Nigel Farage: De grootste euroscepticus op aarde

farageDe Brit Nigel Farage besliste als enfant terrible/Europarlementariër het systeem van binnen uit proberen te veranderen. ‘If you can’t beat them, join them’, zal hij gedacht hebben.  Hij is leider van de United Kingdom Party UKIP en mede-voorzitter van de eurosceptische fractie binnen het Europarlement “Europa van Vrijheid en Democratie”.  By the way: zijn partij staat voor een afscheiding van Groot-Brittannië van Europa.

Een dappere muis in het hol van de leeuw

Farage zorgde en zorgt voor heel wat controverse binnen de EU – hij zit iedereen danig achter de broek en dat is goed, we hebben mannen en vrouwen zoals hij nodig, kritische geesten, toch? Een opsomming :

“Farage’s standpunten worden gekenmerkt door zijn controversiële en sceptische opmerkingen jegens de Europese Commissie.

In 2004 maakte Farage bekend dat de voorgedragen Europees Commissaris Jacques Barrot in 2000 veroordeeld werd wegens verduistering van overheidsgeld en daardoor twee jaar geen publiek ambt mocht bekleden. Barrot werd in 2004 toch verkozen als eurocommissaris.

In 2005 verzocht Farage aan de Europese Commissie om bekend te maken waar de commissarissen hun vakantie hadden doorgebracht (!). De EC weigerde dit op basis van de privacy van de commissarissen. De Duitse krant Die Welt onthulde dat de President van de EC, José Manuel Barroso, een week had doorgebracht op het jacht van een studievriend van de London School of Economics, de Griekse scheepsmagnaat Spiro Latsis. Een week later ontving het bedrijf van Latsis steun van de EC ter waarde van 10,3 miljoen euro. De boottocht bleek echter plaats te hebben gevonden vóórdat Barroso zijn ambt aanvaardde, en de steunmaatregel goedgekeurd door de vorige Europese Commissie. Niettemin overtuigde Farage 75 Europarlementariërs een motie van wantrouwen in te dienen tegen Barroso. Deze motie werd met succes behandeld op 12 mei 2005 waardoor Barroso voor het parlement moest verschijnen. Bij het debat over de motie werd de motie verworpen.

Farage’s partij onthulde vlak na de verkiezing van Joseph Daul, leider van de Franse boeren in de Europese Volkspartij en Europese Democraten dat Daul onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek in Frankrijk. Het onderzoek richtte zich op vermeend misbruik van belastinggeld ter waarde van zestien miljoen euro door Franse boerenvakbonden. Op 5 december 2008 werden Daul en de zijnen door het correctionele hof in Parijs van alle verdenkingen vrijgesproken.  Na een toespraak door Prins Charles voor het Europees parlement, waarin Charles de EU opriep een leidende rol te nemen tegen de klimaatverandering, bleef Farage als enige zitten tijdens het applaus.  Farage noemde de adviseurs van de prins naïef en dwaas.   Farage vroeg zich openlijk af hoe iemand als prins Charles naar het Europarlement mocht komen met de mededeling dat hij vindt dat het EP meer macht moet krijgen.

In 2009 bekritiseerde hij de hoge vergoedingen die Europarlementariërs krijgen. Ook maakte hij bekend dat de campagne om de Ieren te overtuigen voor het Verdrag van Lissabon te stemmen bij het referendum over het verdrag ongeveer 440 miljoen euro gekost had en bekostigd was door de Europese Commissie.

Op 24 februari 2010, na een toespraak van Herman Van Rompuy, beledigde Farage Van Rompuy door te zeggen dat Van Rompuy het charisma van een natte dweil en de uitstraling van een tweederangs bankmedewerker heeft.   Farage ging verder met de melding dat hij Van Rompuy ervan verdenkt de stille moordenaar te zijn van de Europese democratie en de Europese lidstaten. Ook noemde Farage België een “non-country“. Na dit incident verzocht de Belgische Eerste Minister Yves Leterme Farage om zijn excuses aan te bieden, hetgeen hij weigerde; hij ‘verontschuldigde’ zich enkel bij alle bankbedienden in de wereld. Hiervoor ontnam de voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek Farage zijn vergoeding voor tien dagen, wat overeenkomt met een “boete” van ongeveer 3000 euro”.

Hij onderhoudt zijn eigen site op Nigelfaragemep.co.uk.  En hier ziet en hoort u hem zelf aan het woord :

[youtube id=”vAyzWKXtbq0″ align=”center”]

 

 

5 reacties

 1. Farrage is de enige die het verdiend om herkozen te worden, samen met wat PVV leden van het EU parlement.
  Ik heb ontdekt dat stemmen bij de verkiezingen volgend jaar belangrijk is, want je kunt door je stem op de goede kandidaat uit te brengen de diktatoriale macht van de Eurofielen beperken.

 2. Nigel Farage is een man naar mijn hart .
  Niks geen leugens maar harde feiten met onderbouwd gesprek stof .
  Vele leiders mogen niet eens in zijn schaduw staan , en hij weet keer op keer de vinger op de zwakke plek te leggen .
  Jammer voor Nigel Farage dat er niet meer van zijn soort is , dan had het opgeblazen waterhoofd de EU een veel gezondere aanblik gehad .

 3. Hoe ziek het is inderdaad, Die Barrot is veroordeeld voor verduistering (het wegsluizen van overheidsgeld naar partijkas) en vervolgens eurocommissaris voor justitie wordt, zum kotzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: