Institutionelen betalen hoge premie voor bitcoin

0

Bitcoin Investment Trust (GBTC) is een investeringsfonds dat bitcoins aanhoudt. Het is opgericht in 2013 en bedoeld voor institutionelen, grote financiële partijen (‘accredited and institutional investors’). Elk deeltje van (Grayscale, investeerders in crypto en blockchain) Bitcoin Investment Trust staat voor een duizendste van één bitcoin. Opvallend aan GBTC is de aanzienlijke premie tegenover de bitcoinkoers.

Premie

Hoe is de premie van meer dan 20 procent te verklaren? Natuurlijk kunnen institutionelen niet op eender welke beurs kopen. Er zijn de wettelijke restricties en de enorme kapitalen waarover ze vaak beschikken zouden de markt kunnen verstoren. Tevens rekent Grayscale een beheersvergoeding en worden de bitcoins uiterst veilig opgeslagen. In cold storage bij de grootste Amerikaanse cryptobeurs Coinbase. Maar toch: zoveel duurder dan de marktprijs?

Vertrouwen

Het fonds is sinds 13 december 2019 gesloten voor nieuwe investeerders. Maar 1 GBTC staat nog steeds geprijsd aan $8,79. Wat overeenkomt met bitcoin aan $8790. Terwijl 1 BTC aan ‘slechts’ $7079 genoteerd staat. Wat wil zeggen dat deze grote fiananciële partijen een premie van 24,17 procent willen betalen. Om in bitcoin te kunnen investeren. Een statement, dunkt ons! Grayscale heeft trouwens meerdere van dergelijke private placement fondsen lopen. In de bekendste, grootste munten en voor een totaal van 2 miljard dollar. Een reusachtig bedrag zou je denken, maar niet voor het soort investeerders dat institutionelen zijn. Maar het is natuurlijk wel een mooi token (!) van vertrouwen in de digitale toekomst.