Inmiddels ruim 500.000 Nederlanders werkloos

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid liep in juli 2012 verder op tot 510.000 personen. Dat is 6,5% van de Nederlandse beroepsbevolking. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen met ruim 7.000 is gestegen tot 298.000.

Ruim een half miljoen werklozen

In juli nam de voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid met 14.000 toe tot ruim een half miljoen werklozen. De werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. Naast een toename van de instroom doordat mensen hun baan verloren, waren er relatief weinig werklozen die werk vonden. Het is voor het eerst sinds 1996 dat er meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn.

Meer werkloze mannen en 45-plussers

Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid relatief hoog, maar bleef het aantal werklozen net onder de 500.000. Vergeleken met destijds zijn er momenteel meer mannen werkloos. Ook het aantal werkloze ouderen ligt hoger. Er zijn nu minder vrouwen en personen jonger dan 45 jaar werkloos.

Bijna 300 duizend WW-uitkeringen

Er waren in juli 298.000 lopende WW-uitkeringen, ruim 7.000 meer dan een maand eerder. In vergelijking met juli vorig jaar is dit een stijging van 17,5%. In het afgelopen jaar nam het aantal WW-uitkeringen relatief het sterkst toe onder jongeren. Er zijn nu 54% meer jongeren met een WW-uitkering dan vorig jaar.

Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen relatief het meest gestegen in de bouwsector. Ook in de gezondheidszorg en de uitzendsector was er een toename van het aantal lopende WW-uitkeringen. Regionaal was de stijging het grootst in de provincies Overijssel en Zeeland.

3 reacties

 1. Helaas staan we voor een voldongen feit. Het is gelukt om arbeid te verhuizen naar de ” goedkopere Aziatische landen” .
  Logisch, dat hier dus arbeid (productiebedrijven) verdwijnt. Nu moet ik hier nog aan toevoegen dat elk productiebedrijf dat sluit om in Azië een nieuwe start te maken zeker NIET MEER TERUG NAAR NEDERLAND gaat.
  Ik moet er ook aan toevoegen dat er nog VEEL MEER PRODUCTIEBEDRIJVEN zullen gaan sluiten en Nederland (Europa) langzaam maar zeker doodbloed.

  Natuurlijk laten onze sluwe politici U geloven dat er niets aan de hand is! We gaan gewoon met z’n alle in het bejaardenhuis werken of in het asielzoekerscentrum. Niet te vergeten de ziekenhuizen kunnen ook nog wel mensen gebruiken. Er komen immers steeds meer patiënten!

  En wat gaat dit dan opleveren, heel simpel NIETS. Er is wel werk te creëren, maar dat kost de economie en onze maatschappij alleen maar geld en het levert dus nul komma nul op!

  Wat is dan de toekomst voor ons kikkerland, ook heel simpel we gaan gewoon fors achteruit, dwz ons welzijnsniveau zakt minimaal met 30%. Terug naar de zestiger jaren!

  Alle mooie praatjes te na, hier is geen ontkomen aan. Het graf is door hebzuchtige machthebbers gegraven en de burger betaald het gelach.

  Geloof mij Nederland en Europa gaan steeds verder afglijden tot de bodem is bereikt. Binnen een paar jaar zullen er zeer harde klappen gaan vallen en alles wat is opgebouwd wordt dan afgebroken ([b]gebeurd natuurlijk nu al, neem belasten reisgeld of hypotheekrente aftrek etc. De WW wordt afgeschaft in 2013!)[/b]

  Als het kan, kunt U beter dit zinkende schip verlaten! Ga naar Azië, daar is de toekomst.

 2. De depressie wordt steeds heviger. Een van de factoren die de depressie aanwakkeren zijn de strengere kapitaaleisen voor de banken. De fysieke economie is gegijzeld door het monetarisme. In dit systeem alles wat geld is begint als hoofdsom van een lening. Als elke lening moet ook het geld terugbetaald worden met… geld uit een andere (latere) lening.
  Voor de renteverplichtingen is nooit dekking in geld geschept !
  Maar als de stroom nieuwe leningen opdroogt (vanwege de strengere kapitalisatie eisen) dan is het effect op de fysieke economie funest: het heeft de dynamiek van een draaikolk dat alle geldmiddelen doet verdwijnen, met alle bijeffecten van dien: o.a. minder consumptie, minder productie, minder werkgelegenheid.

  We hebben meer schulden dan geld in het Eurosysteem:
  – de schulden groeien
  – de economie krimpt
  – de speculanten verrijken zich mateloos
  – de politici van alle kleuren schieten op elkaar maar laten het systeem met rust.
  Kan het nog erger? Beetje dictatuur misschien, of beetje oorlog. Wie weet!

  Het probleem is het systeem.

  Dé URGENTIE op 12 september:

  ! ! ! MET DE SCHIETSTOEL UIT DE EURO ! ! !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.