Japan kent scherpste deflatie sinds jaren 70: 2,4%

0


De Japanse inflatie was in augustus voor de zesde maand op rij negatief. De deflatie verscherpte niet eerder zo snel sinds sinds het begin van de dataregistratie in de jaren 70.

Het is de vierde opeenvolgende keer dat de Japanse deflatie dit record breekt. Uit een rapport van het statistische bureau bleek dat Japan in augustus te maken had met een  negatieve inflatie van 2,4%. Een maand eerder was nog sprake van 2,2% deflatie.

Door de forse daling van de consumptieprijzen is men bang dat het economische herstel in Japan niet duurzaam zal blijken. Het bruto binnenlandse product (bbp) van Japan groeide opnieuw over het tweede kwartaal met 0,9%. De Japanse beurzen hadden dinsdag echter weinig last van de deflatievrees.

Terwijl de rijke landen wellicht de komende maanden weer met inflatie geconfronteerd worden, verwachten sommige analisten dat de deflatie in Japan verderduurt in 2010. De zwakke consumptie, overproductie, de dure yen en hoge werkloosheidscijfers in Japan zouden daarvoor kunnen zorgen.

Maandag bereikte de yen het hoogste peil tegenover de dollar in acht maanden. Aanleiding waren uitspraken van de Japanse minister van Financiën midden september die erop wezen dat Japan niet zou ingrijpen op de wisselmarkten bij een dure yen.

Bron: De Tijd

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.