Iran en Turkije handelen in fysiek goud

iran goudJohan Cruijff zei het altijd al: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”. Dit gezegde gaat ook op wanneer we kijken naar het volgende: de sancties die de Verenigde Staten en Europa hebben opgelegd aan Iran, omdat het land weigerde te voldoen aan de eis van de Veiligheidsraad om te stoppen met het verrijken van uranium, heeft een bijwerking. De geldstromen van Iran zijn grotendeels aan banden gelegd. Door deze economische sancties is het inmiddels duidelijk dat er nu handel wordt gedreven met een ander middel: goud!

Gas voor Goud

Turkije heeft als eerste land bekendgemaakt dat het gas opkoopt uit Iran voor goud. Dit doet Turkijke omdat het niet meer mogelijk is dat Iran de gangbare valuta’s gebruikt voor de handelstransacties. In totaal heeft Turkije dit jaar voor ongeveer 8 miljard dollar aan goud naar Iran geëxporteerd, voornamelijk om gas transacties te kunnen bekostigen.

Lees meer op Goudvergelijken.nl

11 reacties

 1. Zomaar even artikel 9 en 10 van de sancties tegen Iran zoals die in het Publicatieblad van de Europese Unie (Raadsbesluit 2012/35/GBVB) zijn opgenomen:

  (9) Het zou bovendien verboden moeten zijn ruwe olie en
  petroleumproducten alsmede petrochemische producten
  uit Iran aan te schaffen, in te voeren of te vervoeren.
  (10) Voorts moet een verbod worden ingesteld op de ver­
  koop, de aankoop en het vervoer van en de tussenhandel
  in goud, edele metalen en diamanten aan, van of voor de
  regering van Iran.

  Turkije denkt daar kennelijk anders over. Dus die Patriots gaan er niet komen? Of, anders geredeneerd……als die Patriots er wél komen, dan kun je er gif op innemen dat goud enorm in waarde dalen (niet als gevolg van….. maar meer als “voorkennis” van het westen)?

 2. @Gaengphed,

  Nee, dat bedoel ik ook niet.
  Ik zat meer te denken dat áls ze (de “touwtjestrekkers”) nu al weten dat de goudprijs onderuit zal gaan, dan laat Turkije maar handelen met Iran in goud want dan hebben ze Iran alsnog waar ze het hebben willen (volkomen berooid).

  Ik kan niet begrijpen dat Turkije anders zomaar ongestraft dwars tegen de sancties in, kan handelen. Tenzij die Patriots er niet komen natuurlijk……dan zou het idd niet onbestraft blijven. Ben heel benieuwd……

 3. Heheh, petrodollar-sancties stellen tegenwoordig niet zo gek veel meer voor. Met de door henzelf (al dan niet bewust) geinitieerde ondermijning van de ‘greenback’ blijft vooralsnog alleen het machtige militaire apparaat van de VS overeind.

  En daar gaat het straks om.

 4. OT Die gek van een Juncker heeft weer een rake opmerking gemaakt: [b]We all know what to do, but we don’t know how to get re-elected after we have done it….[/b]

 5. Overigens proef ik hieruit ook dat fysieke tekorten aanzetten tot onorthodoxe methoden. Logisch natuurlijk, nu het edelmetaal nog uit de comexklauwen.

 6. Eigenlijk is het gewoon slim om op waardevol materiaal over te gaan.

  Beter dan bedrukt papier, wat bij elk velletje dat bijgedrukt wordt , nog minder waard is dan het vorige. En het was al niks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: