Is Europa een tikkende tijdbom?

6


Op dit moment is er daadwerkelijk sprake van het uiteenvallen van Europa. Niet alleen de angst daarvoor is groot. Alles wijst erop dat het gaat gebeuren. Zelfs binnenkort. Eerst was er Herman Van Rompuy. Vorige week sprak hij zijn bezorgdheid uit over het voortbestaan van Europa. Vandaag was er de altijd nukkige maar briljante Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schaüble. Hij beet zijn parlement toe dat de euro op klappen stond. Direct daarna kwam ook bonskanselier Merkel uit de hoek. Zij sprak van een uitzonderlijk ernstige toestand en zij weet waar ze het over heeft.

In Ierland is de situatie onhoudbaar geworden. Het Ierse volk wil gewoon niet van de regen in de drup komen. Europa, weg ermee. Wel wordt bilaterale landenhulp geaccepteerd, zoals zojuist toegezegd door Denemarken. Het lijkt vooralsnog onmogelijk om de Ierse volkswoede te temmen. Duitsland is terecht in paniek. Want als Ierland zichzelf failliet verklaard, gebeuren er rare dingen. Ten eerste stort de Ierse bankensector officieel in. Die sleept in haar val de Europese banken mee, te beginnen met de toch al zwaar getroffen bankensector in Duitsland. Maar ook Engeland en Nederland krijgen een zware, misschien zelfs catastrofale klap. Ten tweede stapt Ierland meteen uit de Euro. Het Ierse pond wordt opnieuw ingevoerd en zwaar afgewaardeerd. De vennootschapsbelasting voor grote ondernemingen wordt per direct naar een nog lager niveau gebracht dan de huidige –lage- 12.5%. Dat vormt de enige manier om een kickstart aan de economie te kunnen geven. Voor Ierse burgers ontstaat acuut een situatie van hyperinflatie, vergelijkbaar met Zimbabwe.

Overal in het land zullen de prijzen omhoog gaan, simpelweg omdat niemand meer weet wat iets waard is in relatie tot de nieuwe munteenheid. Schuld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Deze hyperinflatie zal zich vervolgens razendsnel over Engeland en continentaal Europa verspreiden, omdat ook daar de prijzen -uit voorzorg- omhoog zullen gaan. Heel erg omhoog zullen gaan. Tegelijkertijd zal blijken dat de situatie in Portugal, Spanje, Italië en heel wat andere lidstaten onhoudbaar is geworden. Daar waar het toch al slecht gaat, zal de bankensector de situatie onmogelijk maken. Daar waar het goed gaat, zoals in Nederland, zal de bankensector roet in het eten gooien.

Op dit moment is overal in Europa sprake van een rechtstreekse vlucht uit de Euro. De kapitaalstromen naar Zwitserland nemen hand over hand toe. In Ierland is zelfs sprake van een run op alle banken. Dat geld gaat of naar Zwitserland of verdwijnt in een oude sok voorzover er bij sommigen nog geloof in de euro is. De rest van het geld gaat naar de dollar, terwijl iedereen met een beetje gezond verstand weet dat ook de dollar als reservemunt onhoudbaar is. Voor de Europese regeringsleiders is de tijd van “extend and pretend” voorbij. Dat vinden ze zelf ook. Wat nu nog ontbreekt zijn de juiste –moreel aanvaardbare-maatregelen om het zaakje alsnog nog bij elkaar te kunnen houden. Maar hoe? President Sarkozy beschuldigde vandaag een journalist van pedofilie. Premier Berlusconi houdt van mooie vrouwen en sexparties. Is het mogelijk om met zo’n Europese regeringsploeg tot een geloofwaardige oplossing te komen? Ik hoop het.

René Tissen, via RtlZ

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.