Is de Griekse bankrun begonnen?

24

De Griekse crisis is weer het gesprek van de dag. Nadat bekend werd dat er geen zakenkabinet kan worden gevormd zijn nieuwe verkiezingen in Griekenland de laatste mogelijkheid. Naar verwachting zullen de nieuwe verkiezingen half juni al plaatsvinden. Tot die tijd blijft het dus onduidelijk wat het lot van Griekenland zal zijn. De Europese beurzen kleurden snel rood na de aankondiging en de euro viel als een baksteen ten opzichte verschillende andere valuta. De EUR/USD daalde naar $1,275.

Wat zeer opvallend is, zijn de berichten in de main stream media over een bankrun in Griekenland. Wij schreven hier vorig jaar al het één en ander over op Biflatie.nl. Vandaag staat er opeens groot op BNR: ‘Grieken halen massaal geld van bank‘. Tevens heeft Der Spiegel openlijk gepleit voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Ze schrijven: Time to Admit Defeat: Greece Can No Longer Delay Euro Zone Exit. De economie in Griekenland is in het eerste kwartaal van 2012 met 6,2% gekrompen. De Nederlandse economie kromp in het 1e kwartaal van 2012 ‘slechts‘ 1,1%, terwijl de Duitse economie met 0,5% groeide.

Omdat de EU het al jaren niet aandurft om Griekenland uit de euro te gooien hebben we nu al jaren te maken met een eurocrisis waar maar geen einde aan lijkt te komen. Natuurlijk is het te begrijpen dat ze er in Europa alles aan doen om de Grieken binnenboord te houden. Een default kan namelijk veel geld gaan kosten. Herinnert u zich de International Swaps and Derivatives Association (ISDA)? Tevens werd dinsdag bekend dat een Grieks faillissement Frankrijk minstens 50 miljard euro zal gaan kosten. En wat te denken van de miljarden euro’s die de banken moeten gaan afboeken bij een werkelijk bankroet van Griekenland. Hoe je het ook went of keert, alle Griekse scenario’s gaan geld kosten, of via noodfondsen, of via afschrijvingen.

Dat het nu echt menens is blijkt uit de hoeveelheid economen, politici en banken die er van uitgaan dat het nu toch echt over en uit is voor Griekenland. Dit werd er net op Bloomberg gepubliceerd: ‘Anxious Greeks have withdrawn as much as 700 million euros ($893 million) from the nation’s banks since the inconclusive May 6 election, President Karolos Papoulias told party leaders yesterday, according to a transcript of the meeting posted on the presidency’s website today.’ Is de bankrun nu echt begonnen? Is dit het begin van het einde, vraagt Zerohedge zich terecht af.

Ook bij de Financial Times wordt de dreiging van een bankrun besproken. De kans op besmetting binnen de eurozone, naar bijvoorbeeld Spanje en Italië is groot. De rentes van de 10-jarige Spaanse en Italiaanse staatsobligaties noteren beide weer boven de 6%. Een kritisch niveau. Willem Buiter heeft ook op een rijtje gezet wat er zal gebeuren indien Griekenland uit de euro moet stappen. Lees de pdf van Buiter, genaamd: A Greek Exit from the Euro Area: A Disaster for Greece, a Crisis for the World