J.P.Morgan: eerste bank ter wereld met een eigen cryptomunt!

1

Plaats maken crypto’s want hier komt JPMorgan Chase and Co met de JPM Coin! Na enkele Amerikaanse pensioenfondsen, een verzekeraar, een universteitsfonds et al. opnieuw een institutioneel die openlijk voor crypto gaat. (Er doen geruchten rond dat deze reeds op de OTC, niet officiële markt, bitcoin zouden kopen; veel waarde hechten we daar niet aan.) Maar dit is een Bank, en dan nog wel één met een hoofdletter. Zes trillion dollars onder beheer en een van de grootste banken van de VS. Hoe komt het denkt u dat deze roots heeft terug tot in 1799? Omdat ze een superspeurneus voor geld verdienen heeft…

Van waterbedrijf tot bankgigant

In de jaren 1790 was bankieren in de VS een privilege voor slechts 20 banken. The Manhattan Company was de eerste om dit monopolie te doorbreken. Een waterbedrijf verkreeg het voorrecht om ook te bankieren, anno 1799. New York City had een waterprobleem en dit bedrijf loste dat op. The Bank of The Manhattan Company opende haar deuren voor de eerste maal. Middels zo’n 1200 andere financiële instellingen, fusies en overnames is ze anno 2019 geworden tot wat ze nu is.

John Pierpont Morgan

J.P. Morgan in de volksmond (al hoorde hij zelf liever ‘Pierpont’) werd geboren als Amerikaanse bankierszoon in 1837. Hij zou die bank de rest van zijn volwassen leven vele malen groter maken. Tot aan zijn overlijden te Rome in 1913. Oprichter van General Electric en US Steel. Pierpont was ook bekend om het opkopen van bedrijven, deze te reorganiseren en efficiënter te maken. Zozeer zelfs dat dit proces ‘Morganization’ genoemd werd. De bank droeg voor het eerst zijn naam in 1895 als J. P. Morgan & Company. Morgan werd nog de redder van de Amerikaanse economie genoemd. Omdat hij tijdens de beurscrisis van 1893 financiële steun organiseerde voor de schatkist.

Reputatie is alles

‘Zijn reputatie als bankier en financier zorgde ervoor dat sponsors geïnteresseerd waren in de bedrijven die hij opkocht.’ Deze zin uit de verkorte biografie van J.P. Morgan trok onze aandacht. Reputatie. Goede naam. Betrouwbaarheid. Bekend staan om. Vertrouwen. Het hangt allemaal samen en zegt veel over een mens. Net als ‘een eerste indruk maken’ krijgt iedereen wel zo’n ‘reputatie’. Die kan gunstig zijn of net ongunstig. En geen van beide krijg je ooit nog gewijzigd. Net vanwege zijn reputatie kreeg Morgan altijd de nodige sponsors, voor de zoveelste reorganisatie. Ze hadden vertrouwen in hem, in zijn oordeel, in zijn bank. We vermoeden heel sterk dat het met de JPM Coin net zo zal lopen.

JPM Coin

Ook meer dan honderd jaar na zijn overlijden wordt JPMorgan nog geëerd. Ditmaal met een digitale munt die zijn naam draagt. Het wordt een stablecoin, dus gelinkt aan de Amerikaanse dollar. Ook ditmaal zal men ‘geïnteresseerd’ zijn in wat de bankgigant hiermee doet. De medestanders én tegenstanders (lees: concurrentie.) Morgans geest is blijven voortleven in ‘zijn’ bank anno 2019. Er wordt nog steeds duchtig gesnoven in deze kringen (niet grappig bedoeld.) Er wordt weer géld geroken. Geld verdienen met en aan crypto’s? In ieder geval betekent de komst van de JPM Coin tegen de lente van 2019 een kleine stap voor de bank. Maar een gigantische stap vooruit voor de reputatie van de crypto en blockchainwereld!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.