Ook al zegt beleggen in het algemeen, investeren u niks – u bent het eigenlijk aan uzelf verplicht om de inspanning te doen. Toch zeker al voor uw portefeuille. Minstens om te behouden wat u heeft en liefst dit te doen groeien op een duurzame manier. Op de koopkracht en zelfs de omvang van uw pensioen later zouden we maar niet teveel rekenen. Dus hoe duur het leven ook is anno 2020 – tracht toch elke maand wat opzij te leggen. Probeer toch maar wat te sparen. Nu doen we dat als Nederlanders alvast meer dan de overheid lief is. Het is zelfs een doorn in het oog van overheden in het algemeen dat er teveel gespaard wordt. Beleggen horen we ook van hen te doen! Investeren! Wel dan in de beurs hoor, in aandelen. Want geld op je spaarrekening is slapend geld. Doet niks. Brengt niks op. Draagt ook niks bij tot de economie. U weet het allemaal wel.

Gemiddeld bestaat niet

´Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden ongeveer 40.000 tot 45.000 euro spaargeld. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is wel scheef verdeeld. Slechts 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan 39.000 euro spaargeld. 50 procent van de huishoudens heeft maximaal 11.000 tot 12.000 euro spaargeld. Nog eens 25 procent van de gezinnen heeft 3.000 euro of minder spaargeld.´ Zo lezen we op blog.spaarente.nl. Herkent u zichzelf hierin, beste lezer? Want ik stel me zo voor dat die ´gemiddelde´ Nederlander niet bestaat. Nooit bestaan heeft ook. Dat blijkt inderdaad te kloppen, want lezen we verder: ´Ook het Nibud heeft onderzoek gedaan naar het spaargeld van gezinnen. Volgens Nibud heeft een gezin met 2 kinderen, een koopwoning, een auto ter waarde van 10.000 euro en een netto inkomen van 3.000 euro per maand gemiddeld 27.750 euro aan spaargeld. Stellen zonder kinderen in een koopwoning sparen gemiddeld meer en wie in een huurwoning woont spaart minder.´ Blog.spaarrente voegt er nog aan toe dat wel 20 procent van de Nederlanders slechts 2000 euro of minder aan spaargeld bezit. En nog eens 20 procent helemaal niks!

Pensioen

We dragen elke maand af voor ons pensioen later. Verplicht zelfs, beseffen we dat ook? (Nu betreed ik ongewild want toevallig enigszins het exclusieve terrein van collega Gerrit Welbergen maar hij zal me dat niet euvel duiden hoop ik. Gerrit is een heel aimabel man trouwens, van oerdegelijke Hollandse nuchterheid en geznd verstand.) Dat later is voor sommigen nog heel ver weg. Voor anderen komt die periode van, verondersteld, dolce far niente, er met rasse schreden aan. Op Nu.nl staan, ook toevallig, vandaag maandag 24 augustus 2020 een paar interessante artikels over sparen, beleggen en andere omgang met geld.

Orakel

Belegger of niet, we hebben allemaal al wel eens gehoord van Warren Buffett. De oudste, beste en rijkste belegger ter wereld, geboren te Omaha, VS in 1930. Geld verdienen zat hem reeds als heel jong ventje in het bloed. Zelf leerde hij ook op zijn beurt van de besten. ´Na de middelbare school wilde Buffett gelijk ondernemen. Zijn vader drong er echter op aan eerst te studeren. Hij bracht twee jaar door op Warton maar hier had hij het niet naar zijn zin. Op aanraden van zijn vader ging hij op intakegesprek bij Harvard Business School maar werd helaas niet toegelaten omdat ze hem te jong vonden. Hij las verschillende brochures en ontdekte dat de auteur van een van zijn favoriete boeken een docent was op Columbia University. Hij schreef een brief naar auteur en docent Benjamin Graham. Hij kreeg een plaats aangeboden op Columbia Business School en studeerde af in de economie. Op Columbia raakte Buffett geïntrigeerd door Graham en zijn theorie van waardebeleggen. Na zijn studie werkte hij enige tijd als partner in Grahams beleggingsmaatschappij, voordat hij terugging naar Omaha en zijn eigen beleggingsfonds oprichtte.´ (Wikipedia.org.)

Verplichte stof

Nu hoeven we helemaal niet van beleggen ons beroep te maken. Fat chance dat we zelfs maar in de buurt zouden komen van de kennis en kunst die het Orakel van Omaha zich eigen heeft gemaakt in 70 jaar, vanaf zijn adolescentie. (Stel u voor hoe vaak je correct moet zitten in beleggen voordat je een ´orakel´ genoemd wordt…) Maar het hoort ons tenminste te interesseren. Zodat we weten en begrijpen wat er, bijvoorbeeld, met het geld dat we elke maand afdragen gebeurt. Waarom we plots meer pensioen krijgen of net minder. Willens nillens is ieders pensioengeld belegd, ook en vooral in ´de beurs´. Dat zijn dan in meer of mindere mate in aandelen allerlei. Dus hoe het met de (wereld)economie vaart zou ons eveneens moeten interesseren. Dat alles zien we nog niemand beter uitleggen dan onze eigen Madelon Vos. Wiens wekelijkse videoboodschappen we dan ook telkens op Biflatie belichten. Ik noem het eigenlijk verplichte stof. Misschien zou ´geld´ wel een apart lesvak op scholen horen te zijn. In de algemene zin dan, want niet iedereen gaat voor een MBA. Daar buiten bestaan er tal van puike, interessante, lezenswaardige boeken op het vlak van geld en beleggen. Niet één weg leidt naar welvaart maar er bestaan er vele. We zouden onszelf dus ook kunnen instrueren op dit gebied.

Leren van de besten

Nog vandaag (het barst van de toevalligheden vandaag, tiens, ´t is net het leven zelf) kom ik een heel interessant artikel tegen van Anthony ´Pomp´ Pompliano. Mede-stichter en partner in Morgan Creek Digital, een gerenommeerde firma gespecialiseerd in blockchain- en cryptobeleggingen. Daarin belicht de proponent van bitcoin een soort van Zwitserse Warren Buffett, een persoonlijkheid in de beleggingswereld. Voor de meesten, ook ondergetekende, een volslagen onbekende, deze Anthony ´Tony´ Deden. Nochtans vergaarde de man een indrukwekkende rijkdom, eveneens jong begonnen. Met sinds 2002 zijn eigen beleggingsfonds, Edelweiss Holdings. Deden gelooft op het gebied van investeren vooral in scarcity (schaarsheid), permanence (duurzaamheid) en independance (onafhankelijkheid). Wanneer een bedrijf die drieëenheid in zijn werk uitdraagt, is het voor Tony Eden waard om in portefeuille te nemen. En heel lang vast te houden.

Picks and shovels

Bijvoorbeeld. U hebt misschien wel weet van de diverse goldrushes in de loop der tijden. In Noord-Amerika, Australië en elders. Vooral de Amerikaanse goudkoorts kreeg in de 19de eeuw meer en meer lieden te pakken die snel rijk wilden worden. Dat overkwam ook een aantal van hen, maar weet u wie het meeste rijkdom, de meeste duurzame rijkdom verwierf? De verkopers van de schalen, de spaden, de tools om te graven. Sellers of picks and shovels werden ze genoemd, en nog. Zo investeert Edelweiss Holdings niet in drank, wijn zelf, maar in de beste maker van wijnvaten ter wereld. Opvallend is ook dat het fonds voor 35 procent belegd is in goud! Hé, heeft Buffett zich ook niet net ingekocht in een goudmijn – een teken aan de wand? Veel dank aan Pomp voor al deze zeer lezenswaardige en leerrijke informatie. Het wachten is nu op het moment dat eventueel nog komt of niet: dat Edelweiss Holdings ook bitcoin et al. in portefeuille neemt? Bitcoin is immers net als het gele edelmetaal een vluchtheuvel-in-barre-tijden aan het worden. Dus eigenlijk perfect geschikt voor 2020, zou je zeggen. En wie weet voor hoe lang nog. Dat zou Pomps dag pas echt goed maken. En de mijne…

Orakel

Deden komt zelden of nooit in de media. Hij houdt zich hoog in de Zwitserse Alpen wars van het reilen zeilen op de beurzen. De dagelijkse ups en downs van de financiële markten.´t Is allemaal maar afleiding vindt hij (net als collega Buffett trouwens). Dus het is behoorlijk uniek dat we u toch een zeldzaam interview kunnen presenteren met het ´Orakel van Grindelwald´:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: