Interview met Lex Hoogduin

Ingezonden artikel | Paul Buitink praat met oud DNB directeur Lex Hoogduin, tevens hoogleraar monetaire economie. Paul en Lex bespreken de volatiliteit van Bitcoin en indien dit kan worden ondervangen door een algoritme, dit centrale banken wellicht overbodig zou maken. Lex benadrukt dat het moeilijk is het aanbod van een geldsoort aan te laten sluiten bij de vraag.

[youtube id=”qZuehHF4sH0″ align=”center” autoplay=”no”]

Schuldvrijgeld wordt besproken en de moeilijkheid voor centrale banken om de gelhoeveelheid te beïnvloeden. Lex benadrukt dat centrale banken daarom meer op ‘inflation targeting’ richten. Hij heeft zorgen bij strategie centrale banken en vindt mede daardoor Bitcoin interessant. Is met name ook geïnteresseerd in techniek erachter.

Ze bespreken verder hoe gevaarlijk deflatie werkelijk is. Lex praat over goede versus slechte deflatie. Verder worden voor- en nadelen van hard geld, zoals goud en bitcoin, besproken. Paul pleit voor geld gebaseerd op activa in plaats van passiva.

De onafhankelijkheid van centrale banken wordt besproken, onder meer de benoeming van Klaas Knot en het feit dat ze niet currency agnostisch zijn.

Lex is er een voorstander van dat Nederland een belangrijk goud houdend land zal blijven. Paul vraagt Lex ook of we goud moeten repatriëren.

Lex denkt niet dat over 5 jaar crypto-currencies een bedreiging vormen voor het centrale bankensysteem. Hij denkt met name dat de techniek erachter een grote vlucht gaat nemen.

Bron: DeBitcoin.org

Eén reactie

  1. Jaja, de term is inmiddels gevallen: ‘het Algoritmische bestuur’. Niet alleen als plaatsvervanger voor DNB, maar voor het gehele bestuur.

    De ambtenaren en politici worden binnenkort van hun taken ontheven. En zitting in de Staten-Generaal zal nemen de super-pc ‘HAL ‘. Of misschien zal die wel in Brussel gaan zitten of ergens in de VS.

    Wereldmunt -> geen wisselkoersen meer -> geen hard assets meer als waardedrager voor een munt, maar puur algoritmisch de benodigde hoeveelheid poen vaststellen, van microseconde op microseconde, waarbij natuurlijk ook de belastingtarieven en -heffingen in dat soort tijdsbestekken zullen plaatsvinden, want HAL kan ’s nachts zomaar een paar poen-eenheden van je rekening afschrijven.

    Algoritmen gaan de aarde overnemen. Teilhard de Jardin’s noösfeer zal worden vervangen door de algosfeer. Het einde van het apentijdperk is in zicht. Om met McKenna te spreken: ‘Earth got rid of the monkey’.

    Een goede ontwikkeling? Tuurlijk, de apen vernietigen de aarde omdat ze apenprioriteiten stellen: seks en vreten. Algoritmen doen dat niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.