ING: €609 miljoen winst, 2.350 ontslagen

44

ing storingDe ING publiceerde 7 november 2012 de derde kwartaalcijfers. De Nederlandse bank boekte een nettowinst van 609 miljoen euro. Dit bedrag was een jaar geleden nog ruim 1 miljard euro hoger. Om geld te besparen, want hoeveel miljoen er ook winst wordt gemaakt, het is nóóit genoeg, gaat de ING maar liefst 2.350 banen schrappen. Dat scheelt weer wat salarissen en bonussen.

Aandeel ING van €25 naar €2 naar €6,80

De winst kwam uit op 16 eurocent per aandeel. De waarde van een aandeel ING op de Amsterdamse beurs is nu zo’n €6,80. Woensdagmiddag 7 november staat het aandeel ongeveer 2% in de min, terwijl het aandeel in de ochtend nog steeg. Beleggers zijn dus wellicht niet geheel tevreden over de resultaten, maar uiteraard zijn beleggers nóóit geheel tevreden. €6,80 per aandeel is overigens nog een schijntje in vergelijking met de koers van voor de kredietcrisis. In 2007 stond het aandeel nog boven de €25,- Het is echter wel opgekrabbeld sinds het begin van de crisis. In maart 2009 daalde het aandeel ING tot onder de 2 euro, zoals in onderstaande grafiek is te zien en moest de bank een beroep doen op €10 miljard staatssteun van de Nederlandse overheid. Een deel van de staatssteun, zo’n 4,5 miljard euro, moet overigens nog altijd worden afbetaald. Dit zou in 2012 nog moeten gaan gebeuren.

aandeel ing

ING helpt werkgelegenheid niet

Uit het persbericht van de ING blijkt dat de bank verder gaat met de herstructureringssplannen. Steeds meer bedrijven maken door de crisis minder winst en moeten saneren. Bij de verzekeringstak (Nationale Nederlanden) verdwijnen 1.350 banen, wat in 2014 een besparing van zo’n €200 miljoen moet opleveren. Aandeelhouders blij, (werkloze) bankmedewerkers minder blij. Het helpt de werkgelegenheid en het werkloosheidspercentage van Nederland in ieder geval niet.

Geen bonus meer voor personeel

Bij de ING Bank zelf worden 1.000 banen geschrapt. Dit levert over 3 jaar een besparing op van 260 miljoen euro. Kunnen de bankiers over een paar jaar weer een goede bonus tegemoet zien. Alleen de bankiers aan de top natuurlijk, want een paar maanden terug werd duidelijk dat het normale bankpersoneel geen bonus meer gaat krijgen van de bank, lees: ING keert geen bonussen meer uit aan gewoon bankpersoneel

Hommen vindt het ‘verschikkelijk’

De naam van de opperbankdirecteur (CEO) van ING is Jan Hommen. Hij vertelt vandaag tegen de media dat het pijnlijk is om zulke ingrepen te moeten aankondigen. Eigenlijk horen we liever wat de 2.350 medewerkers van ING die hun baan gaan verliezen over de heer Hommen (in 2011 nog goed voor 1,25 miljoen euro bonus, bovenop zijn salaris van 1,35 mio) tegen de media willen zeggen na vandaag. We konden wegens tijdgebrek niet achterhalen hoeveel miljoen aan bonus Hommen in 2012 kan bijschrijven op zijn rekening, dus als iemand dit weet, zet het even in de reacties.