Internet is lang niet overal vrij

6

Wel integendeel: in heel wat landen wordt het medium ‘internet’ door de Staat zelfs als een bedreiging gezien. Bedreigingen dienen afgewend en dus moet het internet gecontroleerd worden. Beheerd en beheerst. Gecensureerd in heel lichte of zeer extreme mate. Van Italië en Duitsland tot Venezuela en China. Het woord en het beeld hebben hun kracht dus nog niet verloren en gelukkig maar. Of de ‘pen’ nog altijd machtiger is dan het zwaard, laten we aan uw oordeel over.

klik hier voor de ware grootte

De fysieke wereld

In de fysieke wereld, degene die we zien en aanvoelen en beleven, is het begrip ‘vrijheid’ makkelijk te definiëren. Mogen we vrijuit gaan en staan waar we willen. Reizen naar het buitenland zo we willen. Worden we voor het minste geringste de gevangenis is gegooid of zijn de autoriteiten veeleer soepel en liberaal. Mogen journalisten en oppositieleden hun zeg doen of net helemaal niet. Kunnen we vrij demonstreren of riskeren we daarmee onze vrijheid of erger nog.

De digitale wereld

Vrijheid in de digitale wereld is een veel subtieler begrip. Wat gebeurt er met onze data. Worden die misschien wel tegen ons gebruikt zonder dat het weten? Kunnen we eender wat opzoeken op het net of zijn er bepaalde restricties. Bestaat er misschien informatie waar we geen toegang tot hebben, zelfs zonder het te beseffen. Kunnen we vrij posten of wordt dit streng in het oog gehouden? ‘The Freedom on the Net Report, by Freedom House, breaks internet suppression down into a number of elements, from content filtering to detention of online publishers. Here’s how a number of countries around the world stack up.’ Klikt u hier voor een volledig overzicht zo u wilt.

The usual suspects

Dat er weinig tot geen vrij internet bestaat in China en Rusland, zal niemand verbazen. Iran idem dito. Dat het ook zo in Venezuela is, daar keken we zelf toch even van op. Ook dat een aantal oliestaten eveneens zwaar censureert verraste ons. Zoals in Bahrein, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook opvallend is dat de situatie op dit vlak in Egypte al even restrictief is als in China.

Waar nog volledige (internet)vrijheid heerst

Ook hier zit een aantal verrassingen tussen. Geen enkele internet controle heerst volgens genoemd rapport in de volgende landen. Per alfabet: Angola, Australië, Canada, Colombia, Estland, IJsland, Japan, Malawi, het VK en Zuid-Afrika. Het is een zeer beperkt lijstje en het is in de afgelopen acht jaar ook almaar korter geworden. Op een totaal van 65 landen die op het gegeven van internetvrijheid werden onderzocht. Onderstaande video vat e.e.a. kort samen:

De nieuwe Europese wet op het copyright is in ieder geval volgens ons, en ook volgens onderstaande video, een enorme stap achteruit voor de internet vrijheid: