Is einde coronacrisis in zicht? Nieuwe crisis staat in de startblokken

Hoe lang zal de samenleving nog ‘genoegen’ nemen met de repressieve coronaregels. Het duurt te lang, zo is de algemene opvatting. Niet alleen de jongeren zijn het zat maar ook oudere mensen voelen de beperkingen. Is het nog steeds nodig om die beteugelende regeltjes te handhaven terwijl de cijfers lijken aan te geven dat er geen derde golf komt. Oké, de meningen zullen verdeeld zijn om de simpele reden dat we een tweedeling zien in de samenleving. Niet de tweedeling van inkomens- en vermogensongelijkheid maar de verdeeldheid over de ernst van de epidemie.

Verkiezingen aanstaande

Heel opvallend zijn er steeds meer splijtzwammen die de samenleving in disharmonie brengen. Iedereen denkt anders en denkt er het zijne van. Weet eigenlijk nog iemand hoe het werkelijk zit? Veel mensen raken de weg kwijt. Onze auto’s zijn voorzien van navigatie maar als we richting zoeken in onze maatschappij en willen weten wat de toekomst ons te bieden heeft dan worden mensen wanhopig. De coronacrisis heeft angst gezaaid terwijl we inmiddels kunnen constateren dat angst overbodig is. Het is een kwestie van nuchter analyseren. Nogal lastig voor mensen die geloven in de overheid die namelijk het beste met ons voor heeft. We hebben een kabinet dat de overheid aanstuurt en wij kiezen de volksvertegenwoordigers die het kabinet controleren. Met de komende verkiezingen wordt het een stuk lastiger als 37 partijen meedingen naar de macht. Je hebt er een dagtaak aan om partijprogramma’s te bestuderen. Dat heet dus democratie. We moeten ons er steeds verder in verdiepen om te weten welke partij het beste met ons voor heeft.

Er is meer dan alleen Den Haag

Persoonlijk heb ik het opgegeven omdat ik vind dat er van mooie toezeggingen in partijprogramma’s niets terecht komt. Na de verkiezingen moet een coalitie gevormd worden met meerdere partijen met verschillende opvattingen. Er komt zoveel water in de wijn dat er totaal geen smaak meer in zit. Bovendien worden de wijnglazen, wanner men eenmaal in het pluche zit, gevuld door lobbyisten en globalisten die de deuren in Den Haag en Brussel plat lopen. Politici zijn namelijk ook maar mensen die gevoelig zijn voor de carrièreladder. In het Europees Parlement zijn zelfs 751 zetels te verdelen. Hoezo burgertjes in klein kikkerland, hoezo ondernemertjes in Klazienaveen? Er zijn meer zaken te regelen dan alleen de coronaregeltjes die iedereen nu wel zat is. U proeft natuurlijk mijn cynisme. Als huiskameranalist kijk ik kritisch naar opgelegde wet- en regelgeving, vooral bij in werking treden van een noodwet. Ik probeer het belang van de burger te vinden maar krijg het gevoel dat er andere belangen meespelen. Er zijn namelijk ook hogere belangen van hogere machten die hun tentakels hebben uitgespreid over de nationale regeringen. Veel politici maken graag een overstap naar supranationale organisaties die boven de nationale organisaties staan. Carrièrejagers. Eerst een plekje verwerven in het pluche en daarna de blik omhoog.

Gooi de boel open

Ik zal niet de enige zijn die zo denkt. In tijden van een noodwet en avondklok zal na de eerste schrik het gezond verstand weer gaan werken en zullen mensen zich afvragen of die repressieve maatregelen echt nodig waren. Er waren demonstraties en avondklokrellen maar die demonstranten waren de wappies in de ogen van de media. Weer die tweedeling dus. Als je gelooft in Rutte en de Jonge dan ben je in orde maar andersdenkenden zijn wappies. Noem mij een wappie want ik denk anders. Ik voel mee met de noodlijdende ondernemers, de winkeliers, horecabazen, evenementenbranche, theaters enzovoort, enzovoort. Als supermarkten open zijn zonder dat een enorme besmettingsgolf het land overspoelt dan kunnen ook winkels en terrassen, waar voldoende ruimte is om de coronaregels toe te passen, gewoon open. Maar ja, wie ben ik. Toch ook die gewone burger die om zich heen kijkt en denkt wat gebeurt er allemaal? In mijn eigen kring heb ik het laatste (corona)jaar 2 dierbaren verloren. Iemand van 93, overleden zonder corona, en iemand van 86, overleden met corona. Daarnaast ken ik wat mensen die het virus hebben gehad waarvan slechts 1 voor 5 dagen in het ziekenhuis verbleef.

Het gezond verstand van de burger

Ik zie dramatische verhalen voorbij komen bij onze nationale praatshows maar daarbij denk ik wel dat het televisie is. Zonder drama kan de media niet scoren. Het is hun verdienmodel. Ik begin langzaam het ‘spelletje’ te doorzien. Ook de politiek bestaat van dramatiek. Het maakt mij ziek, geestelijk ziek. Het lijkt wel of ik wordt gehersenspoeld. Natuurlijk geloof ik en begrijp ik zelfs dat het SARS-CoV-2 virus een zeer besmettelijk virus is. Natuurlijk snap ik dat daarvoor gewaarschuwd wordt. Wat ik niet snap is dat na verloop van tijd geen beroep wordt gedaan op het gezond verstand van de burger. Dat de noodwet en avondklok worden ingetrokken en dat de samenleving de epidemie ook zelf onder controle moet krijgen door elkaar te wijzen op de fatsoensnormen van afstand houden en thuis blijven met symptomen. Waar blijft de zelfredzaam van de samenleving? Intussen zijn opstandige ondernemers in Klazienaveen gewaarschuwd en hebben ze hun winkels weer gesloten. Gaan ze weer aan het infuus van de overheid.

Een dingetje voor de komende jaren

Een geluk bij een ongeluk is dat het krediet van de overheid goedkoop is. Wopke Hoekstra krijgt zelfs geld toe op de kapitaalmarkt. 37 Politieke partijen hebben dat ook in de gaten. De verkiezingen staan voor de deur. Beloof vooral geen bezuinigingen en schuif de coronarekening door naar het volgende kabinet. Gelukkig heb ik al 4 jaar pensioen en geleerd met wat minder te doen. Ik heb de boodschap dat we moeten consuminderen inmiddels begrepen. We moeten een stapje terug doen, er wacht namelijk een volgende crisis. Er is geknoeid met de thermostaat van moeder aarde. De temperatuur moet een paar graadjes naar beneden. De coronacrisis was dus een voorproefje om de consumenten te temperen in hun ‘overtollige’ uitgaven. Het is maar wat we er voor over hebben. Gaat nog een dingetje worden de komende jaren.

GW

 

 

12 reacties

 1. Heel goed verwoord Gerrit. Ik ben het helemaal met je eens. De NWO kliek heeft haar werk goed voorbereid en via de regeringen uitgerold. En zoals altijd is het gewone volk de pineut en mag straks weer veel belasting betalen en vooral zijn / haar mond houden.
  Kritiek leveren is uit den boze. Alleen luisteren en doen wat de Roverheid voorschrijft is nog toegestaan.

 2. Volgens de geleerden is het virustijdperk (voor de westerse wereld) pas begonnen en moeten we ons -graag of niet- opmaken voor blijvend grote aanpassingen in ons gedrag.

  Het is niet te hopen dat ook de ‘Raters’ plotseling wakker schrikken en de landen met de ‘beste’ kredietwaardigheid voorzien van een downgrade. Ook de AAA-status van Nederland is beslist niet in steen gebeiteld.

  1. Inderdaad. De desastreuze lockdownmaatregelen worden steeds vaker ter discussie gesteld. De harde cijfers over corona geven te denken. Steeds meer onderzoekers bezoeken de websites van WHO, RIVM, GGD, enzovoort om met de verzamelde cijfers eigen berekeningen te maken. Hun analyses en conclusies wijken erg af van de bevindingen van het RIVM en OMT. Let wel, het zijn niet de cijfers maar het is de conclusie van het OMT en regering dat we ons niet moeten verroeren.

   Het is toch vreemd om te vernemen dat in het griepseizoen 2017/2018 er 9.500 overlijdens werden toegeschreven aan de griep. En dat in 2020 er 13.000 mensen overleden aan corona. In 2018 overleden er totaal 153.363 mensen in NL. In 2019 overleden er 151.885(bron: CBS) en in 2020 zullen er naar verwachting ongeveer 13.000 meer zijn dan het gemiddelde van de laatste jaren. Tsja, dan is het aan de lezer om te oordelen of deze aantallen een lockdown met enorme economische schade en avondklok rechtvaardigen.

   En hoe krom is het niet om de coronadoden van 2021 op te tellen bij de aantallen van 2020, zoals dat in veel persberichten wordt gepubliceerd.

   1. Ik vergat te vermelden dat er nauwelijks sterftecijfers zijn gepubliceerd over de gewone griep in 2020 en tot op heden. Is dus helemaal verdreven door covid-19.

   2. Het aantal coronadoden nu vergelijken met het aantal griepdoden in andere jaren is moeilijk omdat er ook beschermende maatregelen zijn genomen. De vraag is hoeveel coronadoden er zouden zijn zonder die beschermende maatregelen. Dan spreken we wellicht over een veelvoud van de nu geregistreerde coronadoden. Vervolgens kijk je inderdaad naar wat maatschappelijk gezien de beste keuze is. Mijns inziens had men beter het virus los gelaten op de gemeenschap en de ouderen beschermd door hen onder meer restricties en verplichtingen op te leggen. Dan bleven de scholen open en kon de economie op volle toeren blijven draaien. Niet prettig voor de ouderen – waartoe ik behoor – maar verdedigbaar.

    1. Helemaal eens met jouw uiteenzetting. Beschermende maatregelen voor ouderen en mensen met zwakke gezondheid. Tevens een beroep op het gezond verstand om in thuisquarantaine te gaan ingeval van symptomen. Het ontbreekt bij het OMT aan voortschrijdend inzicht, ook economen en psychologen ontbreken.

    2. Dit valt zeer te betwijfelen omdat ik ook al gelezen heb, dat zelfs met de strengste lockdown’s het hooguit 2 maanden tegen is te houden. Verder ben ik het met je eens.

     Toch is m.i. Corona misbruikt om een andere agenda door te drukken (wat dat dan ook moge zijn). Anders had men het eerder aangepakt, net zoals jij het in je laatste zinnen aangeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.