De rente op de Italiaanse 10-jarige staatsobligaties is naar het hoogste punt in de afgelopen twee jaar gestegen. De flinke stijging van de Italiaanse rente begon in mei 2018. Vrijdag 5 oktober steeg de rente naar zo’n 3,4%. Een jaar gelden noteerde de Italiaanse rente nog rond de 1,5%.

italiaanse rente

Is Italië een tweede Griekenland?

Italië moet in 2019 een kleine 300 miljard herfinancieren en de nieuwe Italiaanse regering ligt op ramkoers met Europa. Menig econoom begint zich af te vragen of Italië een tweede Griekenland gaat worden. Als de problemen in Italië voortduren is het systemisch risico in ieder geval veel groter dan bij Griekenland, op zowel economisch als financieel vlak. De waarde van de euro is door de nieuwe Europese perikelen onder druk komen te staan. Één euro is nu 1,15 dollar waard.

 

2 Responses

 1. Draghi wil zijn maandelijkse contributie afbouwen.. word via Italie weer onder druk gezet en eigenlijk gedwongen om straks weer full speed euro’s in het systeem te pompen.. The wolf of wallstreet , Boillingrooms van bijv. Goldman Sachs kunnen een hele valuta onderuit halen…

 2. Niet alleen Italië maar ook een behoorlijk aantal andere EU-landen zwelgen in hun schulden. Waarom zou de EU ooit een norm hebben afgesproken van niet meer dan 60 % staatsschuld van je BBP? Dat is om reden dat bij overschrijding van de norm de doelstelling van economische groei niet gehaald kan worden. Als de schuld te zwaar gaat drukken op het BBP kun je minder groei genereren doordat een te groot deel van je verdiensten wordt opgeslokt aan de rente- en aflossingsverplichtingen. De ooit gemaakte afspraak wordt nu massaal geschonden. In mei 2018 was dit de stand op teller:

  Griekenland – 177 procent
  Italië – 130
  Portugal – 122
  Cyprus – 105
  België – 101
  Spanje – 97
  Frankrijk – 96
  UK – 86
  Oostenrijk – 74
  Kroatië – 74

  En NL houdt zich weer keurig aan de norm en blijft er onder met een goeie 56,7 procent. Ik denk dat we niet alleen moeten focussen op de enorme schuld van Italië maar dat die andere tien landen zeker ook een punt van zorg zijn. Wat heeft het voor zin dat NL het beste jongetje van de klas wil zijn wanneer de rest een onvoldoende haalt. Wat heeft het voor zin om nog langer deel uit te maken van een unie die hun doelstellingen bij lange na niet halen? Als straks de reddingsoperaties op gang komen kunnen de baggeraars van een polderlandje weer de bagger opruimen en hebben we zelf geld tekort om onze dijken op te hogen voor de naderende zondvloed. Vaak is een beeldspraak een ideaal middel om de waarheid met andere woorden te onderstrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: