Islamitisch bankieren is bezig aan een opmars

24

We cannot bully people into feeling British; we have to inspire them” schreef de toenmalige Tory leider James Cameron in 2007 – nu de Britse premier. Islamieten willen zich integreren en wij faciliteren dit, zei hij.  “And the third step in promoting integration is to ensure there’s something worth integrating into. ‘To make men love their country,’ their country ought to be lovable.’ Integration has to be about more than immigrant communities, ‘their’ responsibilities and ‘their’ duties. It has to be about ‘us’ too – the quality of life that we offer, our society and our values“. Zijn ervaringen – toen hij 2 dagen door had gebracht bij een moslimfamilie in Birmingham – hebben de premier nu geïnspireerd tot Groot-Brittannië te profileren als het eerste westerse land dat de Sharia Compliant Finance (SCF) accepteert. De Britten gaan als eerste islamitische obligaties uitgeven en er komt ook een islamitische index op de Londense beurs.

islamitisch bankieren

Islamitisch bankieren

Islamitisch bankieren is een systeem van bankieren volgens de principes van de Sharia. Transacties onder ‘Sharia bankieren mogen onder andere niets te maken hebben met alcohol en gokken, maar ook niets met homosexualiteit. Des te vreemder is het dat Cameron, die eerder verklaarde het homohuwelijk naar de hele wereld te willen exporteren, als eerste Westerse leider buigt voor een deel van de omstreden wetten van de Sharia. Premier Cameron wil met de maatregelen ‘meer islamitische investeerders’ aantrekken. ‘Sommige landen maken de fout niet in te zien hoe de veranderende wereld hun toekomstige succes bepaalt. Wij zullen die fout niet maken‘, aldus Cameron. Wellicht is een andere reden dat ook Groot Brittannië feitelijk bankroet is en dringend geld nodig heeft om nog een poosje langer overeind te blijven.

Veranderende wereld

De “veranderende wereld”; betekent dat de islam financieel uitbreidt. Ze veroveren met hun financiele instituties nieuwe landen en werelddelen.  Onder SCF mag er geen rente worden berekend over zakelijke transacties. Om toch winst te kunnen maken, wordt rente vaak vervangen door een soort toeslag. Dat ook dit Sharia bankieren een mogelijk politiek doel heeft, heeft Cameron of niet in de gaten, of het kan hem niets schelen. Volgens Sharia Finance Watch, die schrijven over de risico’s van islamitisch bankieren, wordt SCF soms gebruikt om het islamitische extremisme en terrorisme te financieren. Ze stellen dan ook dat het Westen niet voorzichtig genoeg is.

Sharia bankieren

De meeste Sharia-compliant financiële instellingen hebben Sharia-experts in dienst, waarvan velen extremisten zijn die openlijk achter zelfmoordaanslagen en de jihad tegen het Westen staan. Deze instellingen geven 2,5% van de jaarlijkse inkomsten aan zogenaamde moslim ‘liefdadigheids’ instellingen, die veelal dekmantels zijn voor terreurorganisaties. Een voorbeeld hiervan is het Turks-islamitische IHH, dat de Palestijnse terreurbeweging Hamas steunt.

Hoe denkt u hierover?

Het islamitisch bankieren staat lijnrecht tegenover het Westerse fractioneel bankieren. Volgens Ernst&Young omvat de islamitische bankensector wereldwijd momenteel $1,8 biljoen. Dat is nogal wat. Hoe denken de biflaten over Islamitische staatsobligaties? Het Westen moet natuurlijk tolerant zijn, maar is dit een goede stap? Waar ligt de gulden middenweg?