Is LTRO 3 onvermijdelijk ?

Vorige week hebben we het op Biflatie al uitgebreid gehad over het gebruik van de LTRO-miljarden in samenwerking met banken en onderpand. Nu de situatie in Europa weer aan het verslechteren is, blijkt er ook een andere kant aan het verhaal te zitten. De onderstaande grafiek toont aan dat banken die gebruik hebben gemaakt van de 3jaars-lening van LTRO (Long Term Refinancing Operation) tegen 1% rente hun kredietsituatie steeds verder zien verslechteren ten opzichte van banken die geen gebruik hebben gemaakt van de optie.

Tel daarbij op dat diezelfde banken inmiddels weer onderwater staan met hun investeringen in Spaanse en Italiaanse obligaties en je begrijpt de onrust. Alleen met nog meer LTRO (het probleem van onderpand buiten beschouwing gelaten) kunnen Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen nog op lange termijn succesvol plaats vinden. Het is daarom niet voor niets dat er al vanuit het Spaanse kamp geluiden komen dat een nieuwe LTRO ronde niet bij voorbaat kan worden uitgesloten.

Steeds meer partijen betwijfelen echter of een nieuwe ronde LTRO de onderliggende problemen van de schuldencrisis in Europa op lange termijn op kan lossen. De investeringspartij Standish Mellon Asset Management vat het huidige probleem in dit artikel helder samen: ‘In some ways, the LTRO may be aggravating Europe’s problems by encouraging peripheral European banks to buy more sovereign debt and postpone the necessary deleveraging of their balance sheets‘.

In feite zijn banken gewoon niet meer levensvatbaar zonder zekerheid van meer goedkoop geld. Ze zijn verslaafd geraakt. Vooral Spaanse en Italiaanse banken hebben het in 2012 zwaar. Dat is ook terug te zien in de waarde van de bankaandelen. Op het moment dat er definitief niet nog meer miljarden via LTRO naar de banken rollen, zullen verschillende aandeelhouders van de banken het voor gezien houden. LTRO 3 lijkt daarom onvermijdelijk.

De grote vraag is of de Euopese Centrale Bank de commerciële banken nog meer wil gaan spekken. De ECB zou graag zien dat de banken de voor hun goedkope financieringen op lange termijn gebruiken om de economie weer op gang te krijgen. Banken moeten met de miljarden van de ECB meer leningen uitgeven aan bedrijven en consumenten. Het ziet er echter naar uit dat dit niet de beoogde resultaten van LTRO 1 & 2 zijn geweest.

6 reacties

 1. Het spijt me, maar ik moet wel lachen als ik op TV haast iedere dag het reclamespotje zie “Geld lenen kost geld”.
  Jammer dat regeringsleiders geen tijd lijken te hebben om TV te kijken.
  Ik vind het trouwens toch wel knap dat wij het hoofd nog zo lang boven water weten te houden.

 2. Het is nog maar een oplossing: en die kost heel veel.
  Het alternatief is: met zijn allen in de afgrond.
  Wie een oplossing is: Hef de Euro op, hef de Eurokliek in Brussel op en laat ieder land weer eigen verantwoordelijkheid dragen.
  Natuurlijk… De eurofielen zullen roepen dat het niet kan, Maar het kan natuurlijk wel. Alleen zijn de gevolgen zeer groot.
  Maar door alleen het Eurocircus op te heffen, en er een kleine effectieve organisatie van te maken die alleen handelsbevorderend werkt, besparen we per jaar al 100 miljard aan allerlei figuren in het EU parlement die alleen maar meer geld en alleen maar meer zeggenschap willen hebben.

 3. @ Johan de Velde, het is nog maar de vraag of wij nu nog wel uit de euro kunnen stappen.Dat had mi dan minstens een jaar eerder gemoeten. Voordat we weer eens een regering hebben staat de ventilator al stront te blazen.

  @#1 Siegfried Bok, in een van uw eerdere reacties heb ik eens gelezen dat de Paus met Pasen 2012 af zou treden.
  Uw geloofwaardigheid daalt op deze manier naar een dieptepunt.

 4. Let op de verkiezingen in Frankrijk. De peilingen zijn dat Hollande het gaat winnen en die meneer heeft heel wat plannetjes, o.a. Schengen (vrij verkeer van goederen en personen) opzeggen.

  Maar dan nog blijf je in Nederland met al die eurofiele partijen zitten die ons land en onze miljarden in de bodemloze putten van de EU blijven smijten (die wij mogen bezuinigen!!) dus erg hoopgevend ziet het er niet uit.

  Wat zou jij doen als vrouw en je man brengt de helft van jullie maandelijkse inkomsten naar de buurvrouw en zegt dan tegen jou: ja hoor eens, jij moet deze maand maar een beetje minder uitgeven.

  Nederland doet precies hetzelfde: miljarden richting EU en Griekenland en wij mogen de broekriem aanhalen tot op het laatste gaatje.

  De EU en de Euro hebben de Nederlanders en ook de ouderen tot nu toe al 80 miljard gekost. Als wij doorgaan met het steunen van die oplichters die ons land en onze welvaart kapot aan het maken zijn loopt dat bedrag makkelijk op tot 300 á 500 miljard.

  Het het grootste deel van de bevolking slaapt gewoon verder en kakelt alleen over de “schuld van Wilders”.

  Het is niet Wilders en zijn PVV die de staatsschuld torenhoog heeft laten oplopen!

  Dat zijn het CDA (met verrader Wouter Bos van de PvdA voorop – verdrag van Lissabon), VVD en PvdA geweest (Wouter Bos: 18 miljard naar de banken). En die schreeuwen nu het hardst. Het is om kots en kotsmisselijk van te worden.

  Als Wilders wijs is volgt hij het voorbeeld van Ayaan en vertrekt naar de U.S.A. Mijn zegen heeft hij. Laat dit land maar totaal naar de ……… gaan, hij – en zijn stemmers – hebben het in ieder geval uit alle macht geprobeerd. En in plaats van waardering, alleen smaad en hoon over zich heen gekregen.

 5. Een volgende portie vers, gratis geld lijkt onvermijdbaar, zoniet zal Europa zeker in het ravijn donderen. Beide zijn eigenlijk geen optie. Europa heeft niet meer de keuze tussen goed of slechte beslissingen, Europa heeft zelfs niet meer de keuze tussen slechte en heel slechte beslissingen. Europa zal moeten kiezen tussen immens slechte of de allerslechtste beslissingen.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/04/23/europa-valt-verder/

 6. Ltro gaf enkele maanden respijt. Verdere refinance zal wel plaatsvinden, regeringen kunnen blijkbaar niet anders.

  Las vandaag iets leuks, slechts een paar regels.

  Unsustainable is unsustainable.
  And what’s unsustainable will implode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.