Puppets on a mediastring

Dat biflatie een antwoord biedt op de haast onwaarschijnlijke economische ellende van heden, staat buiten kijf. Ieder voor zich kan dit onderzoeken op waarachtigheid, een dergelijk onderzoek ontbloot vrijwel automatisch hoe weinig we van economie begrijpen. Beter is te zeggen dat onze hersenen geprogrammeerd werden door de elite van dienst, het is alsof men letterlijk een deel van ons denkvermogen naar de catacomben heeft verdreven. Oefening baart mismeestering, het zijn mensonterende kunsten. We zijn er elke dag getuige van, mogen we dan echt ons verstand niet meer gebruiken?

puppets

Puppets on a mediastring

We staan erbij en kijken ernaar, we worden doodgeknuffeld met berichten die volledig binnen het ideologische denkkader passen. We uiten terecht ons ongenoegen maar fundamentale veranderingen komen er niet, het is als een tragisch absurde grap. Telkens opnieuw beginnen we als poppetjes te dansen wanneer media een bericht lanceert. Het verdient een dikke proficiat, men slaagt er wonderwel in om ons bezig te houden onder het mom van democratische waarden. We raken erdoor verzadigd en beschouwen het als normaal om misleid te worden, dit is immers de conclusie die we er vrijwel unaniem aan vastknopen.

Sociaal alternatief

Sociale alternatieven ontsnappen er niet aan. Stel ze ter dialoog en de poppetjes gaan alweer aan het dansen, het zal wel weer misleiding zijn of we begrijpen er simpelweg geen barst van. De elite haalt hiermee hun slag thuis, het is slechts het resultaat van de psychische inflatie die men ons heeft opgedrongen, het denken gemanipuleerd en daarom beperkt. Doe vooral geen moeite, het is een levensechte tragikomedie maar ook de normaalste zaak van de wereld, we weten niet beter en het is altijd al zo geweest. Correctie, we weten wel beter, op sociale media treffen we immers duizenden remedies van hoe het anders kan. De verbazing des te groter waarom het dan nog steeds hetzelfde is, we dansen geketend verder.

Auto-conform

De clichés liegen er niet om, het intellect sust graag het geweten met stereotiepe verklaringen om het vervolgens daarbij te laten, innovatie of verruiming van visie blijkt geen optie. De berg verklaringen is zowaar nog hoger dan de schuldenberg die onze wereld overschaduwt, het vergt slechts een piepklein sprongetje en we zitten op Mars, het dal hoog. Inlevingsvermogen, creativiteit en verbeeldingskracht staan mooi in de boekjes maar de perceptie laat niet vermoeden dat er ook een praktische kant aan zit. Het is auto-conform wachten op het volgende bericht, als hulpeloze poppetjes kunnen we er toch niets aan doen, let’s dance.

Brood en spelen

Graag, geef ons nog wat brood opdat we verder kunnen spelen. De personages in berichten veranderen met regelmaat van de klok maar steeds bespeuren we dezelfde dynamiek, het is de normaalste expressie van het monopolyspel waar we ons met overgave aan verankeren. Go with the flow, het is niet wachten op een volgende wereldoorlog, het is continu oorlog met af en toe wat vuurwerk. De elite van dienst noemt het democratie en de bevolking dient zich te schikken naar het narcistische spel van diegenen die ze zelf verkozen hebben. Het is brood en spelen aprés la lettre, who’s fooling who?

Het warme wiel

We hebben het al vaker gezegd, er is geen nood om het ‘warme wiel’ opnieuw uit te vinden. Met deze metafoor verwijzen we naar het prachtige studiewerk van velen waarin we alle informatie vinden die we nodig hebben. Het ontbreekt werkelijk niet aan oplossingen, acute blindheid is nodig om het niet te (h)erkennen. Maar vandaag is het zover, de wereld staat op ontploffen en we blijven gevoelloos verder dansen, het deert ons niet. Laat ons echter niet sentimenteel worden want menselijkheid past niet in een wereld die alsmaar in strijd ligt met zichzelf. Althans, velen laten ons weten dat mensen beesten zijn, we hadden daar domweg een ander idee over maar dat zal aan ons liggen, sorry.

Burgerzin

Wat eenvoud vermag, biflatie biedt ons alle middelen om onze economie vreedzaam te herstellen, het is een kwestie van besluitvorming en beleid om er ook wat mee te doen. Plichtsgetrouw volgen we de geijkte kanalen en gaan op zoek naar co-creatieve samenwerking, gewoon een kwestie van morele burgerzin dat komt met rechten en plichten. Hoe hopeloos naïef zijn we niet om te denken dat democratie in functie staat van het algemene welzijn? Het is geen achteloos advies om er écht eens over na te denken, onze toekomst staat wel degelijk op het spel. Maar ook hier, er is werkelijk geen gebrek aan informatie, we sluiten graag af met Schumpeter en wensen Nederland alvast fijne verkiezingen toe.

Democratie

In hetzelfde boek zette Schumpeter een theorie van de democratie uiteen, die tot doel had, dat wat hij de ‘klassieke leer’ noemde, uit te dagen. Hij betwistte het idee dat democratie een proces was, waarbij de kiezers zich identificeren met het algemeen belang, en dat politici dit algemeen belang vervolgens uit naam van de kiezers uitvoerden. Hij betoogde dat dit onrealistisch was, en dat de onwetendheid en de oppervlakkigheid van de mensen betekende dat zij in feite tot op grote hoogte door de politici zouden worden gemanipuleerd. De politici bepaalden de agenda. Dit maakte een ‘regering door het volk’ concept naar zijn mening zowel onwaarschijnlijk als ongewenst. Hoewel periodieke verkiezingen, waar iedereen zijn stem uitbrengt, regeringen legitimeren en verantwoordelijk houden, is het beleidsprogramma een zaak van de regering en niet van het volk. De participerende rol van individuen is meestal ernstig ingeperkt.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: