“Interesse in Bitcoin en andere crypto’s gaat verdubbelen”

1

Dit is de opvallendste conclusie van een groot onderzoek dat ING Bank (ja, een bank!) heeft laten uitvoeren. Meer interesse, meer daadwerkelijk gebruik, meer toepassingen. Dat is even de samenvatting kort door de bocht. Dat zit zeker in de pijplijn der verwachting voor wie deze markt volgt. Beloftevol nieuws voor adepten van cryptomunten in het algemeen. En een positief verhaal van een bank?! Want eerder nog vonden ze investeren in Bitcoins nog hetzelfde als Russisch roulette. Staat ING ook in de startblokken op te beginnen op de cryptomarkt?

De volgende revolutie dient zich aan?

Bitcoin, Blockchain, het zijn inmiddels geen hypes meer, géén mode-van-de-dag, géén one-trick-poney maar ze zullen waarschijnlijk gewoon blijven en verder integreren in de reële economie. Ze zullen zich pontificaal manifesteren in alle geledingen van de maatschappij. Ze zullen zich in het financieel en economisch systeem nestelen. Sterker nog: we hebben hier (o.m. volgens ondergetekende) te maken met niets minder dan een (r)evolutie van de aard van de ‘uitvinding’ van het internet!

Representatief onderzoek

Onderzoeksbureau Ipsos dat in opdracht van ING de studie uitvoerde, deed geen half werk maar betrok zowel Europa en de Verenigde Staten als zelfs Australië erbij. Meer nog: dit marktonderzoek zal herhaald worden, zelfs meermaals per jaar, zodat de evolutie van de uitkomst ook vergeleken kan worden. De key question die gesteld werd aan de ondervraagden in 15 landen: bezit u crypto’s: ja of nee? Uiteraard werd met leeftijd, geslacht en zo meer van de respondenten rekening gehouden, 1000 mensen per land, om tot een statistisch verantwoord en representatief resultaat te kunnen komen.

Interesse in Bitcoin in Turkije is groot

Blijkt dat in, of all places, Turkije het meeste aantal correspondenten inderdaad een of meer cryptomunten bezit: wel 18%. Een veel groter percentage heeft interesse in bitcoin en andere cryptocurrencies. Natuurlijk niet zo gek, want met de valuta van het land gaat het niet zo best. De Turkse lira is al geruime tijd in vrije val. In Turkije wordt traditiegetrouw overigens ook veel in goud geïnvesteerd. Het land waarvan de inwoners dan weer het minste crypto bezitten blijkt op dit ogenblik Luxemburg te zijn, met slechts 4%.

7% van de Nederlanders heeft crypto

Nederland komt in dit onderzoek niet hoog op de ranglijst en scoort zo’n 7,0%. Aan het begin van 2018 werd ook al eens door een ander onderzoek gedaan door Kantar TNS. Hieruit bleek dat toentertijd zo’n 600.000 Nederlanders crypto in bezit hadden. Volgens dit recente onderzoek liggen de Nederlanders iets onder het Europese gemiddeld, namelijk zo’n 9% van de Europeanen is crypto bezitters. Véél ruimte voor groei dus in NL, maar tevens nog veel werk aan de winkel om interesse te wekken bij het grote publiek. Hier (PDF alert) kunt u zelf het complete rapport lezen, volledig open voor het publiek – net zoals de toegang tot de Nieuwe Wereld der cryptomunten open ligt voor iedereen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.