‘Invoer euro is omkeerbaar’

46

In de ophef rondom Griekenland was het wellicht wat gemakkelijk gepasseerd, maar het is echt waar: de euro is omkeerbaar. Ondanks dat velen schermen met het feit dat de Euro onomkeerbaar is, heeft MinFin Schäuble feitelijk gewoon toegegeven dat het wel degelijk wel omkeerbaar is. Hij was en is immers uit op een (al dan niet tijdelijke) Grexit en de terugkeer naar de Drachme. Dat maakt per definitie dus de euro een omkeerbaar proces, op zijn minst in de gedachten van Eurozone’s hardste MinFin. En dat zegt wat.

De omkeerbaarheid van de euro is niet alleen mogelijk, het is zelfs goed mogelijk

Zeer tegen de zin van Merkel en bijvoorbeeld Hollande, was de Duitse MinFin Schäuble toch wel heel duidelijk.

De euro is omkeerbaar: Schäuble: ‘Grexit mogelijk een betere weg voor Griekenland’ De euro is zelfs omkeerbaar voor een tijdelijke / beperkte periode: Griekenland zou voor minstens vijf jaar en dus tijdelijk de eurozone moeten verlaten (Grexit). Ook IMF was duidelijk: Lagarde sluit Grexit niet uit. En volgens Rutte zouden de gevolgen van een Griekse euro exit ‘beperkt‘ zijn. Varoufakis had zelfs een plan daarvoor klaar liggen. Er is zelfs een paar jaar geleden een plan gemaakt voor de terugkeer naar de gulden.

Het euro-project zoals ingezet is…. mislukt

Ze gaan hun heerlijk dwingende experiment natuurlijk niet loslaten, maar… De euro was geïntroduceerd als munteenheid waar geen vergaande politieke integratie voor nodig was. Dat was immers bewust niet gerealiseerd voor de invoering van de euro. De euro kon zonder volgens hen die de euro startten. Die euro, die is overleden, dat experiment is dus mislukt. Zelfs de geveinsde onomkeerbaarheid is nu voorbij. De eurocraten zijn nu duidelijk, er moet vergaande politieke integratie komen voor de toekomst van de euro.

Maar hun roep om vergaande politieke integratie is duidelijk: ‘De munteenheid zoals we die hebben opgezet als rekeneenheid ECU in 1992, geïntroduceerd als euro in 1999 en de ingevoerd met biljetten in 2002, die is mislukt.’ Ze zeggen feitelijk: Jammer jongens, het heeft wat gekost, maar: gefaald en het moet nu dus anders.

En die mislukking deed pijn

Deze mislukking heeft uiteraard wel veel flink pijn gedaan. In onderlinge Europese relaties die nu duidelijk zijn verstoord. Griekenland werd gesloopt en vernederd en Duitsland wordt nu weer verketterd. Het deed ook pijn in onze eigen economie, in onze democratie en soevereiniteit, in onze inspraak, de eindeloze stroom leugens van politici deden pijn, maar ook gewoon pijn in onze eigen portemonnee. Er is daarbij bewust een eindeloze berg schier onafbetaalbare schuld gecreëerd. We ervaren deze mislukking dagelijks met de vele  lastenverzwaringen en afbouw van de sociale zekerheid die Kabinet Rutte ons gedwongen oplegt door regelgeving uit de EU. Het keurslijf wringt duidelijk goed, ook in Nederland.

De Euro-Conclusie: Mislukt, pijnlijk en omkeerbaar

Het was uiteraard duidelijk dat er flinke paniek was en is in de euro-toko, en men riep en roept nu allemaal maar wat. Dat neemt niet weg dat velen op hoog eurocratisch/elite-niveau er nu wel van doordrongen zijn dat de euro is mislukt en tegelijkertijd ook wel degelijk omkeerbaar is. Zo niet daar, dan toch zeker bij de inwoners van de door de eurozone bezetten gebieden. Uiteraard is nu duidelijk ook het totalitaire spel gestart voor een volledige overgave van de bevolkingen, de eurofielen willen voor zichzelf starten met een eigen regering.

Maar de conclusies zijn ondertussen wel duidelijk: de euro is mislukt, de pijn is groot en de euro is omkeerbaar. De vraag is uiteraard welke prijs nu groter is: volledig totalitaire eurozone-integratie en de daarbij optredende soevereiniteit-, inspraak- en continue welvaartsoverdracht of stoppen met de euro. Vergaande integratie zal hardhandig afgedwongen moeten worden met heel veel pijn en een zeer totalitair optredend politiek apparaat, het lijkt mij duidelijk welke optie uiteindelijk het minste pijn doet.

Via LangLeveEuropa