Inkomensongelijkheid groeit in Amerika

24

De rijken worden rijker en de armen worden armer. Voor Amerika klopt dit helemaal. In 2010 zette deze trend zich nog versterkt verder. 2010 was het jaar van herstel van de recessie. Statistieken duiden op een verdere inkomensongelijkheid. In 2010 werd 93% van de extra gecreëerde welvaart verdeeld onder de top 1 % van de belastingbetalers. Dit is een stijging van gemiddeld 11,60% per huishouden.  Nog straffer is dat 37% van de extra gecreëerde welvaart verdeeld werd onder de top 0,01%. Zij zagen hun inkomen met 21,5% aangroeien. De onderste 99% moesten het stellen met een stijging van gemiddeld $80 per persoon (na inflatie).

De laatste 2 decennia groeide het inkomen van de top 1% steeds sneller tijdens een herstel van de recessie. In het Clinton tijdperk groeide hun inkomen met 45%, tijdens het Bush tijdperk was dit al 65% van de welvaart dat naar de top 1% ging. Nu verdelen de rijken al 93% onder zich. De ongelijkheid tussen inkomens groeit met rassenschreden en kan mogelijk voor sociale onrusten zorgen zoals we gezien hebben in het Midden-Oosten. Afbeelding hiernaast via The New York Times, bron: Thomas Piketty & Emmanuel Saez.

De laatste 4 jaar hebben de rijkste Amerikanen hun vermogen door de crisis geloodst en hebben ze hun vermogen nog doen groeien. De armere bevolking heeft in diezelfde periode bijna 8% van hun koopkracht verloren. Dit uit zich ook in het gemiddelde inkomen. De allerrijkste verdienen gemiddeld meer dan $27.000.000 per jaar terwijl de armste 90% van de bevolking het moet doen met een jaarinkomen van iets meer dan $30.000. De helft van de werkende bevolking verdient zelfs minder dan $505 per week.

inkomen per uurTerwijl de groei van de lonen daalt, stijgt de inflatie meer en meer boven het groeipercentage van de lonen uit. Allen in het jaar na het Lehman Brothers debacle daalde de inflatie door de grote economische paniek en het begin van de massale deleveradge van de schulden. Eens de FED de drukpers volop in gang had getrapt, steeg de inflatie weer boven de toename van de lonen uit. De lagere bevolking wordt zo systematisch beroofd van hun koopkracht waardoor de inkomensongelijkheid nog meer toeneemt.

Ronald Hendrickx – Fininfo-be

Over de auteur