injectie van 85 miljard Zuid-Afrikaanse Rand (bijna 8 miljard Euro).

Dipuo Peters, de Zuid-Afrikaanse minister van Energie, zegt dat de regering nu met Eskom gaat onderhandelen om de laagste inkomens te sparen. Volgens de studiedienst van Nedbank zal de prijsverhoging van Eskom voor een directe stijging van de inflatie met 0,45% zorgen. De indirecte stijging is moeilijk voorspelbaar omdat niemand weet hoe de distributiesector, de kleinhandel, de producenten, de horeca enz. de nieuwe Eskom-tarieven gaan doorrekenen in de consumentenprijzen: het is immers de eerste keer dat de elektriciteitsprijzen in Zuid-Afrika opeens zoveel duurder worden.

Via: InfoZuidAfrika.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: