Iran creëert eigen cryptomunt om dollar te dumpen

Om ‘de strengst mogelijke sancties’ van de Verenigde Staten te omzeilen, zet Iran spoed achter de ontwikkeling van een eigen staats cryptomunt. “Deze munt zal de transfer van geld naar en van overal ter wereld makkelijker maken; trouwens, ze kan ons helpen in tijden van sancties“, aldus een topman van het Directoraat voor Wetenschappelijke en Technologische Zaken. Het land onderzoekt ook blockchain technologie om onder meer de Amerikaanse dollar volledig te kunnen uitbannen vanaf augustus 2018.

Tegenstrijdig?

Wat wel vreemd is, is dat begin juli berichten verschenen dat verschillende crypto exchanges werden gecensureerd in Iran. Het ging onder andere om de platformen LocalBitcoins.com, Blockchain.info, Bitvavo en de grootste crypto exchange ter wereld: Binance. Aan de andere kant is het misschien logisch, omdat de machthebbers de cryptohandel zelf in de hand willen houden en willen reguleren.

Most experts agree that the current economic crisis, one tied to international relations, has spurred Iranian authorities to seek strict controls on cryptocurrency. In light of the political situation, the censorship has been a long time coming.

Bitcoin: hedge tegen inflatie

Veel mensen in Iran gebruiken bitcoin inmiddels als een hedge tegen (financiéle) onrust. Het is makkelijker op BTC kopen dan om USD aan te schaffen om de zwarte markt. De inflatie in Iran is inmiddels gestegen tot 127% op jaarbasis.

2,5 miljard dollar vlucht Iran uit voor crypto

Zoals in andere landen is gebleken (zoals Venezuela), kopen veel mensen bitcoin of andere crypto, zoals Vechain of Chainlink wanneer de waarde van een munteenheid onder druk staat. Volgens Mohammad Reza Pourebrahimi, Chairman of the Economic Commission of the Parliament of Iran, is er vanuit Iran al voor 2,5 miljard dollar aan crypto ingekocht buiten de landgrenzen, zoals nieuwsagentschap Ibena.ir heeft gemeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.