Artikel via Geotrendlines. Google houdt twee verschillende lijsten bij om de zoekresultaten te manipuleren. Dat schrijft de Amerikaanse site Daily Caller, die de lijsten heeft ingezien. Aan de hand van de ene lijst kan Google bepaalde zoekresultaten wegfilteren, terwijl de andere wordt gebruikt om snelle zoekresultaten te beïnvloeden. Deze bevindingen zijn opvallend, omdat de topman van Google in december nog zei dat de zoekresultaten niet handmatig worden aangepast.

De macht van Google

Met de eerste lijst getiteld ‘webanswers_url_blacklist’ kunnen medewerkers van Google zoekresultaten van bepaalde websites blokkeren van de snelle antwoorden. Dat zijn informatieblokjes die direct onder bepaalde zoekresultaten verschijnen, zoals uitslagen van sportwedstrijden en antwoorden op vragen die je in de zoekbalk invoert.

Deze resultaten verzamelt Google van het internet, maar dat gaat niet geheel automatisch. Het bedrijf houdt een lijst bij om te voorkomen dat er in deze blokjes meningen of onjuiste informatie verschijnt. Aan de hand van deze lijst kunnen werknemers ervoor zorgen dat de resultaten van bepaalde websites niet in deze informatieblokjes worden weergegeven.

Websites op zwarte lijst

De tweede lijst getiteld ‘all_fringe_domains’ roept meer vragen op. Deze wordt automatisch samengesteld door een algoritme, dat vooral alternatieve nieuwssites in kaart brengt. Volgens de Daily Caller staan onder andere The American Spectator, Breitbart, The Gateway Pundit, Consortium News en de Free Thought Project op die lijst. Wat deze websites gemeen hebben is dat ze allemaal zeer kritische berichten publiceren over het functioneren van de overheid.

Het is de vraag waarom Google een lijst maakt van dergelijke websites. Het is denkbaar dat die lijst in de toekomst gebruikt wordt om bepaalde websites uit de zoekresultaten weg te filteren. In het verleden heeft Google ook al eens haar zoekresultaten aangepast, waardoor bepaalde websites een sterke terugval zagen in het aantal bezoekers. Het ging toen om websites die door Google als ‘offensief’ werden aangemerkt. De betreffende websites schrijven kritisch over oorlog, sociale ongelijkheid, politieke misstanden en mediabedrog.

Informatievrijheid wordt beperkt

De laatste jaren worden grote mediabedrijven als Google, Facebook en Twitter steeds meer door overheden onder druk gezet om ‘ongewenste informatie’ aan te pakken. Verschillende bloggers en alternatieve nieuwssites zijn daardoor al getroffen, bijvoorbeeld doordat hun accounts op de platforms werden afgesloten. Ook zijn er voorbeelden bekend van bloggers die geen advertentie-inkomsten meer krijgen op hun politiek gekleurde video’s. Daardoor moeten zij op andere manieren aan geld zien te komen.

3 reacties

  1. Moet niet gekker worden. Niet alleen Google maar ook Facebook doet aan censuur. Dit zou absoluut niet mogen. Hier is sprake van inmenging in het vrije verkeer van vrije meningsuiting. Een groot goed wat wij in onze westerse democratische samenleving de laatste decennia hebben verworven. Het internet mag niet onder controle staan. Het enige waar de overheid zich mee moet bemoeien is de veiligheid. De gebruikers van het world-wide-web beschermen tegen cybercriminaliteit. Net als op straat behoort het internet een plek te zijn waar we ons vrij kunnen bewegen en alles tegen elkaar moeten kunnen zeggen. Onze overheid behoort te waken over de openbare orde. Nu in de vorige eeuw het internet daarbij is gekomen is dat ook een plek waar de wereldbevolking zich vrij moet kunnen bewegen. Nu zien we een gevaarlijke ontwikkeling dat overheden i.s.m. de multinationale media de controle overnemen van het vrije verkeer op internet. Facebook is een duidelijk voorbeeld. Zolang wij onderling de schattige plaatjes delen is er niks aan de hand. Maar zodra ik een kritische mening wil ventileren van een kritisch platform dan word ik geblokt. Het is van de zotte dat een website zoals Biflatie.nl op de zwarte lijst staat. Als ik een column van Biflatie wil delen via Facebook dan krijg ik deze tekst: “URL geblokkeerd: Kon de URL niet afschrapen, omdat deze is geblokkeerd.” Te gek voor woorden dat een site als deze wordt aangemerkt als opruiend, haatdragend, of oproept tot geweld et cetera. Is er dan helemaal geen discussie meer mogelijk op het publieke domein? In een vrije democratie hebben we recht op vrije meningsuiting. Dat wordt ons afgepakt door Google, Facebook en consorten. Niet heel toevallig een paar van de rijkste beurs genoteerde multinationals. Hier spreekt dus het grootkapitaal bij monde van de elitaire politieke orde. Leuke plaatjes oké, maar kritische teksten of geluiden, dat is passé. Er is sprake van beteugeling van een mondiale samenleving. Ik vind dat mijn kritische geluid gedeeld mag worden naar de zwijgende massa die al plaatjes kijkend niet in de gaten heeft hoezeer we worden gemanipuleerd.

    1. Biflatie is best nog een mak schaap vergeleken met schreeuwende outlets Xandernieuws en over elkaar buitelende reaguurders op zerohedge. Ik snap echt niet waarom biflatie op de zwarte lijst staat. Maar goed, ik ben vrijwel overal geblokkeerd. Lastige vragen stellen mag niet of NATO uitmaken voor de stok van IMF ook niet. Ik ben geen trol, ben niet persoonlijk maar de waarheid kietelen mag niet. Inmiddels staat de keizer USA naakt met z’n zwaard te zwaaien en is overduidelijk wat ik al decennia roep…. Wij zijn als kikkers in een langzaam opwarmende pan met water. Het begint heet te worden.

      Nog even wat anders; waarom krijg ik die echt vreselijke google captcha te zien? Moeten wij hun nou echt helpen hun AI bij te schaven? Er zijn toch veel betere open source captchas? De mijne bv op basis van huisnummer bordjes..

      1. niet alleen captcha is voer voor de ai

        youpoop, google, fapboek, twatter, infragram facksapp ect ect

        ook al heb je een vpn, alle gedrag wordt benut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: