ING en ABN Amro betrokken bij nieuw Russisch witwasschandaal

De Groene Amsterdammer ( Investico onderzoeksjournalisten) komt met een nieuwe publicatie over een nieuw Russische witwasschandaal, waar de Nederlandse banken ABN Amro en ING bij betrokken zijn. Het is niet voor het eerst dat ABN AMRO en ING Bank betrokken zijn bij witwaspraktijken, zie: ABN Amro duikt op in Panama Papers: witwassen en fraude en ING witwaspraktijken: Bank sluist 100 miljoen euro weg voor Trustkantoor.

En stuk uit de Groene Amsterdammer

(…)
Nederlandse banken spelen daarin een belangrijke rol. De gelekte stukken laten zien hoe de twee Litouwse banken door de Russische investeringsbank Troika Dialog werden gebruikt als toegangspoort tot de rest van Europa. Vanuit Litouwen kwam bijna een miljard euro terecht op Nederlandse bankrekeningen of bij Nederlandse bedrijven. Het grootste deel ging naar de Amsterdam Trade Bank (het Nederlandse filiaal van de Russische Alfa Bank) en de Nederlandse vestiging van de Turkse GarantiBank.


Een deel van het geld dat naar Nederland stroomde, naar schatting 238 miljoen, kwam direct uit een netwerk van bedrijven dat door de Russische bank werd opgezet om geld wit te wassen. Niet alleen de boten van Heesen werden ermee betaald. Ook ABN Amro en ING Bank waren betrokken bij miljoenenbetalingen die afkomstig waren van Troika Bank en meerdere kenmerken hebben van witwassen. Een van de bedrijven die werden aangestuurd door Troika Bank had zelfs een bankrekening bij het ing-filiaal in Moskou. En een onderdeel van ABN Amro dat werd gekocht door de Royal Bank of Scotland regelde een serie betalingen die uitkomen bij Sergej Roldoegin, cellist en peetoom van Poetins eerste kind, die wordt gezien als zijn stroman.


Hoe kon dit allemaal gebeuren onder het toeziend oog van De Nederlandsche Bank (dnb)? Het is banken verboden om transacties uit te voeren zolang ze niet weten wie daarvan profiteert, maar volgens De Nederlandsche Bank hebben banken nog altijd vaak geen idee wie er achter anonieme bedrijven schuilgaan. dnb wil alleen in algemene termen zeggen wat ze doet tegen witwassen, maar gaat niet in op specifieke vragen. (…)

Lees het hele artikel op de Groene Amsterdammer.

4 reacties

 1. Geen miljoenen, maar tientallen miljarden en wereldwijd nog een veelvoud daarvan, sinds het begin van de kredietcrisis. Dat is geen fantasie, want de VN zei er al in 2010 de bewijzen voor te hebben. Evenals voor het versneld integreren van de georganiseerde misdaad in de ‘bovenwereld’.
  O.a. volgens onderzoeksjournalist Gaby de Groot (FD) is Nederland bij uitstek een belangrijke draaischijf voor internationale geldstromen en belastingparadijzen.

  Gelukkig hebben ‘de Russen’ het nu gedaan, maar de grote Nederlandse banken (ze ‘hebben nog altijd geen idee’!), waaronder de ‘staatsbank’ die met veel belastinggeld overeind moest worden gehouden, hebben het onfrisse handeltje wel gefaciliteerd.

  Wat nu? Weer een ‘schikking’ of de toezichthouder naar huis sturen?
  Lood om oud ijzer, want de problemen lijken bij nader inzien toch aardi structueel.

 2. De ouderwetse bankier van vroeger heeft plaats gemaakt voor de moderne ‘witteboorden-witwas-bankier’. Was het ooit de bewaarder van onze spaarcenten waarvoor we een reële rentevergoeding kregen, nu is het de moderne manager die in dienst staat van het grootkapitaal. Het grootkapitaal beweegt zich zowel boven- als ondergronds. Banken moeten natuurlijk met de tijd mee en zorgen dat het geld rijkelijk alle kanten op beweegt. Heeft alles te maken met deze snelle digitale wereld waarin het verdienmodel van banken een hele andere is geworden. 100 Jaar geleden ging het geld gewoon van hand tot hand en het overschot ging naar de bank. Nu gaat het met de snelheid van het licht van Rotterdam naar Sydney. Banken zijn niet meer de ‘vertrouwelingen’ van Jan Publiek. Er bestaat een steeds groter wantrouwen jegens de banken. Hun rol in de samenleving is totaal veranderd. Het gewone volk is ondergeschikt geworden, het grote geld heeft het bankenkartel in de greep. Dit zal zich gaan wreken wanneer bij een nieuwe recessie een nieuwe kredietcrisis uitbreekt. Rente zal negatief worden om het fiat geldsysteem overeind te houden en het grote publiek verlangt weer naar cash. Deze trend zet zich al langzaam in beweging. De toename van spaargeld remt af en na verloop van tijd slaat de balans om. Benieuwd hoe het allemaal verder gaat.

  1. Hoe het verder gaat mag geen vraag meer zijn. Extrapolatie vanuit 2008 op basis van systeemrelevantie.
   Versterkte voortzetting moral hazard. ‘Redding’ door middel van de
   belastingbetalers en spaarders. Noch individuele, noch collectieve
   verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in een situatie van ‘overmacht’. Nederland is er klaar voor.

   Italianen bv. krijgen met de paplepel ingegoten dat ze politici en bankiers nimmer mogen vertrouwen en hun spaarcenten onder de matras moeten bewaren. Helaas helpt dat ook al niet veel.

 3. Wat mij erg vreemd over komt is dat oa Ivestia (nieuws) en Tass met een geheel ander verhaal.
  Simpel Litouwen heeft onder druk van NATO elk handelsverbinding met Rusland verbroken.
  Ik krijg het gevoel dat weer een Russiafobe story is welk feitelijk niets met Rusland te maken.
  Uiteraard zijn Russische olichargi geen lieverdjes maar aangezien op dit moment vele miljarden van uit Engeland weer richting Moskou komen omdat de president het nodig achte anders werden de olichargi welke overigs heden geregeld de gevang indraaien het vuur aan de schenen gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: