Japan gaat nóg meer stimuleren, rente naar 0%

0

De centrale bank van Japan, de BoJ (Bank of Japan) overweegt om de Japanse economie opnieuw met liquiditeiten te stimuleren. De centrale bank wil 4,8 biljoen yen (ruim 40 miljard euro) in de Japanse economie pompen. In het 2e kwartaal nam de economische groei fors af en kwam uit op 1,5% op jaarbasis. Het eerste kwartaal bedroeg de groei nog bijna 5% ten opzichte van een jaar eerder. Op kwartaalbasis groeide de economie met 0,4%, maar de Japanse overheid vreest dat de groei verder zal afzwakken. Dit komt mede doordat blijkt dat de industriele productie in augustus is gedaald voor de 3e maand op rij. Ook heeft Japan nog steeds (al 18 maanden) te maken met deflatie. De consumentenprijzen in Japan blijven maar dalen. In augustus kwam de deflatie uit op 1%. Educatie (-6,6%), meubelen (-4,1%) en huizen (-1%) daalden het meest in prijs, terwijl brandstofprijzen met 4,2% stegen.


Japan heeft erg last van een dure yen. Momenteel staat de yen op de hoogste stand in 15 jaar ten opzichte van de dollar. Naast de economische problemen komt er ook nog eens een diplomatieke crisis met China bij. Sinds 7 september weigert Peking elk contact met Japan omdat de Japanners in de gele zee een Chinese visserboot hebben opgepakt. Dit probleem moet aan de kaak worden gesteld op de Europees-Aziatische top die vandaag van start is gegaan in Brussel.

De kern van het probleem in Japan ligt momenteel in de Yen. Door deflatie wordt deze meer waard en dat komt de Japanse exporteurs niet ten goede. De Japanse export daalde dan ook scherp in augustus. De rente, die momenteel 0,1% bedraagd, kan niet meer verder naar beneden worden bijgesteld dus rest maar één ‘oplossing’: nog meer stimuleren, ondanks dat de schuld van Japan ruim 2 keer zo groter is dan de totale waarde van het land zelf. Uit een raming van het IMF blijkt dat de Japanse schuld in 2011 naar 227% van het bbp (bruto binnenlands product) zal stijgen. De situatie op de Japanse beurs is ook niet bepaald rooskleurig. De Topix Bank Index, de index van de Japanse banken, sloot vandaag op het laagste punt van 2010.

-Update-: Toch nog een verrassing. Japan heeft namelijk de rente verlaagd van 0,1% naar tussen de 0% en 0,1%. Deze verlaging moet het economisch herstel ondersteunen. Tevens gaan de stimuleringsmaatregelen door. De Japanse beleggers waren intens blij met deze immense renteverlaging. De Nikkei sloot met een winst van 1,5%.

Lees ook: Japans looming savings crisis