Is Nederland wakker geworden ?

wakker wordenWe mogen Rutte en Samsom wel dankbaar zijn voor hun gestuntel. Nu in één klap duidelijk wordt dat ook wij Nederlanders wel eens flink in zouden moeten gaan leveren komt er  een kakafonie aan reacties los, blijken lastenverzwaring, inleveren en delen opeens geen nietszeggende woorden meer te zijn die alleen voor de Grieken van belang zijn. Nee de zwarte wolk van nog elke dag meer uitgeven in ons land dan wat er binnenkomt blijkt opeens regen, sneeuw en onweer te bevatten.

Onrust en woede

Wie de reacties op de plannen van het kabinet Rutte II ziet en hoort die krijgt volgens mij op slag weer meer sympathie voor de Griekse bevolking. Zij hebben al een hele tijd met de echte gevolgen van honderden maatregelen te maken, merken in de praktijk wat het betekent om werkloos te worden, enorm kortingen op de lonen, pensioen- en aow-regelingen te moeten incasseren.

Wij staan slechts aan het begin

Bij de lastenverhogingen en verschuivingen die nu bedacht zijn gaat het nog slecht om een eerste stap om op een begrotingstekort van 3% uit te komen. Feitelijk gezien geven we dan, per jaar, nog steeds zo’n 18 miljard meer uit dan er aan inkomsten is, of beter gezegd naar verwachting zou zijn. Nu al is er immers niet veel fantasie nodig om te voorspellen dat de staatsinkomsten veel lager uit zullen gaan vallen dan verwacht en begroot, met alle gevolgen van dien.

Slechte marketing van Rutte en Samson

In hun eerzucht en trots om ons burgers te tonen hoe snel een combinatie van VVD en de PvdA tot resultaten kon komen hebben Rutte en Samson onvoldoende zorg besteed aan de uitwerking en doorrekening van hun plannen, de mogelijk ongewenste beleidseffecten en vooral het brengen van een duidelijke boodschap. Nu het kwaad geschied is en er grote onrust is ontstaan krijgt men de kippen nooit meer in het hok, blijft de angst voor de vos groot.

Nederland wordt wakker

Als de plannen tot nu toe al zo’n deining veroorzaken dan staat het kabinet en ons, nog heel wat te wachten. Het wakker zijn geworden lijkt me een goede zaak en er zal vast nog heel wat discussie losbarsten. Inleveren en nivelleren zijn geen populaire items evenmin als het afbouwen van overheidsbemoeienissen, overheidsorganisaties en al wat daar mee samenhangt. Snijden, het woord heeft het al in zich, doet pijn, zeker als het in levend vlees gebeurt.

43 reacties

 1. In feite hetzelfde verhaal als in de jaren ’80 toen we tijdens de kabinetten van Lubbers flink moeten inleveren. Of wordt het nu nog stukken erger dan in die periode?

  Het zal mij niet verbazen dat we te maken zullen krijgen met flinke loonmatiging en wellicht de nullijn voor lonen in het bedrijfsleven. Ook goed mogelijk dat ambtenarensalarissen met 3% gekort worden, zoals Ruud Lubbers dat ook deed.

  Loonmatiging vermindert de loonkosten voor het bedrijfsleven, waardoor zij minder snel werknemers zullen ontslaan.

 2. Wat de Grieken ervaren is een voorbode voor wat wij gaan ervaren zolang we nog in de EU-gevangenis zitten.
  Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet ons nog in die gevangenis wil houden.
  Met alle gevolgen vandien.
  een creatieve advertentie vanmorgen in de krant: Mijn salaris is overleden. De regering heeft besloten de overledene in besloten kring uit te strooien boven Griekenland en Spanje.

  Stel je even voor dat we nog de gulden hadden in plaats van de Euro die “ons stabiliteit en welvaart zou brengen”

 3. Goed, goed, u hoeft dus geen extra Euro 6000,00 zorgpremie op jaarbasis meer te betalen.

  U betaalt nu gewoon Euro 6000,00 op jaarbasis extra aan loonbelasting en sociale premies.

  Iedereen gelukkig !

  Gaap..

 4. En wat waren we boos op Ijsland. Het geschreeuw van de domme Hollander kwam overal bovenuit. En wat dacht u van Dhr Scheeringa , gewoon geofferd. En maar weer schreeuwen de domme Hollanders niet wetende waar de klepel hangt. De grieken hebben u gewaarschuwd, nu wij straks jullie. Wordt maar eens wakker !!

 5. Ik heb tientallen blogs aan dit wake up gebeuren gewijd, zonder respons of geloof.

  Als kleine kinderen gaan we tekeer nu de realiteitsontkenning niet meer werkt en we echt voor |Europa moeten opofferen.

  Let wel; al die bezuinigingen zijn overbodig en slechts om Brussel tevreden te stellen.

  Ik ben heel erg blij met de bezuinigingen en de paniek onder de mensen. boontje komt om zijn loontje.

  De goud en zilverprijs stijgen en het leedvermaak is bijzonder plezierig.

 6. Of mensen echt wakker geworden zijn?

  Nog niet, het gaat erom dat we ons systeem gaan snappen en zo begrijpen dat er geen ontkomen aan is. Dit systeem wat veel weg heeft van een piramidespel is op zijn einde gekomen.

  Versneld staatsschulden aflossen leidt tot minder geld in omloop hierdoor zullen we blijvend steeds armer worden. Minder geld in omloop leidt tot meer ontslagen of tot loonmindering.

  Aangezien er niets aan de vermogensbelasting wordt gedaan blijven de kapitalisten(de echte rijken) ontzien.

  Als de loonmatiging gepaard zou gaan met deflatie was er nog enig evenwicht. Maar aangezien er op dit moment biflatie plaatsvindt wordt het in snel tempo bar slechter.

  De regering zou ook de kapitalisten(de markten) eens moeten durven aan te pakken. Nee de werkende mensen(slaven van de kapitalisten) moeten het maar betalen.

  Waarschijnlijk zal de staat nog meer eigendommen gaan verkopen aan de kapitalisten om schulden te verminderen.

  Ik vind dat we zo snel mogelijk dit systeem kapot moeten maken. Alleen hoe we dit om een goede manier kunnen doen in vrede weet ik niet.

 7. Ik word steeds optimistischer als ik de dagelijkse nieuwsberichten over Griekenland, Spanje, de EU, de economie tot me laat doordringen.
  Wat een heerlijk slecht nieuws.
  Maar dat het nog maar net geinstalleerde kabinetje Rutte II nu al in crisis verkeert, daar word ik pas echt vrolijk van.
  En straks kan ik mijn geluk helemaal niet meer op, want de vooruitzichten zijn echt helemaal geweldig. Daar ben ik helemaal euforisch over. Er komen zalige maanden aan, en dan heb ik het niet over de kerst, want dat is gewoon een walgelijke, decadente vreetorgie. Een hoogtepunt van atheistische ledigheid. Echt een triestmakende bedoeling, ben altijd opgelucht als kleffe dagen voor kleffe mensen voorbij zijn.
  Maar dit jaar zullen de donkere dagen verlicht worden door het ontwaken van het Griekse volk.
  Het is nu duidelijker dan ooit tevoren dat het de bedoeling is dat zij geofferd gaan worden op het altaar van de euro. Alle remmen zijn los bij de elite, eensgezind hebben ze het volk tot vijand verklaard.
  Het eindspel is begonnen, en wie goed kijkt raakt opgewonden want de elite staat totaal verloren.
  De bezuinigingen die voornamelijk het onschuldige volk gaan raken is een kapitale blunder, want het zal het volk bewust maken van de echte vijand. En dat zijn niet de buitenlanders.
  Nee, dat zijn om te beginnen al de mensen op die beruchte lijst, en al die andere elitaire klootzakken die dat schorem op slinkse, achterbakse wijze aan de macht heeft geholpen en gehouden, en in ruil daarvoor geen belasting hoeft te betalen.
  Zij zullen allemaal boeten voor hun misdaden.
  Maar, het wordt nog veel mooier want ook het Nederlandse en Duitse volk gaat straks begrijpen dat niet de Grieken of Spanjaarden op zich het probleem zijn, maar de niet aan staten gebonden elite!!!!
  Zij zijn de agressors.
  En nu ziet het er naar uit dat ze hun hand overspeeld hebben, want de mensen in heel Europa gaan zich solidair verklaren met het Griekse volk. Alleen met een ‘verdeel en heers strategie ‘ kan de elite het volk onder de duim houden.
  Ze hebben echter het tegendeel bereikt, het volk juist verenigd, de beer wakker gemaakt.
  Het heilige vuur is ontstoken!!!
  Het einde van de Europese nachtmerrie is aanstaande, en dan mag je ondanks alle ellende best een beetje blij zijn.

  PS die pias van een Rutte gaat straks tekenen voor meer tijd voor de Grieken, en dat gun ik de Grieken, maar Rutte gaat er echt helemaal aan. Hij heeft het nu al zo moeilijk ( understatement ), en hij staat al zo bekend als bedrieger. Wordt echt smullen. Heerlijk kijken naar een vallende ster.

 8. @8[i] Ik vind dat we zo snel mogelijk dit systeem kapot moeten maken. Alleen hoe we dit om een goede manier kunnen doen in vrede weet ik niet.[/i]

  Geen bullshit meer kopen. Letterlijk en figuurlijk. Het huidige systeem is gebouwd op, en bestaat uit, BS. Ook wel ‘lucht’ genoemd. En niet trappen in die onzin over goud. Want goud is part of the BS…

 9. @8 Jos:
  [quote]Ik vind dat we zo snel mogelijk dit systeem kapot moeten maken. Alleen hoe we dit om een goede manier kunnen doen in vrede weet ik niet.[/quote]

  Hoe zou het huidige financiële systeem verwoest kunnen worden? Door het massaal plegen van massa bankruns hetgeen strafbaar is. Of dat Al-Quaeda van de elite de opdracht krijgt om grote terreuraanslagen te plegen op effectenbeurzen als bij. WallStreet en banken. Waarna de financiële macht in het Midden-Oosten zal liggen in de vorm van Nieuw-Babylon in Irak (Bijbelboek Openbaringen 17 en 18).

  Verder zou ik het niet weten

 10. @12: [i]Door het massaal plegen van massa bankruns hetgeen strafbaar is[/i]

  nog niet, maar er wordt wel gewerkt aan het strafbaar maken van oproepen tot BRs.

  [i]Bijbelboek Openbaringen 17 en 18[/i]

  bij mijn weten ben jij de eerste die begrijpt wat er in dat boek staat…

 11. @10

  Ik ben er bang voor VB…………dat de ommekeer minder snel komt dan we hopen. Het overleg tussen Brussel en de lidstaten mbt de begroting is vandaag geklapt. Lidstaten voelen nattigheid en eisen m.i. uitstel om te voldoen aan de begrotingseisen om de onrust in eigen land binnen de perken te houden. Ze snappen wel dat ze het niet aan de eigen bevolking uitgelegd krijgen dat lastenverzwaring “nodig” is om de EU en die fijne munt van ons in stand te houden. Zal dus nog wel ff duren voordat iedereen écht wakker wordt………..helaas.

 12. @13, Dave, moet je niet al te letterlijk nemen. Bedoel slechts dat het er sterk op lijkt dat de ontwikkelingen een juiste wending gaan nemen,
  Ik weet ook wel dat heel veel mensen lijden, en dat vind ik net zo erg als jij, maar ik ben er religieus van overtuigd dat het optuigen van een Europese superstaat gelijk staat aan een moordaanslag op de democratie en gewone mensen, hardwerkend of ziek.
  Als die ‘droom’ uitéénspat mag je blij zijn ja, ondanks…

 13. @17 Henk van Ingrid, Mijn taxatie is dat de situatie in Griekenland, maar ook Spanje te explosief is geworden. Er is geen uitzicht, mensen zijn radeloos. Nu al!!!!
  Moet je nagaan, heel veel bezuinigingen moeten hun destructieve uitwerking nog krijgen!!!
  Een jeugdwerkloosheid van 60% !!!!!
  En de economie zal nog verder krimpen, gaat alle bevattingsvermogen te boven.
  Ook al wil het dan nog niet zo vlotten met die begrotingsunie, maar als de bezuinigen in eigen land gevoeld gaan worden kunnen Henk en Ingrid zo maar klaar zijn met die hele klote unie, en die klote euro en die klote politiek.
  Zeker als Rutte straks met een big smile gaat verkondigen dat ie getekend heeft voor uitstel, en dat dat een heleboel centjes gaat kosten, maat dat hij het voor ons eigen bestwil heeft gedaan.

 14. [b]“Wie zien, zien toch niet en wie horen, horen of begrijpen toch niet”[/b]

  Volgens mij is deze tekst lang geleden al geschreven voor onze huidige politici, EU-bonzen en IMFers. Zij kennen slecht één weg, slechts één richting, slechts één oplossing. Keer op keer krijgen we te horen dat het weer tegenvalt. Dat de markten niet reageren als ze moeten doen.

  Wie langer dan één jaar werkloos is in Griekenland, is ook niet meer voor ziektekosten verzekerd. Wie wel verzekerd is heeft ook een grote kans niet meer geholpen te worden omdat de regering al lange tijd de dokters en ziekenhuizen niet meer betaald.
  Als we dit in Nederland willen voorkomen dan zullen we ( ja wij ieder voor zich en samen) toch echt aan de weg moeten gaan timmeren. Ik word zeker niet optimistisch en blij van NL nu, maar bespeur wel een kentering, een heel klein beetje wakker worden. Nog lang niet genoeg, maar wie weet begint het wiel te rollen.

 15. @19

  Griekenland en Spanje zijn idd reddeloos verloren. Maar ik schat in dat de opstand zich voorlopig alleen daar serieus zal manifesteren. Ons Nederlanders kunnen ze nog wel een tijdje zoet houden met een paar kletsverhaaltjes en verkapte lastenverzwaringen.
  We zijn natuurlijk[u] relatief [/u] nog steeds een rijk land en voordat wij op het niveau van Gr. of Sp. zitten dan hebben we al weer een paar kabinetten versleten. Tenzij er voor die tijd iets drastisch verandert natuurlijk………….

 16. @19 Het is heel plausibel wat je zegt, maar het gaat niet om de werkelijke temperatuur maar om de gevoelstemperatuur.

 17. @21 Ben, inderdaad. Ieder voor zich kan op zijn niveau proberen een fundamentele discussie op gang te brengen waarin hele fundamentele vragen gesteld worden.
  Vragen als, wat betekent democratie nog voor ons, en hoe kan die beter gaan functioneren, kan dat in een verregaande politieke unie?
  Hoe verhouden economie en welzijn zich met elkaar.
  Waarom kunnen mensen zich wel bezig houden met hoofddoekjes, of een boerkaverbod ja of nee.
  En dat terwijl de tijd dringt, want straks hoeven we die vragen niet meer te stellen, zijn in ieder geval niet relevant meer.
  Onoplettendheid is een droom voor dieven. Gelegenheid maakt de dief.
  Opletten dus.

 18. @19
  PS Henk van Ingrid, het allermooiste scenario is dat een revolutie niet noodzakelijk is.
  Als ik nog optimistischer zou zijn dan zou ik denken: “veel politici beginnen de hete adem van het volk in hun nek te voelen en nemen meer en meer afscheid van verdere Europese Integratie, en stellen de souvereiniteit van de lidstaten veilig”.
  Ik hoop dat het zo zal gaan maar denk het niet.
  Vergeet niet wie er werkelijk aan de touwtjes trekt. Dat zijn niet de politici.
  Helaas, de democratie stelt nu al niet veel voor.
  Who cares?
  Ik wel.

 19. Nederland wakker? Neuh, het gaat nog veeeelstegoe he? Nederland wordt wakker als het te laat is. Zwitserland is wakker.

  Zo lang ‘Nederland’ goedkoop kip eet (het meest veelzijdige stukje vlees)

  Is er geen enkele hoop.

  Ik ga het niet uitleggen hoor.

 20. En waarom aandacht? Nou, voor de ongesgoolden onder ons, zoals ik (scholing = indoctrinatie) zodra bij het grote publiek aan het licht komt dat hun fiat muntjes tov edelmetaal in rap tempo minder waard worden, is de volgende stap: wat is dan wel ‘echt’.

  En de daarop volgende stap: waar ligt dat ‘echte’

  En stap 4: ligt het er wel?

  Stap 5: wie gaat dat checken, en wanneer?

  Stap 6 t/m147: wat klopt er mog meer niet?

 21. En dat is het punt waar twijfel wordt gezaaid omtrent de schemerige derivatenhandel van enige duizenden miljarden dollars.

  Een systeemrisico. Onderschat dit niet. Het begint met goud.

 22. Moet u over een maand of zes eens in Nederland ‘kijken’.

  Dan zal zèlfs hier de (door de Rothschild’s o zo gewenste & geprogrammeerde) Communistische Geest u als de énige, logische, ‘volksoplossing’ voor alle problemen toeschijnen, wedden ?
  Geheel volgens de Onzichtbare Programmering die u onbewust heeft moeten ondergaan sinds WO2.

  Dààrom ook heeft het ([u]aarts[/u]criminele) communisme ook nooit zo zwaar publiekelijk spitsroede hoeven te lopen, zoals dit wèl het geval was met het (criminele) nazisme, terwijl het ([u]aarts[/u]criminele) communisme verantwoordelijk was voor 10 tot 20 (?) keer zoveel wereldwijde ellende en massamoorden dan begaan door ‘de Duitsers’.
  Begint er u wellicht nù iets te dagen ..?
  Nee ?
  Wel, dan bent u inmiddels (ideologisch) voorbestemd een voorbeeldige communistische revolutionair te worden,daar is geen twijfel over mogelijk.

  En laat u niet afleiden door mega-banken die binnenkort door het putje gaan, want het zal dan slechts enkele tientallen (Rothschild’s) satelliet-banken betreffen, waarvan de implosie tegelijkertijd de accelaratie van uw armoede- en koopkracht-val zal betekenen, de Wereldwijde Communistiche (K-)Revolutie hélemaal onvermijdelijk makend.

  Dàn zal de communistische val voor uw ogen dichtklappen, en de kans dat u aan de verkeerde kant van die val zit, ligt gewoon op 90 % of meer.

  Zoals het een ‘goede’ (sic) communistische revolutie vereist, hè ?

  Daar is inmiddels geen ontkomen meer aan …

  vergeet het maar …

  [u]DIT[/u] is Het Onzichtbare (K-elite-) Plan : de wereld ‘vrijwillig-gedwongen’ richting een communistische revolutie dwingen. En wel wereldwijd.

  (georganiseerde) Anarchie & ‘Volks’terreur zal uw deel zijn.
  En uw kinderen verslinden …

  De contouren tekenen zichzelf inmiddels duidelijk af.
  Inmiddels ook al een klein beetje in Nederland.

  Een kwestie van tijd, lieve mensen …

 23. @30 jesus, ktm… Het ene juk voor het andere. Voor de tijgers, voor de leeuwen. Ik hoop dat je ongelijk krijgt, en dat het slechts gaat over hebzucht.

 24. En de AIVD ?
  Zien die dit alles niet aankomen ?

  Antw : Natuurlijk wel, maar als het puntje bij paaltje komt, kùnnen ze helemaal [u]niets anders[/u] doen dan toekijken, nee, moeten ze er zèlfs aan mééwerken, desnoods door nalatigheid, en wel op (K-)bevel van hogerhand.
  The Deep State bestààt nou eenmaal uit [u]De (Centrale) Banken en de Geheime Dienst [/u] ; de macht hierover wordt dan ook nooit uit handen gegeven ; wèl ziet het volk zogenaamde ‘machtswisselingen’ in de vorm van (variabele) politieke partijen met haar (variabele) politici/ poppetjes / gezichten.Die zijn er slechts om het (klootjes-)volk af te leide en de [u]illusie[/u] van zeggenschap of macht te verlenen in pseudo-democratiën zoals onder andere de Nederlandse.

  Verwacht dus alstublieft [u]niets[/u] van de AIVD.

  Want de eigen [u]top[/u] bestààt namelijk uit Zio-K-infiltrantjes.

  Daar werden ze dan ook zorgvuldig) op geselecteerd, hè ?

  Op gehoorzaamheid aan The Deep State …

  Heel simpel.

 25. Maak je geen zorgen ktm. Geniet van de Franse wijn en het landschap. Het leven is te kort voor zorgen. Zou ik ook moeten doen.

 26. @30 KTM, ik denk dat het voor de discussie verhelderend zou werken als er overéénstemming is over de betekenis van bepaalde begrippen.
  Als je bijvoorbeeld zegt dat communisme een dictatuur van de minderheid betekent en de meerderheid geen andere rechten heeft dan het dienen van de elite die alle productiemiddelen in handen heeft, ben ik het met je eens. Dus juist niet de macht aan het volk, ook niet als uiteindelijk doel.
  Maar Ik denk dat veel mensen juist denken dat het communisme streeft naar macht aan het volk, een KLASSENLOZE MAATSCHAPPIJ zonder een vrije markteconomie. Op biflatie wordt veel afgegeven op de toenemende macht van de elite ( juist tegen een klassenmaatschappij dus ).
  In mijn ogen is het communisme een verwerpelijk systeem omdat het tegen de menselijke natuur indruist. Kan dus niet werken.
  Wat et nu gaande is, namelijk juist steeds meer vrije markt, een economie die alleen maar gaat om consumeren en winstmaximalisatie ( lukt momenteel niet zo, maar is des te meer het streven ). En dit natuurlijk ten koste van de rechten van werknemers ( versoepeling van ontslagrecht ) en het verder ontmantelen van de sociale zekerheid ( steeds verdere aantasting van de ww ).
  Dat allemaal gepaard gaande met steeds verdere uitholling van de democratie ( Europese superstaat ) zorgt ervoor dat velen juist het gevaar van een kapitalistische dictatuur zien. Ook heel walgelijk.
  Het zou dus zo maar kunnen dat mensen hetzelfde bedoelen maar dat niet weten.
  Hoe verwoord jij in twee regels wat communisme betekent?

 27. Wàt een prachtige vrouw, die (Christelijke) Ann Barnhardt (op die vreselijke outfit en afgrijselijke stropdas na dan) :

  http://sgtreport.com/2012/11/shes-baaaack-ann-barnhardt-the-economy-is-going-to-implode-pt-1-of-8/

  Ze ‘verheft’ (K-)Corzine zelfs tot een spreekwoord ; “being corzined” hahaaaa !

  Over een paar maandjes wordt (K-)Bernanke wellicht ook zo ‘vereeuwigd’ ; “have you been bernankeed ?”
  “O, you poor one ! How could you believe him ? You’re SUCH a sucker ..! “
  (als The Greatest Bubble Ever eenmaal klapt bedoel ik ; $ & T-bond implosion etc )

 28. @35-houtskool : Een vréselijk goeie vraag .

  Kijk, er is een wàànzinnig groot verschil tussen wat het volk als communisme wordt voorgehouden, en wat de (altijd K-)instigators er aan geven als wèrkelijke invulling, nèt als de kleine lettertjes in een (ook nog blind getekend) contract, maar wat ook nog eens eeuwig bindend is. In ons tijdperk dan ; in ‘ons geval’ ; de komende NWO , beter JWO of KWO.

  De communistische (K-)theorie klinkt altijd rechtvaardig, maar werkt zich in wèrkelijkheid altijd uit als een meta-kapitalisch principe, maar dan met èchte totale vernietiging van het gezin of het individu als wèrkelijke doelstelling.
  Géén (burger-)rechten, géén recht op privé-bezit (de grote motor achter arbeidsmotivatie en innovatie), géén persvrijheid, simpelweg ontvoerd worden als iemand het waagt Het Regime tegen te spreken, en (TIEN-nee, HONDERDEN MILJOENEN gedocumenteerde gevallen) van executie (lètterlijk) zonder de minste rechtsspraak of verdediging, inclusief voor het nageslacht enz-enz-enz

  KIJK naar de (overdaad) van historische FEITEN uit de 20e eeuw, al werden / worden die NOG ZO gemaskeerd en met de mantel der (communistische) ‘liefde’ bedekt door de huidige (communistische) ‘westerse’ media.

  COMMUNISME IS DE GROOTST MOGELIJKE NACHTMERRIE voor IEDERE BESCHAVING.

  IEDERE, want het gaat hier om NIETS MINDER dan de MEEST ONMENSELIJKE DICTATUUR-VORM die OOIT BESTAAN HEEFT. MET ‘STIP’ ! ! !

  Het betekent EINDE OEFENING van IEDER VORM VAN INDIVIDUELE VRIJHEID, en wel tot in uw slaapkamer en tot op de plee toe.

  Afijn, je eerste ‘definitie’ kwam er het dichtste bij, al is ie zwaar gebrekkig :
  ” communisme is een dictatuur van de minderheid waarbij de meerderheid geen andere rechten heeft dan het dienen van de elite die alle productiemiddelen in handen heeft, ben ik het met je eens. Dus [u]juist niet [/u] de macht aan het volk, ook niet als uiteindelijk doel.

  Mijn ‘welgemeende excuses’ voor de hoofdletters, maar niet heus …

 29. @37
  Je kijkt teveel naar die hysterici in de u-naai-us-steeds… (krijg ik nu een reprimande van Koen, bij Xandernieuws mocht dit woordgrapje niet eens…)
  Alles wat niet extreem rechts, conservatief en religieus is, wordt door die yankees links en zelfs communistisch genoemd.
  Communisme is een systeem waarin privébezit alleen voor de elite is weggelegd. Nou komen we daar in de huidige crisis wel bij in de buurt maar dan rechtsom via doorgeslagen kapitalisme. In beide gevallen heeft het individu niets. Maar het systeem is wezenlijk verschillend. Ja mag in het kapitalistische systeem bezit hebben al hebben de meeste mensen alleen maar schulden. Dus eigenlijk heb je onder communisme meer. Zo beweer ik ook dat de gemiddelde Braziliaan meer heeft. Namelijk in 97% van de gevallen een hypotheek vrij optrekje. Overigens is dit beeld flink aan het veranderen. Ook hier slaat hetzelfde kapitalistische systeem om zich heen als een dolle anaconda en de arme schapen happen er vanuit hun hang naar meer bezit gretig toe…
  In die zin zie je de gierigheid van het individu in het grote systeem terug. De meeste mensen hebben deze crisis dan ook verdiend. Ze hadden ook kunnen kiezen om echt op onderzoek te gaan, echt zelf na te denken en zich massaal onder het systeem uit te draaien zoals ondergetekende probeert te doen…

 30. @37 39 Moerstaal, zeer goed verwoord, ik kan me er in vinden, al is het communisme a la Marx nog ‘mooier’ want alle productiemiddelen zijn in handen van het volk, er geproduceerd naar behoefte, iedereen krijgt wat ie nodig heeft bla bla.
  Maar ideologieën die niet realistisch zijn monden ALTIJD uit in een dictatuur van de elite ( in welke vorm dan ook ).
  KTM, met alle respect maar je reageert op het woordje communisme TE emotioneel, bijna getraumatiseerd.
  Ik begrijp dat mensen die zich willen onderscheiden het communisme ( ook in de betekenis volgens wiki, kijk daar eens ) een groot gevaar is, EN DAT VIND IK OOK.
  Maar ik denk dat velen in de huidige ontwikkelingen geen communistische dreiging zien.
  Er zijn teveel feiten die daar niet mee stroken KTM, zoals best VEEL vrije markt, een steeds rijker en machtiger wordende ECONOMISCHE elite, die de POLITIEKE elite gebruikt om alle middelen in handen te krijgen.
  De maatschappij evolueert dus duidelijk richting een kapitalistische dictatuur ( had nou juist Marx voor gewaarschuwd )
  Dat laatste is uiteraard een grapje.
  Want een systeem dat goeie eigenschappen van de mens, zoals ambitie, het streven zich te willen onderscheiden wil uitschakelen is UITERAARD verderfelijk.
  Wat dat betreft is ons beteugelde kapitalistisch systeem veel realistischer, komt veel meer tegemoet aan de menselijke kwaliteiten en driften.
  MAAR, het is zoals Moerstaal zo goed verwoord aan het doorslaan. Het appeleert nu teveel aan het individualisme, het streven meer te zijn dan een ander. Maar op een echt schandalig overdreven manier ( honder maal een modaal salaris etc ). De elite raakt helemaal losgeweekt van de rest van de maatschappij, hebben een eigen cultuur, eigen mores, eigen waarden ( democratie is steeds minder een waarde ) en normen.
  De toegenomen vrijheid en macht ( zeker in de VS- deregulering- ) voor de elite leidt steeds meer tot onmacht en onvrijheid van de rest.
  Macht en vrijheid gaan in principe altijd hand in hand.
  DUS MACHT VOOR ENKELEN BETEKENT ONVRIJHEID VOOR VELEN ( wel een aardige al zeg ik het zelf ).
  In essentie is DAT het probleem. De macht mag geen milimeter meer verschuiven richting elite. Nee, die moet middels MEER DEMOCRATISCHE CONTROLE weer meer richting volk verschoven worden.
  Ik vrees dat dat niet meer geheel binnen de huidige spelregels gaat lukken.
  There you have it, de ELITE LIGT OP RAMKOERS MET HET VOLK.
  Dus ACTIE is geboden.
  OM TE BEGINNEN ALLES MAAR DAN OOK ALLES SABOTEREN WAT DE SOEVEREINITEIT VAN NEDERLAND ONDERMIJNT.
  Bedankt voor uw aandacht.
  PS Ik ben me ervan bewust dat ik soms hypocriet ben, want ik reageer zelf super emotioneel als ik denk aan de oprichting van een Europese superstaat.
  Sorry, maar niet heus, gniffel, gniffel.

 31. @41, KTM
  Het punt is dat ik geloof dat Trotski met Lenind het meesterbrein achter de STAATSGREEP van 1917 was, en ik heb het vaker gezegd, wat er daarna gebeurde had in mijn ogen niets met communisme ( wat ik ook verafschuw, zelfs zoals Katl Marx het zag ).
  Ik denk dat ik daar duidelijk in ben geweest.
  En wat de Joodse achtergrond van Trotski betreft: dat verbaast mij niet want de Joden waren en zijn in heel veel landen oververtegenwoordigd in de bovenlaag van de maatschappij.
  Dat heeft naar mijn overtuiging met de Joodse cultuur te maken. Een cultuur waarop veel kritiek getechtvaardigd is ( zoals ook op de Amerikaanse – is inderdaad deels ook Joods – of op de Chinese or whatever ).
  En dan heb ik het nog niet eens over de huidige Joodse politiek, want die vind ik te walgelijk voor woorden.
  Even weer terug naar het begin van twintigste eeuw in Rusland.
  Ook de tsarenregimes waren crimineel en een ramp voor het volk.
  Ook dat van de door ‘communisten’ vermoorde Alexander III .
  Het uitmoorden van de hele familie was natuurlijk een gruwelijke misdaad.

 32. Zo lang we het huidige geldsysteem blijven redden met fiat geld
  We niet erkennen dat economische groei passee is, gaat het alleen maar bergafwaarts. Een nieuw geldsysteem en een andere visie op leven is meer als ooit nodig, Misschien bedoelde de Maya,s dat wel met het aanbreken van een nieuwe periode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: