Italië stelt begroting bij onder druk van Europa

6

Een pluim voor de EU dat ze Italië in het gareel heeft kunnen houden. Merken alle tegenstanders van de Europese Unie nu dat we, allen tezamen, heel veel (daad)kracht bezitten? Zaken kunnen verwezenlijken? Met de nadruk op tezamen. Eenheid maakt macht of ‘L’unité fait la force’, zoals de Fransen zeggen. En we moeten ons dringend nog méér verenigen. Samen sterk! Of dacht er iemand, niet gehinderd door teveel kennis, dat Nederland het op zijn eentje tegen de drie grote machtsblokken kan opnemen? Rusland, China en de VS. We zouden verpletterd worden onder druk van drie kanten. Nu reeds durft president Trump het aan heel Europa te chanteren.

Handschoenen

Waarom denkt u dat Donald Trump de premier van het VK (nog enkele dagen toch) Thereasa May chanteerde om vooral een harde Brexit door te voeren? Anders zou de handel met de VS wel eens zwaar te lijden hebben? Om de Europese eenheid zoveel mogelijk te breken. Hij durft het zelfs aan heel de EU te bedreigen, opdat we maar geen goedkoop Russisch gas zouden importeren. Niet dat de Russen of Chinezen zo’n lieverdjes zijn natuurlijk. Hun aanpak is er echter een met andere handschoenen. Die van China zijn van zijde. De Russische handschoenen zijn van ruwe jute gemaakt. Die van president Trump? Gefabriceerd uit keihard staal. Maar de druk is er, de pogingen tot ons als Europeanen te beïnvloeden. We hébben macht, veel meer dan we denken. Alleen dienen we meer eenheid te tonen. Eenheid die deze grootmachten trachten te ondermijnen. Verweren moeten we ons en zullen we ook, ter verdediging alleen al.

6 REACTIES

 1. Onder druk van Europa lijkt een beetje misplaatst. Italië had geen keus vanwege de druk van financiële markten. Ik denk dat de EU drukker is met zichzelf, althans wat betreft de dames en heren politici die dagen achtereen over elkaar heen vallen om een commissievoorzitter te kiezen. Grote onenigheid tussen de lidstaten en teleurstelling bij “onze” Frans. De EC, EP en EU-ministerraad hebben veel energie verspeeld in een ordinaire stoelendans. Grote aandacht voor belangrijke functies waardoor de aandacht voor de werkelijke problemen in Europa op het tweede plan komen. Dat is nu exact het probleem van de grootheidswaanzin van onze EU. De mogelijkheid van politici om zich op te kunnen werken vanuit de landelijke politiek naar de Europese politiek. Een bonte verzameling van eigenzinnige afgevaardigden met verschillende politieke boodschappen van anders denkende lidstaten die elkaar de tent uitvechten als het gaat om verdeling van belangrijke posten. Als hier nog steeds het recht van de sterkste geldt dan zie ik geen eenheid en solidariteit tussen disparate lidstaten. Mijn mening blijft dat het Europese experiment gedoemd is te mislukken.

  • Is al mislukt. Maar ja, hoe keer je iets om dat officieel voor onomkeerbaar is verklaatd en waarvoor geen ‘plan B’ bestaat?

 2. Eurofiele peptalk. Één voor allen, allen voor één. ‘Allons, allons les enfants de l’Europe!’, denn alle Menschen werden Brüder!
  Hadden graag je kommentaartje gezien over de banale vertoning, waarbij WIJ ALLEN TEZAMEN een opvolger voor
  Juncker hebben gekozen. Of waarbij WIJ ALLEN TEZAMEN het migratieprobleem te lijf zijn gegaan.
  ONZE EU macht en daadkracht bestaan uit onmacht en besluiteloosheid.
  Trump of Poetin hoeven ONZE
  EU SAAMHORIGHEID niet te breken, want die is er niet en zal er ook nooit zijn. (Krijg ik nu een standje of een modje?)

  • Wij zijn op het nippertje aan een nog groter onheil ontsnapt doordat Frans Timmermans toch nog achter het net heeft gevist. Dat is in ieder geval positief. Alhoewel? Madame Lagarde op de stoel van Draghi bezorgd menigeen al bij voorbaat knikkende knieën. Of komt nu de door haar als IMF beloofde ‘economische en monetaire reset’?

 3. Er is geen sprake van een gezamenlijke EU actie richting
  Italië. De dreiging van sancties/boete kwam eenzijdig van de Commissie in
  Brussel.

  Het zou toch democratisch en verhelderend zijn als Brussel (maar ook
  de schrijver) zich eens serieus zou verdiepen in de uitslag en de betekenis van
  de laatstgehouden EU parlementsverkiezingen, die op een nog nooit vertoonde
  manier de groeiende scepsis jegens de EU aan het licht hebben gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.