Is de Griekse bankrun begonnen?

24

De Griekse crisis is weer het gesprek van de dag. Nadat bekend werd dat er geen zakenkabinet kan worden gevormd zijn nieuwe verkiezingen in Griekenland de laatste mogelijkheid. Naar verwachting zullen de nieuwe verkiezingen half juni al plaatsvinden. Tot die tijd blijft het dus onduidelijk wat het lot van Griekenland zal zijn. De Europese beurzen kleurden snel rood na de aankondiging en de euro viel als een baksteen ten opzichte verschillende andere valuta. De EUR/USD daalde naar $1,275.

Wat zeer opvallend is, zijn de berichten in de main stream media over een bankrun in Griekenland. Wij schreven hier vorig jaar al het één en ander over op Biflatie.nl. Vandaag staat er opeens groot op BNR: ‘Grieken halen massaal geld van bank‘. Tevens heeft Der Spiegel openlijk gepleit voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Ze schrijven: Time to Admit Defeat: Greece Can No Longer Delay Euro Zone Exit. De economie in Griekenland is in het eerste kwartaal van 2012 met 6,2% gekrompen. De Nederlandse economie kromp in het 1e kwartaal van 2012 ‘slechts‘ 1,1%, terwijl de Duitse economie met 0,5% groeide.

Omdat de EU het al jaren niet aandurft om Griekenland uit de euro te gooien hebben we nu al jaren te maken met een eurocrisis waar maar geen einde aan lijkt te komen. Natuurlijk is het te begrijpen dat ze er in Europa alles aan doen om de Grieken binnenboord te houden. Een default kan namelijk veel geld gaan kosten. Herinnert u zich de International Swaps and Derivatives Association (ISDA)? Tevens werd dinsdag bekend dat een Grieks faillissement Frankrijk minstens 50 miljard euro zal gaan kosten. En wat te denken van de miljarden euro’s die de banken moeten gaan afboeken bij een werkelijk bankroet van Griekenland. Hoe je het ook went of keert, alle Griekse scenario’s gaan geld kosten, of via noodfondsen, of via afschrijvingen.

Dat het nu echt menens is blijkt uit de hoeveelheid economen, politici en banken die er van uitgaan dat het nu toch echt over en uit is voor Griekenland. Dit werd er net op Bloomberg gepubliceerd: ‘Anxious Greeks have withdrawn as much as 700 million euros ($893 million) from the nation’s banks since the inconclusive May 6 election, President Karolos Papoulias told party leaders yesterday, according to a transcript of the meeting posted on the presidency’s website today.’ Is de bankrun nu echt begonnen? Is dit het begin van het einde, vraagt Zerohedge zich terecht af.

Ook bij de Financial Times wordt de dreiging van een bankrun besproken. De kans op besmetting binnen de eurozone, naar bijvoorbeeld Spanje en Italië is groot. De rentes van de 10-jarige Spaanse en Italiaanse staatsobligaties noteren beide weer boven de 6%. Een kritisch niveau. Willem Buiter heeft ook op een rijtje gezet wat er zal gebeuren indien Griekenland uit de euro moet stappen. Lees de pdf van Buiter, genaamd: A Greek Exit from the Euro Area: A Disaster for Greece, a Crisis for the World

24 REACTIES

 1. Geen andere mogelijkheid meer. Bij de nieuwe verkiezingen wint extreem link en extreem rechts. Zal in Nederland verwacht ik niet anders zijn. We moeten maar eens inzien dat de euro ons een paar jaar geluk heeft gebracht, maar sinds een aantal jaar brengt het alleen maar crises met zich mee.

  De politiek heeft grote moeite te erkennen dat het europlan is mislukt. Terugdraaien is duur, daarom snel door de zure appel heen en verder. Breng de euro terug naar duitsland-nederland-finland-frankrijk, zodat de rest kan devalueren.

 2. De Grieken hebben handig jarenlang kunnen leven van de almoes uit Europa. Lekker ontspannen op kosten van de rest (parasiteren of de lasten eerlijk verdelen, is maar net hoe je dit ziet!). Natuurlijk is het luxe bestaan van de Grieken nu ten einde, maar zoals altijd is een stap terug niet acceptabel. Wie gaat nu weer werken, als jarenlang een riante uitkering is genoten! DAAROM GAAT IEDEREEN DE STRAAT OP EN STEMT TEGEN DE EU. HOE DURFT DE EU HET INFUUS TE VERWIJDEREN. DE EU HEEFT TOCH GELD GENOEG, ANDERS MOETEN DIE NEDERLANDERS MAAR HARDER GAAN WERKEN. DE GELDPERS BIED DE OPLOSSING (GRIEKEN DOEN DIT AL EEUWEN).
  Gevolgen voor de Euro zijn duidelijk;
  Wie de geschiedenis van het geld heeft bestudeerd weet dat in oorsprong het “echte geld” goud en zilver waren (nog steeds dus). Slimme heersers (dictator uit Rome) wisten dat dit ” goud en zilver” in hun bezit moest blijven en niet onder het volk en de soldaten kon worden verdeeld, omdat daarmee de rijkdom in bezit van de burgers kwam. Dus gaven ze hen waardeloze ijzeren/nikkel en koperen muntjes met een door hun te beïnvloeden waarde. Zo kon de dictator onbeperkt geld uitgeven om oorlog te voeren etc. Tot deze geldhoeveelheid zo overvloedig werd (dictator eindigt meestal in krankzinnigheid) dat er niets meer mee gekocht kon worden (koopkracht verlies). De soldaten kwamen in opstand om het goud en zilver te bemachtigen. Einde dictator!

  Nu zie je precies hetzelfde gebeuren (geschiedenis herhaalt zich). De westerse beschaving staat op instorten. De machthebbers weten maar 1 oplossing en dat is geld printen (mooie gelijkenis toch met de Romeinse tijd).
  Tekenen van krankzinnigheid zien we ook al terug in het “Kunduz akkoord” denk maar aan het belasten van reisgeld! Nu gaat zeker niemand aan de slag als je zelf geld moet meenemen (zelf in de Romeinse tijd werden zulke streken niet uitgehaald en werd transport naar het front betaald!)

  Hoe dit gaat aflopen is GLASHELDER, ofschoon 99% van de mensen dit nog steeds niet (willen) zien.
  Welkom in het tijdperk ” derde wereld Europa”.

 3. Could a Greek Bank Run Go Global?
  [quote]
  The biggest worry from Greece’s potential departure from the euro is a global bank run. In recent years, Greece has experienced a major bank run. Indeed, in February, the Economist reported that Greek banks have lost 27 percent of their deposits since 2009.

  But there are still, apparently, 150 billion euro in bank deposits held by the Greek banks and, no doubt, substantial other relatively short-term liabilities. [/quote]

  http://www.huffingtonpost.com/laurence-j-kotlikoff/could-a-greek-bank-run-go_b_1514808.html

 4. We moeten ook maar als een gek onze euro,s dumpen. Zitten wij dom hier te lezen hoe grieken hun geld opdoeken. Naah misschien moeten wij ook maar snel actie ondernemen… hop hop hop.

 5. Bleek uit – o.a. – dat hele TARGET2-verhaal niet dat Noord-Europa juist ontzettend veel heeft verdiend aan Zuid? Kun je dan wel zeggen dat de Grieken jarenlang lekker hebben genoten van een Europese aalmoes? We hebben ze als een echte Dick Scheringa allemaal rommel verkocht die ze nu moeten betalen. Zij Henk en Ingrid en wij de DSB.

  Op het moment kruipen er allemaal pissebedden onder de steen vandaan om uit de school te klappen. Een of ander woningbouwcorporatiemannetje schrijft een boek over wat er allemaal fout zit in die sector (“Maar ja, ik had vrouw, kind en hypotheek en kon er dus niks over zeggen…”), andere pissebed die over zijn bankierswereld schrijft. Ineens heeft niemand er wat mee te maken. Iedereen aan de goede kant van de geschiedenis! Behalve zoals altijd weer de Joopen!

 6. Ik heb mijn persoonlijke mini-bankrun vorig jaar november uitgevoerd. En ik ben van plan een deel van mijn vakantiegeld in zilver (fysiek) te beleggen. Misschien nog wat extra centjes erbij om 2 Kg aan te schaffen, en dan maandelijks wat van die Wiener Philharmonikers.

 7. Een massale bankrun plegen vanwege de Eurocrisis is vragen om nog veel meer ellende. Banken vallen om, acute kredietcrach, overheden moeten inspringen om ze te redden. Gevolg nog hogere staatsschulden en tekorten, nog meer bezuinigen/lastenverzwaren.

  Banken kunnen zover omvallen dat het financiële systeem compleet omvalt met alle chaos, voedseltekorten e.d. van dien!

 8. @Bas: De hackers kunnen daar wel achter komen, anonymous enzo. Maar ik denk trouwens dat er sowieso niet veel veilig meer is op het internet, alle geheime diensten kunnen wel bij gegevens komen, privacy bestaat helaas niet meer, onder andere door google, facebook, etcetera.

 9. di 15 mei 2012, 20:02
  ‘Ook FBI onderzoekt verlies JPMorgan’ TAMPA (AFN) – Na de beurswaakhond SEC en de Amerikaanse centrale bank (de Fed) is nu ook de FBI een onderzoek begonnen naar het grote handelsverlies dat de bank JPMorgan Chase vorig week moest melden. Dat meldde een ingewijde bij de Amerikaanse federale recherchedienst dinsdag.

  Het onderzoek zou zich nog in het beginstadium bevinden, maar voert wel de druk op de top van de bank verder op. Topman Jamie Dimon heeft al strafmaatregelen aangekondigd tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het miljardenverlies. Bij de aandeelhoudersvergadering die dinsdag werd gehouden zei Dimon dat JPMorgan mogelijk uitbetaalde bonussen terug zal vorderen.

  (bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12140958/___Ook_FBI_onderzoekt_verlies_JPMorgan___.html)

  Is dit het begin van het einde van het banksters-tijdperk?

 10. Lieve pim : de Fed, de CFTC, de SEC, ‘zelfs’ de FBI worden allemaal ‘aangestuurd’ door dezelfde Invisible Men.

  ‘Alles’ wordt aangestuurd / in scène gezet..

  Hint : sinds (minimaal) 2 jaar (haha) zijn er al vrachtwagens vol ‘aanleidingen’ voor onderzoek naar manipulatie en pure fraude.
  Is echter nooit gebeurd.
  Sterker nog, Nobama heeft zelfs [b]met terugwerkende kracht [/b] wetten door The (Zio-)Congress weten te loodsen om de criminelen achter the financial (K-!!)scam buiten de tralies te houden. Meerdere keren zelfs.

  So don’t let them fool you…

  Zoals ik al eerder oa hier beweerde, op rtlz al zo’n 6-8 maanden geleden, komt er een fase waarin de satelliet-bankiers (aangetrouwde familie vd Rothschilds) rond The Black Sun (die Rothschild dus) [u]tijdelijk[/u] zullen worden opgeofferd om ‘het wereldwijde volk’ te laten denken dat ‘het afgelopen is met de macht van de banken’.
  Die fase gaat vermoedelijk nu ‘rustigjes’ aan beginnen.

  Eén grote R-komedie, en anders niets.

  Voor The Rotthen Family was, is en zal alles onder controle blijven. Herlees die zin nou eens.
  Heel goed ja : uiteindelijk via goud, na de annulering van het wereldwijde pampier.

  Just keep your eyes on ‘the (Rotthen) ball’.

  Dit wordt dus (weer eens) een thuiswedstrijd voor hen.

  Because they own ([u]not ‘owe'[/u]) half of the world’s assets since 1850 for a reason … that’s how ‘they’ ‘ve been playing ‘things’ for over 2 centuries … so that’s how they’ll continue to pay their ‘game’…

  Iets ‘anders’ ; nog twee ‘leuke’ linkjes :

  http://sgtreport.com/2012/05/why-a-greek-exit-from-the-euro-would-mean-the-end-of-the-eurozone/

  &

  http://sgtreport.com/2012/05/jpm-we-now-have-someone-to-blame/

 11. @Bas, ik wens ze veel succes. Ben niet bang voor hackers. Hackers breken in in computers…dus in bank-accounts, niet in woningen 😉

  Maarreh kan iemand even die prijs verder drukken? Kan ik nog wat meer kopen hahaha

 12. @gangpad : NOG goedkoper ? ? ?

  Zilver is (minimaal !) faktor 3 in elkaar geschopt de afgelopen jaren, zeker gezien de huidige (méér dan) ellendige economische € / $-toestand.

  Dus profiteer van die (ongekend) ‘gespannen veer’ en koop nu.

  Verwend nest dagge d’r bent 😉

  En slaap rustig ; voor 2 lullige kilo’s komt niemand (voorlopig) je nachtrust verstoren ; allemaal ‘fear mongering’ .

  Ehh … gangpad … waar zei je ook al weer dat je woonde ?
  En je postcode was ..?

  Woehhaaahhh ! ! !

 13. @Martin, inderdaad…die ‘Poor Man’ wordt wel heel erg ‘POOR’ volgend jaar: http://www.telegraaf.nl/overgeld/12142643/___Armoedeval_op_de_loer___.html

  Ik denk dat ik maar een voedselbank ga beginnen. Ik leen je 2 appels uit voor een week, eis er 3 terug hahaha.

  Nu zonder kidding…ik denk dat er een hoop mensen met honger rond gaan lopen volgend jaar. Het zal er heftig aan toe gaan vrees ik. Misschien ga ik me toch maar opgeven op een schietschool.

  @ktm hahaha, Lutjebroek 😉
  Heb ook nog 4 zakken a 20kg rijst in de schuur. Dus kom niet met te klein vervoer hahaha.

 14. Niemand die zich ook verzet. Dat het eigen risico stijgt met bijna 200% binnen een paar jaar, komt ook doordat wij steeds meer geld kwijt zijn aan de noodfondsen van de eurofielen. Laten we nu eens eerste naar ons zelf kijken en laten we de vals spelende grieken lekker even hun eigen zaakje redden. Waarom moeten wij betalen voor een land die zijn zaakjes niet op orde heeft!!??

 15. @martin en ktm: Leuk dat het zilver goedkoper wordt, maar inderdaad zoals martin zegt, er is geen geld meer. En het beetje geld dat er nog is gaat op aan eten, energie en ziektekosten. Het zilver en goud wordt juist nu verkocht om de eindje aan elkaar te knopen!

 16. Geld is een doel in plaats van een middel met het resultaat dat geldstromen over de aardbol suizen in een dolle carrousel, waarvan niemand iets begrijpt. De miljarden vliegen om de oren, waarvan we ons geen voorstelling kunnen maken. Wel is duidelijk dat de rondpompende bankiers en politici de wereld binnenkort in de afgrond zullen storten.
  Volgens het Osisme, een mengvorm tussen socialisme en kapitalisme, is er een oplossing om het tij te keren met een middel dat even simpel als doeltreffend is. Namelijk de afschaffing van baar geld, om te beginnen in de euro. Dus geen munten en bankbiljetten meer.
  Zo’n maatregel dient vele doelen. Bijvoorbeeld het elimineren van criminele activiteiten waarbij het om contanten gaat, verminderde dreiging van terrorisme, een sterke opleving van de economie, het schrappen en verlagen van belastingen en een versimpeling van de belastinginning. Dit laatste met name in landen waar dat niet eenvoudig blijkt te zijn.
  Baar geld vormt een schaduweconomie en over zwart geld wordt geen bijdrage betaald aan de maatschappij. Door dat circuit af te schaffen, blijft er maar één economie over, die een stuk overzichtelijker is en beter te controleren. Indien de afschaffing een proces is op korte termijn worden euro’s met een luchtje, tot en met geld dat het daglicht echt niet kan verdragen, de nog enige economie ingepompt of op de eigen bankrekening gestort. In de overgangsfase zal daar enige coulance voor moeten zijn. Een vlucht in andere valuta zal niet werken, omdat men buiten de eurozone niet is geïnteresseerd in biljetten die snel waardeloos zullen worden.
  Hoe zinvol is het dan nog om een overval te plegen, als er geen cash meer te roven valt, en kunnen we ons de kosten van deze criminaliteitsbestrijding meteen besparen.
  Betalingen zijn dan alleen nog mogelijk door overboeking via de bank of door te pinnen in de detailhandel. Daarvoor dient een handzaam apparaat te worden ontwikkeld, waarmee men ook ter plekke kan betalen door overboeking aan personen, zoals bijvoorbeeld aan die dakloze bij de ingang van uw supermarkt. Technisch is dat geen probleem. Hiermee wordt het bankverkeer transparant, zeker als er nog maar sprake is van één wereldbank met uiteindelijk één wereldmunt. Onterecht verkregen gelden kunnen dan makkelijk worden opgespoord en direct worden teruggestort, totdat een malversatie is uitgezocht.
  Om vervolgens niet meer in de fout der hebzucht te vervallen, dat nu de boventoon voert ten bate van de een en ten koste van de ander, dient het heffen van rente te worden verboden.
  De ruilhandel zal dan toenemen evenals zelfvoorzienende kernen, maar daar is niets mis mee.

  Het afschaffen van baar geld is een middel om gelijkheid te bevorderen. Daar hoort een ander systeem bij waarin de macht niet bij een top, maar bij het volk ligt. Door deze herinrichting wenden we het naderend onheil af. Hebzucht is in de mens meegebakken en het heeft ons gebracht waar we nu zijn. In het nieuwe systeem gaan we van de ik- naar de Ons-maatschappij met nog maar één administratie, halen we de hebzucht eruit en komen we tot sociale waarden ten opzichte van de medemens ongeacht sexe, geloof en culturele achtergrond. Dat is alleen mogelijk met een nieuwe en ultieme democratie in doorlopende referenda, waarbij burgers zelf kunnen kiezen op welke onderwerpen ze willen stemmen, de tweede functie van het nog te ontwikkelen apparaat.
  Geld is dan een slechts middel geworden in plaats van een doel.

 17. @Han Peeters: U omschrijft een hele mooie toekomst. Maar ik denk dat dit niet te realiseren is, zeker niet eerder dan dat het nu nog naderende onheil ons echt zal treffen. Daarnaast zien de elite het denk ik niet echt zitten dat de macht bij het volk ligt.

 18. @ han Peeters u verwoord letterlijk het doel van de nieuwe wereldorde! alleen zullen we dan wel steeds meer stro bij de stenen moeten voegen om nog een beetje een leuk leven te kunnen hebben. vrijheid is het belangrijkste bezit van de mens.
  en ik heb daar niet weer 40 jaar zwerven voor over.

 19. @ktm
  Jij zegt:
  ‘Alles’ wordt aangestuurd / in scène gezet..’

  Daar begint het wel steeds meer op te lijken. Een vriend van me liet me eens wat cdeetjes zien van de nwo en weet ik veel wat. Mijn gebrainwashde intelligentie wilde d’r niet an.
  Hoe zo een voorbedacht plan door een paar rijke families.
  Maar goed, nu ben ik zover dat als je het geld volgt er een hoop duidelijk wordt.
  Wat mij vandaag bijvoorbeeld opviel met het gesprek met de minister-president dhr ruttekut dat ie zei dat nederland helemaal geen zeggenschap weggeeft met dat esm-verdrag.
  En natuurlijk zo’n journaliste van de staatsteevee die niet even doorvraagd.
  En als je dan nagaat dat een meerderheid in nederland in 2005 tegen de europese grondwet stemde en dat je dan een een jaar later moet lezen dat het er tussen neus en lippen door gewoon even doorgehamerd is op een onbewaakt moment….. tering dan ga je toch wel twijfelen aan het democratische gehalte van het land waarin je leeft.
  Maar ach money rules the world zullen we maar zeggen.
  Maar als je erover na gaat denken zijn we doomed.
  Adolf en joseph stalin die konden met relatief eenvoudige wapens nog een revolutie veroorzaken maar heden ten dage krijgen politiek-correcte geindoctrineerde mensen geen revolutionaire gedachten meer. Dat soorte van mensen maakt zich druk over hoe laat de komende voetbalwedstrijd begint en hun vrouw willen de nieuwste aflevering van een of andere soapserie niet missen.

 20. @gaeanphaed en hanky..
  Wellicht is het nog niet te laat om te overtuigen dat het afschaffen van baar geld de oplossing is van de crisis. Als het zijn intrede doet na de chaos waar we in terecht zullen komen, met dank aan de 1%, had veel ellende voorkomen kunnen worden. Het behelst geen nieuwe wijn in oude zakken, maar een machtsomwenteling door en voor het volk. Ik heb er een boek over geschreven, een roman, met de titel Occupy, de Nieuwe WereldOrde die uitloopt in een manifest voor een zelfreinigende democratie zonder politici. Power to the people.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.