Italië gaat geld uitdelen: kredietkaart met €780,-

5

Iedere behoeftige Italiaan, waaronder talloze daklozen, krijgt in 2019 een prepaid kredietkaart met tot 780 euro aan tegoed. Aldus vice-premier Luigi Di Maio die dit deel laat uitmaken van de eerste begroting door de nieuwe regering. Er zal mee kunnen gewinkeld en betaald worden. ‘Geen gezeik, iedereen rijk!‘ Het was de ludieke slogan van De Tegenpartijdie meester-komieken Koot & Bie anno 1981 in het leven riepen.

Tegenpartij

Dit bij wijze van schitterende persiflage uiteraard. Maar zou de huidige Italiaanse regering hier misschien de mosterd gehaald hebben? De Tégenpartij? De beide regeringspartijen zijn inderdaad tegen véél. Tegen armoede en de aanslepende povere economische toestand van het land bijvoorbeeld. Maar ook tegen vluchtelingen en Europa in het algemeen. Dat moest natuurlijk hommeles geven…

Onrust

Dat de nieuwe (sinds mei 2018) Italiaanse regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging de Europese gemoederen verhit, is wel het minste dat je kan stellen. De euromunt weet er van, de beurzen ook. De overige zittende Europese regeringen en Europarlementariërs houden het hart stellig vast. Spenderen, geld dat je niet hebt, om de economie aan te zwengelen, waar hebben we dat nog gehoord en gezien? Zich niet houden aan het overeengekomen deficit van 0,8 procent van de nationale begroting. Dit integendeel willen laten oplopen tot wel 2,4 procent? De Italiaanse rente is al fors gestegen.

Er moet iets gebeuren

Tja, maar als Italië niet voor eeuwig de slechtste leerling van de Euro-klas wil blijven, moet er iéts gebeuren, en beslist iets drastisch. Tip: laat het leger de plaatselijke maffia grondig en voor eens en altijd elimineren. Want het is de verstrengeling van deze met de Italiaanse politiek die het land al twintig jaar en langer aan de grond houdt.

Helicopter versus kredietkaart

Het was een vorige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Ben Bernanke, die de bijnaam Helicopter Ben kreeg. Vanwege gelinkt toen aan het idee – niet letterlijk te nemen – om geld uit helicopters te gooien. Om alzo de burger te doen spenderen en direct de economie een boost te geven. Het was niemand minder dan econoom Milton Friedman die dit ook letterlijk neerschreef:

“Let us suppose now that one day a helicopter flies over this community and drops an additional $1,000 in bills from the sky, which is, of course, hastily collected by members of the community. Let us suppose further that everyone is convinced that this is a unique event which will never be repeated.” (“The Optimum Quantity of Money” 1969).

De Italiaanse regering doét het ook, weer niet letterlijk, maar dan onder de vorm van een kredietkaart.

Gek of geniaal?

We twijfelen er niet aan dat het plan, indien het doorgaat in 2019, zeker vruchten zal afwerpen. Het bedrag is zo laag en wordt aan de meest behoeftigen gegeven, die het allemaal zullen (moeten, uit noodzaak) uitgeven. Het lijkt zo gek echter, zo ongewoon, zo not-done, nooit-gezien-nooit-gehoord, dat het misschien wel geniaal is, wie weet? Veel raarder, écht gek is trouwens de neo-liberale economische visie (nou ja) van eertijds Ronald Reagan, eind jaren ’70. Slaafs gekopieerd door onder andere Margaret Thatcher. Trickle-down economics dus, nog steeds in zwang en populairder dan ooit, in de VS vooral. Je geeft geld (maar dan ontzettend veel meer dan 780 euro) aan de rijken, in de vorm van belastingvoordelen meest. En veronderstelt (of hoopt, tevergeefs) dat die economische boost van de top naar beneden zal druppelen, zodat iedereen in de maatschappij er wel bij vaart. Niet dus!

Meer aan de armen?

Het is de stomste economische theorie die er maar bestaat. Want die rijken, die spenderen niet alles wat ze hebben, binnenkrijgen. (Hoe dacht u dat ze rijk zijn geworden trouwens?) Die hebben zoveel overvloed dat een groot deel van die bijkomende welvaart naar elders verhuist. Naar de Kaaimaneilanden bijvoorbeeld en de Bahama’s. Ontelbare miljarden slapend geld. Weg effect dus. Alles voor nop. Belastingbetaler betaalt toch. Neen, dan liever maar aan de armen gegeven. Kijken welk effect dàt zal hebben…