Italië gaat 24 miljard euro besparen

0

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft 24 miljard euro besparingen aangekondigd. Dit bedrag moet het vertrouwen in de eurozone helpen herstellen. De Europese overheden gaan in overdrive om de financiële markten te bewijzen dat het menens is met de sanering van de overheidsfinanciën. Eerst kwam Griekenland met het mes op de keel met zware saneringen. Later volgden Spanje en Portugal, die door de Griekse schuldencrisis besmet dreigden te worden. Duitsland is ook van plan extra te bezuinigen.

Nu volgt Italie met de overheidsbezuinigingen. Volgens de lokale pers zal premier Silvio Berlusconi 24 miljard euro besparingen ontvouwen, in het kader van een pan-Europese inspanningen om de escalerende schuldencrisis in de eurozone te bezweren.

Doel is onverminderd het Italiaanse begrotingstekort tegen 2012 onder 3% van het bruto binnenlands product (bbp) te krijgen, van 5,3% in 2009. Italië zal een reeks ‘erg harde, erg moeilijke opofferingen’ moeten doen om een Griekse crisis te vermijden, liet de Italiaanse staatssecretaris Gianni Letta weten.

Via: De Tijd