Is LTRO 3 onvermijdelijk ?

6

Vorige week hebben we het op Biflatie al uitgebreid gehad over het gebruik van de LTRO-miljarden in samenwerking met banken en onderpand. Nu de situatie in Europa weer aan het verslechteren is, blijkt er ook een andere kant aan het verhaal te zitten. De onderstaande grafiek toont aan dat banken die gebruik hebben gemaakt van de 3jaars-lening van LTRO (Long Term Refinancing Operation) tegen 1% rente hun kredietsituatie steeds verder zien verslechteren ten opzichte van banken die geen gebruik hebben gemaakt van de optie.

Tel daarbij op dat diezelfde banken inmiddels weer onderwater staan met hun investeringen in Spaanse en Italiaanse obligaties en je begrijpt de onrust. Alleen met nog meer LTRO (het probleem van onderpand buiten beschouwing gelaten) kunnen Spaanse en Italiaanse obligatieveilingen nog op lange termijn succesvol plaats vinden. Het is daarom niet voor niets dat er al vanuit het Spaanse kamp geluiden komen dat een nieuwe LTRO ronde niet bij voorbaat kan worden uitgesloten.

Steeds meer partijen betwijfelen echter of een nieuwe ronde LTRO de onderliggende problemen van de schuldencrisis in Europa op lange termijn op kan lossen. De investeringspartij Standish Mellon Asset Management vat het huidige probleem in dit artikel helder samen: ‘In some ways, the LTRO may be aggravating Europe’s problems by encouraging peripheral European banks to buy more sovereign debt and postpone the necessary deleveraging of their balance sheets‘.

In feite zijn banken gewoon niet meer levensvatbaar zonder zekerheid van meer goedkoop geld. Ze zijn verslaafd geraakt. Vooral Spaanse en Italiaanse banken hebben het in 2012 zwaar. Dat is ook terug te zien in de waarde van de bankaandelen. Op het moment dat er definitief niet nog meer miljarden via LTRO naar de banken rollen, zullen verschillende aandeelhouders van de banken het voor gezien houden. LTRO 3 lijkt daarom onvermijdelijk.

De grote vraag is of de Euopese Centrale Bank de commerciële banken nog meer wil gaan spekken. De ECB zou graag zien dat de banken de voor hun goedkope financieringen op lange termijn gebruiken om de economie weer op gang te krijgen. Banken moeten met de miljarden van de ECB meer leningen uitgeven aan bedrijven en consumenten. Het ziet er echter naar uit dat dit niet de beoogde resultaten van LTRO 1 & 2 zijn geweest.