Is de zilvermarkt nog wel gezond?

12

Spreken is zilver. Dus dan doen we dat ook maar. Want het lijkt erop dat zilver het nieuwe goud is geworden. In de afgelopen 12 maanden is de prijs van een ounce (31,1 gram) zilver met maar liefst 150% gestegen. Afgelopen weken zette de opmars van het grijze edelmetaal voort. In april alleen al steeg de prijs van zilver met bijna $10,-. Even ter vergelijking, begin 2009 kostte een ounce zilver nog $10,-. Sinds 2001 steeg het ‘goud van de armen’ al met bijna 1200%!!

De markt van zilver is nog nooit zo volatiel geweest. Vroeger werd zilver, als het kleine zusje van goud, vrijwel alleen als veilige haven gezien. Vandaag de dag, of eigenlijk afgelopen maanden, blijken steeds meer partijen speculatief geld te willen verdienen aan zilver. Op tweede paasdag vloog de prijs van zilver naar het noorden. Het edelmetaal steeg bijna 10% richting de $50,-. De mei zilver future op de Comex bereikte een record van $49,82 en dat maakte beleggers toch ook weer een beetje nerveus. Zo bleek, want de zilverprijs zakte snel terug tot onder de $46 en sloot de dag op $47,15. Over volatiliteit gesproken.

Ook zeldzaam was het volume van de verhandelde zilverfutures. Er werden 199.000 zilver contracten verhandeld. Dit tegenover 109.000 contracten in goud! Dat kwam in het verleden vrijwel nooit voor. Begrijpelijk is het echter ook wel weer een beetje, aangezien zilver YTD al ruim 60% in de plus staat en goud nog geen 10%. Dit gegeven maakt sommige beleggers en analisten toch ook een beetje sceptisch. Geen enkele gezonde markt stijgt in één rechte lijn naar boven. Dus daarom de grote vraag: is de zilvermarkt eigenlijk wel gezond?

Laten we beginnen te stellen dat de huidige kwantitatieve verruimingen van de centrale banken in Amerika en Europa momenteel niet echt gezond zijn. Het feit dat er nog zoveel geld uit het niets wordt gecreëerd, baart beleggers duidelijk zorgen. Hoe meer geld er komt, hoe minder het waard wordt. Dus hoor je steeds meer verhalen dat uitermate vermogende mensen in edelmetalen stappen. Zo zei George Soros begin van 2011 al dat goud een ultieme bubbel is, maar dat deze zeepbel nog veel verder kan gaan groeien.

‘When interest rates are low we have conditions for asset bubbles to develop, and they are developing at the moment. The ultimate asset bubble is gold.’, aldus Soros, die momenteel bezig is om een wereldmunt te creëren met een nieuwe economische orde, genaamd de INET.

De grootschalige shortposities die banken zoals JP Morgan en HSBC nog steeds bezitten zijn ook niet echt gezond. Wat er in deze artikelen van Seeking Alpha staat over de positie van JP Morgan in de zilvermarkt duidt erop dat het geen zuiverige koffie is. En geen zuivere koffie is natuurlijk helemaal niet gezond. Meest interessant om te lezen is artikel 3, dit stuk gaat over dat waar eerst de kopers van zilver schreeuwden over een conspiracy, nu de short buyers niet geloven dat de prijs zo snel kan stijgen en denken aan een samenzweringstheorie. (Artikel 1: Will JP Morgan now make and take delivery of its own silver shorts? Artikel 2: JP Morgan and the massive silver short Artikel 3: Short sellers now screaming about a buy side silver conspiracy

Wat ook niet gezond zal zijn voor de economie is een QE3. Beleggers in goud en zilver zullen de bijeenkomst van de Fed woensdag 27 april goed in de gaten houden. De koers van zilver in de toekomst zal mede worden bepaald door de uitkomst van deze meeting van Bernanke en zijn vrienden. Indien bekend wordt gemaakt dat er geen QE3 komt als QE2 ten einde loopt, zullen veel speculanten in het zilver waarschijnlijk wat posities verkopen.

Aan de andere kant, stel dat helicopter Ben QE3 tussen neus en lippen door bevestigt, zal de $50,- snel zijn bereikt en zullen nieuwe records worden verbroken. De all time high van zilver stamt nog steeds uit de tijd van de gebroeders Hunt. De zilverprijs steeg toentertijd door de verzameldrift van de familie Hunt tot $54,- per ounce. Het verhaal van de Hunt brothers was eerst een conspiracy, maar bleek later toch echt waar te zijn. Sinds QE2 (een stimulans van $600 miljard, verspreid over acht maanden) van start ging is de prijs van een ounce goud 15,5% gestegen en de prijs van een ounce zilver zo’n 92%.

Ook licht ongezond is de prijs van goud. Voor ruim 30 gram van het gele edelmetaal moet je momenteel al meer dan €1025,- betalen voor de spotprijs. Veel mensen die wel wat edelmetaal in bezit willen hebben vinden dat te duur en kiezen daardoor voor het goedkopere alternatief. De gold-zilver ratio is de afgelopen maanden snel gedaald en staat momenteel op 32. Dat betekent dat je momenteel voor 1 ounce goud 32 ounce zilver kan krijgen. Een jaar geleden was dat nog ruim het dubbele en kreeg je voor 1 ounce goud nog 70 ounce zilver terug.

Tot de meeting woensdag zal de markt volatiel blijven. Vandaag (dinsdag) schommelt de prijs van zilver tussen de $45 en $46. Of de zilvermarkt nu ziek is weet ik niet, maar we moeten zeker wel letten op een bubbelvorming. Niets kan alleen maar stijgen, dat is zeker. Verder is het monetaire systeem momenteel natuurlijk ongezond. De basis van het monetaire systeem is geld en dat wordt sinds de kredietcrisis naar hartenlust bijgedrukt. Meer mensen vinden dat het huidige monetaire systeem ongezond is, maar deze is zo danig moeilijk te hervormen of te vervangen dat we bijna geen keus hebben. De centrale banken bepalen de toekomst. Wij plaatsen vraagtekens bij de huidige ‘oplossingen’ van de problemen. De beslissingen van de Fed gaan dan ook steeds zwaarder wegen op de financiële markten, zo ook in de edelmetalenbranche. Iedereen hangt woensdag aan de lippen van helicopter Ben en of dat gezond is betwijfel ik.


Koen Dil