Inflatie Zuid-Korea stijgt naar 4,7%

1

De inflatie in Zuid-Korea is in maart gestegen naar het hoogste punt in de afgelopen 29 maanden. De Zuid-Koreaanse consumentenprijsindex steeg de afgelopen maand 4,7% op jaarbasis. Daarmee is de inflatie ver boven het streefdoel van The Bank of Korea uitgekomen. Het target van de centrale bank is een rentepercentage van tussen de 2% en 4%. Vooral de prijs van olie, landbouwproducten, vis en vlees steeg op jaarbasis fors. Door de nieuwe inflatiecijfers is de kans op een nieuwe renteverhoging aanzienlijk. Op 9 maart werd de rente nog met 25 basispunten verhoogd tot 3,0%.

In het afgelopen acht maanden heeft de centrale bank van Zuid-Korea de rente al vier keer met 25 basispunten naar boven bijgesteld. De verwachting van analisten is dat er dit jaar nog twee renteverhogingen in het verschiet liggen. De op drie na grootste economie van Azië is relatief sterk uit de kredietcrisis gekomen. De beurs van Zuid-Korea, genaamd de Kospi-index, steeg sinds de grootste financiële crisis in de afgelopen 80 jaar al meer dan 100%. Afgelopen maand boekte de Zuid-Koreaans beurs een winst van zo’n 7%. De Kospi-index staat momenteel weer boven het niveau van voor de kredietcrisis.


Of de inflatie zal afzakken in Zuid-Korea is nog maar de vraag. Uit een onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat de prijzen in de Aziatische landen nog verder kunnen gaan stijgen. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijgende olieprijs. Het onderzoek kreeg de naam ‘Asian inflation: worse still to come: consumers adjust’ en werd gehouden in zes verschillende Aziatische landen, namelijk China, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea and Taiwan. 71% van de respondenten van het onderzoek verwacht dat de prijzen verder zullen gaan stijgen. 58% verwacht dat het inflatiepercentage op termijn boven de 6% zal uitkomen. Bijna 60% verwacht dat hun koopkracht zal gaan dalen in de toekomst, omdat het loon niet snel genoeg met de inflatie mee zal stijgen. Lees hier meer over het onderzoek van Morgan Stanley.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.