Spreken is zilver. Dus dan doen we dat ook maar. Want het lijkt erop dat zilver het nieuwe goud is geworden. In de afgelopen 12 maanden is de prijs van een ounce (31,1 gram) zilver met maar liefst 150% gestegen. Afgelopen weken zette de opmars van het grijze edelmetaal voort. In april alleen al steeg de prijs van zilver met bijna $10,-. Even ter vergelijking, begin 2009 kostte een ounce zilver nog $10,-. Sinds 2001 steeg het ‘goud van de armen’ al met bijna 1200%!!

De markt van zilver is nog nooit zo volatiel geweest. Vroeger werd zilver, als het kleine zusje van goud, vrijwel alleen als veilige haven gezien. Vandaag de dag, of eigenlijk afgelopen maanden, blijken steeds meer partijen speculatief geld te willen verdienen aan zilver. Op tweede paasdag vloog de prijs van zilver naar het noorden. Het edelmetaal steeg bijna 10% richting de $50,-. De mei zilver future op de Comex bereikte een record van $49,82 en dat maakte beleggers toch ook weer een beetje nerveus. Zo bleek, want de zilverprijs zakte snel terug tot onder de $46 en sloot de dag op $47,15. Over volatiliteit gesproken.

Ook zeldzaam was het volume van de verhandelde zilverfutures. Er werden 199.000 zilver contracten verhandeld. Dit tegenover 109.000 contracten in goud! Dat kwam in het verleden vrijwel nooit voor. Begrijpelijk is het echter ook wel weer een beetje, aangezien zilver YTD al ruim 60% in de plus staat en goud nog geen 10%. Dit gegeven maakt sommige beleggers en analisten toch ook een beetje sceptisch. Geen enkele gezonde markt stijgt in één rechte lijn naar boven. Dus daarom de grote vraag: is de zilvermarkt eigenlijk wel gezond?

Laten we beginnen te stellen dat de huidige kwantitatieve verruimingen van de centrale banken in Amerika en Europa momenteel niet echt gezond zijn. Het feit dat er nog zoveel geld uit het niets wordt gecreëerd, baart beleggers duidelijk zorgen. Hoe meer geld er komt, hoe minder het waard wordt. Dus hoor je steeds meer verhalen dat uitermate vermogende mensen in edelmetalen stappen. Zo zei George Soros begin van 2011 al dat goud een ultieme bubbel is, maar dat deze zeepbel nog veel verder kan gaan groeien.

‘When interest rates are low we have conditions for asset bubbles to develop, and they are developing at the moment. The ultimate asset bubble is gold.’, aldus Soros, die momenteel bezig is om een wereldmunt te creëren met een nieuwe economische orde, genaamd de INET.

De grootschalige shortposities die banken zoals JP Morgan en HSBC nog steeds bezitten zijn ook niet echt gezond. Wat er in deze artikelen van Seeking Alpha staat over de positie van JP Morgan in de zilvermarkt duidt erop dat het geen zuiverige koffie is. En geen zuivere koffie is natuurlijk helemaal niet gezond. Meest interessant om te lezen is artikel 3, dit stuk gaat over dat waar eerst de kopers van zilver schreeuwden over een conspiracy, nu de short buyers niet geloven dat de prijs zo snel kan stijgen en denken aan een samenzweringstheorie. (Artikel 1: Will JP Morgan now make and take delivery of its own silver shorts? Artikel 2: JP Morgan and the massive silver short Artikel 3: Short sellers now screaming about a buy side silver conspiracy

Wat ook niet gezond zal zijn voor de economie is een QE3. Beleggers in goud en zilver zullen de bijeenkomst van de Fed woensdag 27 april goed in de gaten houden. De koers van zilver in de toekomst zal mede worden bepaald door de uitkomst van deze meeting van Bernanke en zijn vrienden. Indien bekend wordt gemaakt dat er geen QE3 komt als QE2 ten einde loopt, zullen veel speculanten in het zilver waarschijnlijk wat posities verkopen.

Aan de andere kant, stel dat helicopter Ben QE3 tussen neus en lippen door bevestigt, zal de $50,- snel zijn bereikt en zullen nieuwe records worden verbroken. De all time high van zilver stamt nog steeds uit de tijd van de gebroeders Hunt. De zilverprijs steeg toentertijd door de verzameldrift van de familie Hunt tot $54,- per ounce. Het verhaal van de Hunt brothers was eerst een conspiracy, maar bleek later toch echt waar te zijn. Sinds QE2 (een stimulans van $600 miljard, verspreid over acht maanden) van start ging is de prijs van een ounce goud 15,5% gestegen en de prijs van een ounce zilver zo’n 92%.

Ook licht ongezond is de prijs van goud. Voor ruim 30 gram van het gele edelmetaal moet je momenteel al meer dan €1025,- betalen voor de spotprijs. Veel mensen die wel wat edelmetaal in bezit willen hebben vinden dat te duur en kiezen daardoor voor het goedkopere alternatief. De gold-zilver ratio is de afgelopen maanden snel gedaald en staat momenteel op 32. Dat betekent dat je momenteel voor 1 ounce goud 32 ounce zilver kan krijgen. Een jaar geleden was dat nog ruim het dubbele en kreeg je voor 1 ounce goud nog 70 ounce zilver terug.

Tot de meeting woensdag zal de markt volatiel blijven. Vandaag (dinsdag) schommelt de prijs van zilver tussen de $45 en $46. Of de zilvermarkt nu ziek is weet ik niet, maar we moeten zeker wel letten op een bubbelvorming. Niets kan alleen maar stijgen, dat is zeker. Verder is het monetaire systeem momenteel natuurlijk ongezond. De basis van het monetaire systeem is geld en dat wordt sinds de kredietcrisis naar hartenlust bijgedrukt. Meer mensen vinden dat het huidige monetaire systeem ongezond is, maar deze is zo danig moeilijk te hervormen of te vervangen dat we bijna geen keus hebben. De centrale banken bepalen de toekomst. Wij plaatsen vraagtekens bij de huidige ‘oplossingen’ van de problemen. De beslissingen van de Fed gaan dan ook steeds zwaarder wegen op de financiële markten, zo ook in de edelmetalenbranche. Iedereen hangt woensdag aan de lippen van helicopter Ben en of dat gezond is betwijfel ik.


Koen Dil

12 reacties

  1. Zaken staan in verhouding tot de omstandigheden. Het schulden kaartenhuis staat op instorten. Blijkbaar heeft nog niet iedereen dit door, want anders was er nu geen 50 dollar correctie.

    Misschien maar beter ook, nu gaat de weg naar 100 dollar zilver ingeslagen worden.

    Grijp deze kans om in te stappen of bij te kopen.

    peetar
    http://kinderpindakaas.blogspot.com/

  2. @peetar: De prijs van zilver gaat echt niet naar de 100 dollar als er geen derde ronde van stimuleringen komt lijkt mij.

    [url]http://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/views/recommendations/silver-in-short-term-bubble-deepak-mohoni/articleshow/8088658.cms[/url]Silver in short-term bubble

    Al wordt er toch meer geld geperst, dan is een hogere zilverprijs niet uit te sluiten.

  3. Dat de stijging wat hard is gegaan lijkt me duidelijk, zoals je artikel zegt viel de correctie te verwachten rond de 50 dollar. Maar er is niets fundamenteels veranderd. Het ziet er ook niet naar uit dat dit gaat gebeuren.

    De dollar index staat zo laag, dat je je afvraagt wanneer de uitverkoop begint.

    Amerika zal QE doorzetten ondergronds of bovengronds en de problemen rond Griekenland zijn natuurlijk het topje van de ijsberg.

    Fukushima ligt nog lekker 6x meer straling als verwacht uit te stoten en het fixen gaat nog dit hele jaar duren. Tot die tijd is er nog alle kans op een nieuwe salami en dan spoelen de fuelrods zo het land over of de zee in. Kernsmeltingen op de zee bodem, mij benieuwen hoe je dat gaat oplossen.

    Japan is nu al een Ruïne wat financien betreft en gaat alleen maar slechter.

    Hoeveel meer redenen wil je voor het verder stijgen van edelmetaal?

  4. Oh, ik ben het landje Spanje nog vergeten, wat niet gered kan worden.

    http://xandernieuws.punt.nl/?id=629666&r=1&tbl_archief=&

    Oh en alle rente die betaald moet worden, van geld wat vers van de pers komt.

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/tissen-breek-ook-in-europa-de-hel-los.xml

    Oh en de chinese, die nu officieel hun dollar positie gaan afbouwen.

    http://www.zerohedge.com/article/china-proposes-cut-two-thirds-its-3-trillion-usd-holdings

    Het is eigenlijk best opmerkelijk dat mensen een deel van hun edelmetaal positie durven te verkopen, omdat er technisch gezien een correctie moest komen.

    Ik zeg, buy the dips, silver bitches 🙂

  5. Geef mij maar zilver in plaats van bedrukt papier. Blijf maar in sprookjes geloven dan kan ik nog wat edelmetalen inslaan.Voor de boel in elkaar stort.

  6. Peetar zei het eigenlijk al. De zilverprijs in US dollar stelt geen reet meer voor.
    Kijk maar naar de USD index. Zakt als een baksteen!
    Bekijk zilver in ieder geval vanaf NU door de Euro-bril.
    Dan ziet het plaatje er opeens heel anders uit.

    Zilver een bubbel? ga toch heen..
    Ik leg het altijd zo uit:
    Een liter benzine is in korte tijd 20% gestegen van 1.49 tot 1.75. Hoor je daar dan iemand over? NEEN.
    Maar, als zilver 20% stijgt in Euro’s in dezelfde tijd is het opeens WEL een bubbel.

    Onzin dus. Laat je dan ook niks wijsmaken. Hooguit begin 2012 is de USD niet meer dan schijt-papier. Dan staat zilver in Euro waarschijnlijk op 1100 per kilo, en in USD 500 per oz.

    Dus, blijf realistisch:
    1. bekijk het ook in Euro’s, of nog beter, in Swiss Franc.
    2. Vergelijk het dan ook nog eens met de overige prijsstijging zoals benzine, pilsje op het terras, brood in de supermarkt, olie, noem maar op.

    Dan ziet het plaatje er opeens heel anders uit.

  7. zilver staat al ongeveer 1100 per kilo
    je bedoelt vast wat anders
    [quote name=”Gerard”]Peetar zei het eigenlijk al. De zilverprijs in US dollar stelt geen reet meer voor.
    Kijk maar naar de USD index. Zakt als een baksteen!
    Bekijk zilver in ieder geval vanaf NU door de Euro-bril.
    Dan ziet het plaatje er opeens heel anders uit.

    Zilver een bubbel? ga toch heen..
    Ik leg het altijd zo uit:
    Een liter benzine is in korte tijd 20% gestegen van 1.49 tot 1.75. Hoor je daar dan iemand over? NEEN.
    Maar, als zilver 20% stijgt in Euro’s in dezelfde tijd is het opeens WEL een bubbel.

    Onzin dus. Laat je dan ook niks wijsmaken. Hooguit begin 2012 is de USD niet meer dan schijt-papier. Dan staat zilver in Euro waarschijnlijk op 1100 per kilo, en in USD 500 per oz.

    Dus, blijf realistisch:
    1. bekijk het ook in Euro’s, of nog beter, in Swiss Franc.
    2. Vergelijk het dan ook nog eens met de overige prijsstijging zoals benzine, pilsje op het terras, brood in de supermarkt, olie, noem maar op.

    Dan ziet het plaatje er opeens heel anders uit.[/quote]

  8. Zilver is super gezond!

    Verdiep je in de monetaire geschiedenis en je zult begrijpen waarom.

    Het instorten van het Romeinse rijk, het tijdperk Genghis Khan, de Franse revolutie, etc.
    De gemiddelde levensverwachting van een fiduciair geld systeem is zo’n 40 tot 50 jaar. De dollar ontkoppelde begin jaren 70 van de goudstandaard. De rekensom is dan snel gemaakt.

    citaat: “The major monetary metal in history is silver, not gold.” – Milton Friedman, Nobelprijs winnaar economie (1976)

    Tja, en Europa heeft vorig jaar besloten om in de voetsporen te treden van de VS wat geld bij drukken betreft. Dus inflatie staat er aan te komen.

    Lees ook: “The lag in effect of monetary policy” van Milton Friedman en “The Lag from Monetary Policy Actions to Inflation: Friedman Revisited”(pdf) van Nicoletta Batini en Edward Nelson

  9. Ik denk dat niet alleen de verruiming van de geldhoeveelheid de zilverprijs omhoog stuwt. Nee los van de geldhoeveelheid kan de prijs ook omhoog gestuwd worden door de industrieële vraag.

    Beiden kunnen de prijs van zilver omhoog stuwen zelfs los van elkaar. Bob verliest met zijn opmerking dat de zilverprijs alleen de 100 dollar grens zou kunnen raken als er een 3e ronde van QE komt een belangrijk aspect van zilver uit het oog: nl dat het naast een edelmetaal met monetaire eigenschappen zoals goud, ook een waardevolle grondstof is voor de electronica industrie(zilver is een zeer goede geleider!)

    Daar de vraag vannuit de industrie al jaren hoger is dan het aanbod denk ik dat zelfs zonder een 3e ronde van QE een prijs van 100 dollar per troz op korte termijn(4 tot 5 jaar) mogelijk is. Al zou dat met een 3e ronde van QE nog sneller kunnen gaan.

    Maar een prijsstijging van zilver is zeker niet alleen maar afhankelijk monetaire verruiming. Ik denk dat het grondstofaspect een grotere rol gaat spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: