Internet, bellen en televisie duurder voor Nederlanders

3

Vrijwel alle aanbieders van deze onmisbare services voeren forse prijsverhogingen door. De meesten van ons zullen hierdoor onvermijdelijk getroffen worden. KPN, Ziggo, XS4ALL, alleen T-Mobile zou als één van de enige de tarieven gelijk houden. Maar het goede nieuws is dat het geld, ons geld, gebruikt zal worden voor ‘investeringen’. Oef, wat een opluchting, krijgen we toch ook méér voor die hogere abonnementgelden. En we geloven, goedgelovig (of naiëf als we zijn), blindelings dat hun bijkomende inkomsten dus niét gaan naar eenvoudig meer winst willen maken, toch?

Vluchten kan niet meer

Vorig jaar werden de meeste tarieven al fors opgetrokken, gemiddeld met 22 euro op jaarbasis. Nu in 2018 komt daar dus nogmaals 20 tot 40 euro bij, afhankelijk van de aanbieder en het soortpakket. Ja, u màg natuurlijk altijd opzeggen wanneer de prijsstijgingen de inflatie te boven gaan, maar… waarheen dan? Waarheen dan nog ‘vluchten’?

Melkkoeien

Het is het oude liedje weer waarschijnlijk (correct me if I’m wrong): maak of fabriceer of faciliteer iets dat uiteindelijk ‘niemand’ meer kan missen, en verhoog dan de prijs ervan. In buurland België werd het ook zo toegepast: iedereen aan de zonnepanelen, met subsidies, premies en allerlei extra’s. Zo ‘goedkoop’ en ‘aantrekkelijk’ en ”besparend’ dat je wel gek zou zijn niét op alle verleidelijke aanbiedingen in te gaan. En daarna volgde de kater: iedereen connected? Dan gaat de kostprijs omhoog, en omhoog, en daarna nog eens omhoog.

Consumenten verenig u!

Gelukkg bestaan er toch nog bona fide organisaties die opkomen voor de rechten van de consument. Hem/haar wijzen op alternatieve mogelijkheden. Testen uitvoeren. Consumenten informeren en aanbieders allerhande objectief vergelijken, zoals een consumentenbond of verschillende soorten prijsvergelijkers. Informeer u terdege, bespaar, laat u niet kisten in deze is de boodschap voor de prijsbewuste consument.

commoneasy

Commoneasy: Samen sparen om elkaar te helpen

Voor de (bijna niet te betalen) arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is nu ook een heel goed initiatief, genaamd Commoneasy. Dit is een slimme tool om samen met je netwerk een backup te vormen voor onder andere arbeidsongeschiktheid. Weer terug naar de kern, maar met het gemak van de online wereld. Een soort broodfonds, maar dan net iets anders. Samen sparen om elkaar te kunnen helpen. Dat is toch een mooi streven?