Is de grote boze wolf echt dood?

De afgelopen zeven weken heb ik mijn pen laten rusten en de tijd genomen voor historisch onderzoek, analyse van het dagelijkse economische- en politieke “nieuws” evenals het verdere wereldgebeuren. Waar staan we nu? Wat kunnen we verwachten? Is het werkelijk zo dat de crisis aan het voorbijtrekken is, de huizenverkoop weer groeit en we langzaamaan ons oude model gebaseerd op een gestage economische groei weer op kunnen pakken?

grote boze wolf

Onvoorstelbare onzin

Er wordt weer licht zichtbaar. We zijn minder somber. De export groeit en er worden weer meer huizen verkocht. Ja, de prijzen gaan zelfs iets omhoog!  Onvoorstelbaar was de onzin die de afgelopen zomerweken over ons is uitgestort. Warm weer, optimaal voor grote komkommers in deze komkommertijd.  In werkelijkheid zijn de begrotingstekorten in Europa groter dan ooit en lopen ze elke dag meer uit de pas met de inkomsten. De rente krabbelt langzaamaan omhoog, wat enorme geldelijke effecten op de uitstaande schulden gaat hebben. De afgelopen twee maanden zijn er weer vele werklozen bijgekomen, bleven de faillissementen gewoon doorgaan en houden wij burgers, in het grote geheel gezien, de hand ferm op de knip. Dit alles terwijl het kabinet Rutte zich aan het voorbereiden is op de grootste graaiactie ooit. Hoezo meer vertrouwen?

Echte groei alleen door grote vernieuwingen

De eerste en tweede industriële revolutie brachten ons grote en echte vernieuwingen. Stoommachines, mechanisering, fabrieken, grootschalige mijnbouw en chemie, concentratie van mensen in steden. Elektriciteit, de verbrandingsmotor, telegraaf, radio, telefoon en meer. Door en na de 2e wereldoorlog kwamen we in weer een nieuw tijdperk, namelijk dat van de veranderde mens. Er ontstond een  ontwikkeling van groepsgericht naar individueel en een overgang van een industriële- naar een dienstensamenleving. We gingen van werkelijke tastbare producten naar virtuele. Ruimtevaart, automatisering en robotisering kwamen op. De geld- en aandelenwereld werden een universum op zich met informatie en snelheid van dataoverdracht als heilige koeien. Geld werd en wordt met geld verdiend.

Ontwikkelingen anno 2013 en verder

Momenteel zijn we ver verwijderd van echte vernieuwingen en hoeven we dus ook geen  flinke economische groei te verwachten.  Op bijna alle gebieden gaat het om het voortborduren op eerdere ontwikkelingen. Iets groter, sneller of goedkoper. Door regelgeving, patenten en het bewaken van de eigen belangen door multinationals en regeringen zitten we met zijn allen in een verstarde en feitelijke dode samenleving. Even utopisch gezien, zouden een motor die water als brandstof heeft of, een module die onbeperkt energie zou kunnen leveren tegen uiterst lage kosten, geen enkele kans hebben om de markt te bereiken. De gevestigde belangen zijn te groot.

Is de grote boze wolf echt dood?

Hoewel we in ons land een (kleine) dode wolf langs de weg hebben gevonden, al of niet daar neergelegd, is de grote boze crisiswolf verre van dood. De scheuring tussen burgers die nog mee mogen doen en zij die buiten spel zijn geraakt of gezet wordt steeds groter. Aan de ene kant neemt het aantal miljardairs in een recordtempo toe terwijl aan de andere kant in Europa meer en meer mensen – minimum loon of niet- moeten werken voor uurlonen tussen de twee en vijf euro per uur.

Te complex en te groot

Wat we nodig hebben zijn grote en structurele veranderingen. Deze komen er echter niet omdat het geheel te complex is geworden en de belangen te groot. Alles hangt met alles samen. We zitten op een enorme, alsmaar toenemende schuldenberg. Politici voelen niets voor zelfkastijding en de grote groep burgers die nog aan de goede kant van de lijn zit vindt het wel goed, mede omdat ze geen idee hebben of willen hebben hoe snel hun situatie kan veranderen. Stilstand is achteruitgang. Met schrijver Teun ben ik van mening dat niemand zich meer echt druk wil maken in ons eigen luilekkerlandje. De tijd zal het leren waar het allemaal op uitdraait.

19 reacties

 1. Alle signalen staan op oranje. Die nieuwe crisis voel je aankomen. We hebben inderdaad grote veranderingen nodig, maar hoe komen die tot stand? Is de crisis die in 2008 begon eigenlijk wel opgelost? Is dit niet nog steeds dezelfde crisis? Van alle massale QE van de afgelopen jaren gaan we nog wel de gevolgen zien en volgens mij zijn dat geen postieve effecten.

 2. Red pill, Ben. Ik lees enige wanhoop, dat siert je, het is gewoon ‘ordinaire’ betrokkenheid en de wens om de wereld beter te maken voor iedereen.

  De mensen die het goed hebben, elite, tbtf, narcisten en boomers met een goed pensioen vooralsnog gebaseerd op onze toekomstige arbeid, willen de status quo bewaren.

  Wees gerust, dat gaat niet lukken. De pendule zwaait van kwantiteit naar kwaliteit as we speak. Maar ze moet nog wel door de krokodillenvijver.

 3. Er is gewoon niet genoeg werk. Arbeid wordt steeds meer geautomatiseerd, internet neemt ook steeds meer taken over die voorheen door mensen werden gedaan je eigen bankzaken regelen bijvoorbeeld (met regelmatig storingen en daar betaal je nu ook nog voor) binnen niet al te lange tijd staat er een “zorgrobot” aan het bed van een bejaarde. Als er al banen zijn dan zijn het banen op contractbasis, stage banen of nul uren contracten. Een tendens die al veel te lang duurt en bovendien mensen onzeker maakt. Op deze basis kan je toch nooit een huis kopen. En dat wil de regering toch zo graag? Tegenwoordig moet je minimaal Hbo geschoold zijn om het werk van Mbo-ers te kunnen vervullen (als je tenminste geluk hebt). Er is iets fundamenteels mis in onze (globale) samenleving en helaas is het gewone volk, zoals altijd, daarvan de dupe.

  Inderdaad is de meerderheid nog te lui om voor de poorten van de tweede kamer of het Malieveld te staan, maar de ontevreden groep Nederlanders is sterk aan het stijgen, het omslagpunt bereikt een kritisch punt. Wordt het een Zombie maatschappij of is er een nieuwe Gandhi die de boel ( mondiaal) op sleeptouw kan nemen of een (Tunesische) groente verkoper die zich zelf in brand steekt en de massa in beweging brengt?

  O ja en nog even dit wie zal er achter de laatste gifgasaanval in Syrie zitten?

  1. Er is teveel werk, Errol. Prachtig dat robots dit van ons overnemen. Jammer alleen dat ook deze profits worden geprivatiseerd 🙂

   En dat gifgas dingetje, gut, waar maak je je druk om? Het is slechts een offer van een handvol kinderen om de petrodollar en de illusie van eeuwige groei te laten voortduren.

   Het is gewoon zwaar kut, Errol.

  2. Je hebt helemaal gelijk Errol. Het is gewoon wachten op het moment dat de vlam in de pan slaat. Gaat gebeuren. De westerse samenleving / economie is momenteel zeer kwetsbaar, en van herstel is helemaal geen sprake. Het gaat zo goed in Griekenland, dat nu officieel toegegeven wordt dat er straks weer een geheel nieuwe steunoperatie georganiseerd moet worden. Dat is ook de voornaamste reden dat we moeten bezuinigen, het geld voor de steun moet wel door jou en mij betaald worden. En het gaat heus niet bij Griekenland blijven, ga daar maar van uit. Portugal komt er aan, Spanje, en vast ook een aantal armlastige corrupte Oost-europese landen. Uiteraard blijft er niets leuks over voor gewone hardwerkende Nederlanders, en al helemaal niet voor degenen die buiten hun schuld werkloos of ziek zijn. Pech gehad, we moeten Europa redden en daarvoor worden offers gebracht. We worden met zijn allen toch zo ongelofelijk genaaid. Overigens profiteert natuurlijk ook onze corrupte elite van Europa, middels lage lonen, en op ontelbare manieren. ZIJ zijn de vijanden, ZIJ bekokstoven langs ondemocratische weg dat ons geld naar de elite in het zuiden verdwijnt. Is een kwestie van solidariteit onder de internationale elite. Er moet voor de eilite in het zuiden immers wel een economie overblijven om miljarden aan te ontrekken. Het gaat allemaal om de elite Errol, waarom denk je anders dat zij in staat gesteld worden hun geld massaal weg te sluizen. Waarom denk je anders dat er sprake is van nieuwe steun voor Griekenland terwijl er met de lijst van die belastingontduikende criminele elite niets gebeurt. Het is overduidelijk dat er sprake is van een complot. En heleaas houdt het volk zich vooralsnog muisstil. Maar alles kan de situatie nu doen kantelen. Een nieuwe finaciele cricis door verse lijken uit de kast, waardoor het vertrouwen verder daalt enz.
   Dan zullen we nog wel eens zien of die verrader van een Dijsselbloem zijn loyaliteit aan Brussel ten koste van Nederland kan tonen.

 4. Wat er eigenlijk mis, is met onze politici is. Dat ze hopen op een job bij de supergraaiers in onze geschiedenis. En dat zijn natuurlijk de Europese graaiers van dienst.
  Ze hebben zichzelf een superjob gegeven(gestolen) en graaien zich een weg naar de top.
  Dus als onze zelfinnemende politici tegen de schenen stampen van de Europese broeders, mogen ze nooit meer mee doen met de supergraaierij.
  Knap hé, spijtig dat er zo weinig mensen echt nadenken. Of misschien gelukkig, wie zal het zeggen.
  Maar als het echt te laat zal zijn, dan is het echt te laat.
  Ze hebben het niet geweten.
  Of ze willen het echt niet weten.

 5. Na 7 weken vakantie hadden we graag een wat positiever artikel willen lezen. Mag niet zo zijn dus. De paar lichtpuntjes die breed uitgemeten in de media zijn uitvergroot zijn enkel alleen maar de gevolgen van een aantal kleine maatregelen, wat gerommel in de marge.

  Een neergaande lijn is nooit een strakke dalende lijn maar kent hobbels en bobbels. Het zou ook te gek zijn als er geen enkele positieve ontwikkeling meer te melden zou zijn. Het is gewoon het bekende “een beetje van dit en een beetje van dat”. De nuchtere waarnemer ziet geen enkele structurele verbetering waardoor er o.a. meer banengroei, lastenverlichting en betere kredietverlening naar echte ondernemers plaatsvinden. En daardoor een echt beter consumentenvertrouwen die dan ook maand op maand omhoog gaat.

  De huidige malaise kan niet zomaar worden opgelost als niet de enorme schuldenberg is afgelost of kwijtgescholden. Zonder investeringen in maakindustrie geen groeiende werkgelegenheid. Vastgeklemd in een dure euro zal onze export verder afnemen. De Japanse export gaat de EU-export verslaan door de lagere Yen. De Grieken verlangen nieuwe leningen en zo kunnen we nog even doorgaan. Geen enkele omwenteling die ons burgers weer goeie moed gaat geven. Nee, op Prinsjesdag een troonrede van een nieuwe Koning wat klinkt als een klaagzang van Gerard Joling. De samenleving lijkt volkomen lamgeslagen. Saamhorigheid lijkt ver te zoeken. Ieder voor zich en God voor ons allen. Wanneer worden we wakker?

 6. ik vraag mij af wanneer Duitsland zich eens gaat beseffen dat hun goed geproduceerde export voor een groot deel betaald is/wordt met schuldvorderingen op failliete landen. Zolang de chronische handels onbalans binnen Europa niet wordt erkend wordt de afgrond waar we in gaan storten steeds dieper. Hoe gaan nieuwkomers als Roemenie hun geld verdienen? niet met landbouwproducten, zelfs die komen tegenwoordig uit China en zuid amerika

  Wat betreft de koopkracht van de bevolking, de verhouding tussen de hoogte van de lonen tussen de arbeiders en het management zijn zo zoek, dat het zo langzamerhand weer middeleeuwse proporties gaat aannemen, als de grenzen opengaan voor de roemenen en bulgaren zijn zelfs de polen de sigaar. en om de druk op de bulgaren te houden gaan op termijn de grenzen open voor de oekrainers zodat er iedere keer weer een nieuw groep goedkope slaven binnenkomt.

  vernieuwing zit hem voor een groot deel in een nieuwe economische realiteit die meer het welvaartsniveau heeft van rond 1970, (of moet ik zeggen jaren dertig) met dit verschil dat de producten vroeger gemaakt werden om decennia mee te gaan en nu gaan apparaten na een jaartje of vijf kapot en niet meer te repareren

 7. Feit dat de meeste [b]burgers ook tot op het bot zijn verdoofd[/b] dankzij al die roze showhomo’s op tv en al die giftige troep in ons vreten en drinkwater zal er helaas voor zorgen dat hier nooit geen massa protesten uit zullen breken.

  De voedselbanken kunnen het nu al amper bijbenen en wat je bij de voedselbank te eten krijgt is juist al die troep uit zakjes en pakjes waar juist al dat gif in zit ;), die groep zal dus nooit in opstand komen!!!

  De mens is eenmaal een kuddedier en we hebben het ooit met zijn allen goed gehad, nu gaat de gehele kudde gewoon ten onder.

  De huidige samenleving beschouw ik als volledig mislukt en het zal niet lang meer duren en dan is er sprake van Atlantis II, althans, de ondergang ervan.

  Beter is door de planeet in zijn geheel te vernietigen om herhaling in de verre toekomst te voorkomen!!!

  1. Nou ben ik natuurlijk gewoon een autistische nulletjes en eendjes 😉 ICT-er, maar ehh… De bijbel ? NWO. De Maya’s ? IP-achtige adressen ?

   Ehhmm…

   Astro TV online.nl ????

 8. Diegenen die nog aan de goede kant van de lijn staan, stemmen vaak op de gevestigde partijen als de VVD, PvdA, D66, enz. Diegenen die nu noodgedwongen aan de kant staan en aan de kant gezet worden, stemmen vaak PVV of SP.

  Ik denk dat alleen de totale crash van het financiële systeem de boel weer door elkaar schudt waarna er dan een nieuwe orde zal komen.

 9. Ben, waarom al deze stress en paniek?
  Mensen, die weten hoe ons Universum werkt,hoeven zich niet ongerust te maken.
  Onze Baku zal ons beschermen en de windu zullen alle nodige veranderingen teweeg brengen.
  Alles is al vast gelegd, wat een ieder daar ook tegen in probeert te brengen.

 10. Binnen het huidige “geldsysteem” kan de economie niet gered worden.

  Wij leven in een schuldenfabriek. Het geld dat wij op zak of op een bankrekening “hebben” is niet van ons maar van zijn uitgever: de banken. Wij hebben slechts een tijdelijk gebruiksrecht daarvoor. Omdat in de schuldenfabriek geen dekking voor de rente bestaat is de schuldencrisis een voortdurend groeiend probleem. Voor elke € 1,00 BBP omstaat er automtisch een schuld groter dn € 1,00 en de politiek wil het “geldsysteem” nog niet eens ter discussie stellen laat staan het vervangen met een duurzaam systeem.

  20 keer het planeet BBP aan derivaten blijven spoken en de politiek weigert pertinent de banken te splitsen.

  Er is geen kans op redding in de huidige omstandigheden.

  Soevereine Munt + Glass-Steagall en het herstel kan meteen beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.